Homoja koskevat kysymykset, jotka kiinnostavat kaikkia, mutta joita kukaan ei kehtaa kysyä – Eino Nurmiston ekasta kerrasta jäi ”kaunis kesämuisto” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Homoja koskevat kysymykset, jotka kiinnostavat kaikkia, mutta joita kukaan ei kehtaa kysyä – Eino Nurmiston ekasta kerrasta jäi ”kaunis kesämuisto”

Eino Nurmisto antaa kirjassaan vinkkejä niin seksiin, kaapista tuloon kuin sydänsuruihin.

Eino Nurmisto antaa kirjassaan vinkkejä niin seksiin, kaapista tuloon kuin sydänsuruihin.

Julkaistu: 10.10.2019 14:03

Olisi upeaa, että kenenkään ei edes tarvitsisi tulla kaapista, Nurmisto sanoo.

Mistä tietää kumpi on alla ja kumpi päällä? Miten kaapista kannattaa tulla ulos? Miten poikien väliseen seksiin valmistaudutaan? Muun muassa nämä ovat kysymyksiä, joita pohtivat niin homot kuin uteliaat heterot.

Tämän kylän homopoika -blogista tunnetulla Eino Nurmistolla, 29, on kaikkiin kysymyksiin yksi kattovastaus:

– Jokainen saa olla oma itsensä eikä mitään sääntökirjaa ole, hän sanoo.

Tämä ajatus on myös Nurmiston uuden kirjan Hompojan opas (Nemo) punainen lanka. On puhe sitten oman identiteetin etsimisestä tai seksin harrastamisesta.

Seksuaalinen suuntautuminen voi olla pohdinnan alla pitkään ja aiheuttaa ahdistusta sekä pelkoa siitä, löytääkö sopivan kumppanin. Heteronormatiivisessa puheessa ei tätä huomioida, Nurmisto sanoo.

Seksuaalinen suuntautuminen voi olla pohdinnan alla pitkään ja aiheuttaa ahdistusta sekä pelkoa siitä, löytääkö sopivan kumppanin. Heteronormatiivisessa puheessa ei tätä huomioida, Nurmisto sanoo.

Mitat mielessä

Tyypillisimmät kysymykset ja pohdinnat näyttävät liittyvän seksiin.

Seksikeskeisyys näkyy sekä heterojen asenteissa homoseksuaaleja kohtaan että homojen keskuudessa. Nurmiston mielestä tämä kumpuaa siitä, että esimerkiksi kouluissa ja mediassa seksistä puhuminen on vieläkin hyvin heteronormatiivista. Homoseksi jää silloin aika lailla pimentoon.

Homoyhteisössä seksin merkitys linkittyy myös ulkonäköön, niin paineisiin kuin ihanteisiin. Raamit tulevat mitoista: mikä on pituus ja paino ja etenkin peniksen koko.

– Varsinkin deittipalveluissa on jatkuvaa mittojen kyttäämistä. Ulkonäkövaatimukset ovat melkeinpä enemmän läsnä kuin heteroilla. Ne saattavat olla rasistisiakin tyyliin ”ei mustia eikä feminiinejä”, Nurmisto sanoo.

Toisten tuomitseminen ja syrjintä ovat Nurmiston mielestä typerimpiä asioita, joita vähemmistössä voi harjoittaa. Se ei tuo mukanaan mitään hyvää. Sitä paitsi mittoja ja lihaksia tärkeämpää on se, miten ihmiset ja kemiat kohtaavat.

Entäs sitten peniskuvat? Niitä lähetellään homoseksuaaleille suunnatuissa sovelluksissa enemmän kuin vaikka Tinderissä.

– Toki kuvien merkitys on toisenlainen kuin vaikka kuvilla, joita miehet lähettävät vihamielisyydestä naisille. Ne kuuluvat homokulttuuriin enkä pidä niitä itsessään pahana asiana, kunhan kuvien lähettämien on molemmille ookoo. En silti toivo, että siitä tulee tavallinen tapa tervehtiä niin, että munat heti tiskiin.

Tyylitajua saa aina käyttää.

Instagram on ollut Nurmistolle iso apu omien ulkonäköpaineiden selättämisessä.

– Oma kauneuskäsitykseni on laajentunut ja itsetuntoni parantunut. Instagramissa on kaikennäköiselle ihmisille yleisöä ja ihailua.

Eka kerta jännitti

Mitään suurta ahaa-elämystä ja kaapista ulostuloa ei koskaan tapahtunut, vaan Nurmiston itseymmärrys kasvoi luontevasti suuntaansa. Lapsuuteen kuuluivat nukkeleikit, mutta yhtä lailla supersankareiden ihailu.

Eka kerta toisen pojan kanssa tapahtui Nurmiston ollessa 14-vuotias. Hän oli tuntenut netissä tapaamansa pojan pitkään ja he olivat tavanneet usein. Silti jännitti.

– Muistan jännittäneeni pussailua enemmän kuin itse seksiä. Se tuntui intiimimmältä.

Kohtaaminen johti kuitenkin luontevasti seksiin.

– Seksi oli hyvää. Ei tajunnanräjäyttävää, mutta siitä jäi kaunis kesämuisto.

Vaikea paikka nuoruudessa oli puolestaan pelko ja ahdistus yksin jäämisestä. Nurmisto varttui Somerolla, jossa seksuaalivähemmistöjä ei juurikaan ollut.

Ennakkoluulot eivät ole hälvenneet

Pikkupaikkakunnan pojasta kasvoi blogin myötä yksi Suomen tunnetuimmista homoista.

Vaikka maailma ja lainsäädäntö ovat blogin aikana muuttuneet, postaamisen aiheita riittää. Esimerkiksi urheilumaailma ja armeija ovat alueita, joissa homoseksuaalisuudesta kuulee yhtä vitsailua.

– On ennakkoluuloja, pelkoja ja hämmennystä sekä ihan puhdasta ahdasmielisyyttä, Nurmisto luettelee.

Homopojan opas on Nurmiston ”testamentti”. Muhkeasta nettijalanjäljestään huolimatta hän halusi luoda maailmaan jotain konkreettista. Kirjan, jota hän olisi itse teinivuosina tarvinnut.

– Olisi upeaa, että kenenkään ei edes tarvitsisi tulla kaapista. Ettei kenestäkään oletettaisi mitään, ja kaikki saisivat olla mitä haluavat.

  1. Mieti mitä sanot. Esitelmää tai puhetta ei toki tarvitse valmistella.

  2. Varaa keskustelulle rauhallinen aika ja paikka.

  3. Varaudu ja vastaa kysymyksiin. Kaapistatulo voi herättää niitä.

  4. Anna aikaa. Vaikka vanhempi tai kaveri olisikin homouden kanssa ok, uutinen voi silti aluksi yllättää tai hämmentää.

  5. Huolehdi itsestäsi. Jos kaapissa oleilu ja salailu ahdistavat, ulostulo on hyvä hoitaa alta pois. Tyyli saa olla vapaa.

Tuoreimmat osastosta