Epäiletkö, että sinua harhautetaan parisuhteessa? Tunnista 3 vaiheen taitava taktiikka

Julkaistu:

Suhteet
Esimerkiksi psykopaatit voivat tietoisesti harhauttaa toista ihmistä oman edun tavoittelussaan.
Karismaattinen ja yksi charmikkaimmista koskaan tapaamistani henkilöistä, 47-vuotias Max ajatteli Sannasta.

Max oli tavannut Sannan deittisivuston välityksellä, eikä pystynyt saamaan häntä mielestään. Ei edes silloin, kun Sanna alkoi toistuvasti väittää Maxin sekoittaneen asioita. Joko hän muisti Sannan mukaan väärin kertomisiaan tai oli erehtynyt kellonajoista. Ehkä kyse oli vain työstressistä?

– Halusin Sannan olevan se charmikas päivänsäde, joka hän oli kun hän ei pannut hanttiin, Max sanoo kirjassa Psykopaatit verkossa – nettideittailun vaarat (Basam Books).

Kahdeksan kuukauden tapailun jälkeen pari muutti yhteen. Sannan mukaan Max oli ”luvannut” paljon asioita. Jos hän vastusteli, Sanna raivostui.

– Toisinaan olin täysin sippi sellaisen ottelun jälkeen, ja harkitsin lukemattomia kertoja suhteen lopettamista. Sanna onnistui kuitenkin joka kerta kääntämään tilanteen houkuttelemalla minut sovintoseksiin, ja sen jälkeen kaikki oli taas hyvin. Viikon ajan.

Vasta kun Sanna sai Maxin työelämän sekaisin, hän sai rohkeutta kyseenalaistaa Sannan puheet ja päättää suhde.

– Minulta on mennyt vuosi palata takaisin elämään ja tuntea, että minulla on taas yhteys todellisuuteen, Max sanoo.

Harhauttamisella omaa etua

Oletko kuullut termin gaslighting? Se tarkoittaa harhauttamista. Sitä, että joku hämää toisen epäilemään itse itseään, omaa arviointikykyään ja jopa mielenterveyttään.

Esimerkiksi psykopaatit ja psykopaattisesti käyttäytyvät ihmiset voivat käyttää harhauttamista oman edun tavoittelussaan.

Harhauttamiselta voi olla vaikea suojautua, koska se on miltei huomaamatonta, sanovat kirjailijat Lisbet Duvringe ja Mike Florette. Harhauttaminen alkaa ehkä yksittäisillä kommenteilla ja pikkuvalheilla, ja kärjistyy lopulta siihen, että harhautuksen kohde uskoo mieluummin harhauttajan kuin oman totuutensa. Harhauttaja voi myös manipuloida muita ihmisiä kääntymään ”uhriaan” vastaan.

Harhautus voi alkaa jo deittailuvaiheessa verkossa. Chattikaveri saattaa vetää takaisin sanomisiaan tai väittää, että olet ymmärtänyt jotain väärin. Epäilet ehkä tätä, mutta haluat uskoa uutta ihastuttavaa tuttavuuttasi.

Tunnista harhautuksen 3 vaihetta

Kirjassa listataan kolme tyypillistä vaihetta, joista harhauttajan taktiikan voi tunnistaa.
  1. Sisimmässä tuntuu, että jotain on pielessä. Toisen sanomiset luovat epävarmuutta, mutta juuri epävarmuus saa tarttumaan harhauttajaan yhä tiiviimmin.
  2. Kun panee hanttiin harhauttajalle ja kyseenalaistaa hänen sanomisiaan, harhauttaja pyrkii osoittamaan, että hän oikeassa. Hän voi myös alkaa haukkua uhriaan, joka haluaa lopulta välttää riitaa tai huonoa kohtelua.
  3. Tässä vaiheessa harhauttaminen on jo edennyt pitkälle. Uhri uskoo harhauttajaa ja ajattelee tarvitsevansa toista voidakseen hyvin.
Harhauttaminen on kuin kaasua: alussa sitä ei huomaa, mutta kun sen huomaa, saattaa olla liian myöhäistä, kirjailijat sanovat. Parasta olisi luottaa omaan intuitioon heti alussa.

Maxin tarina on muokattu tunnistamattomaksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt