Loppujen lopuksi eron jälkeen tuntuu, että se oli vain taivaanlahja, sanoo kolmekymppinen mies Ilta-Sanomien seksi- ja parisuhdekyselyssä.
Kysyimme, miltä ero pitkästä avo- tai avioliitosta tuntui, ja miten ero vaikutti elämään.
Ja kyllähän se vaikutti.
– Olin eron jälkeen yksinäinen, koska parisuhde oli tuhonnut kaikki kaverisuhteeni. Pikkuhiljaa sain kavereita takaisin. Olin kuitenkin eron jälkeen helpottunut, sillä tuntui kuin olisin päässyt vankilasta, jossa minun piti raportoida kaikki tekemiseni ja minua epäiltiin koko ajan täysin aiheettomasti, kuvailee parikymppinen nainen.
Parikymppinen mies kuvailee eroa sanalla raskas.
– Ei huvita tehdä mitään, turrutan kaiken vain tekemällä töitä. Raskainta on töistä tuleminen, kun kukaan ei ole kotona vastassa iloisesti moikkaamassa eikä herää kenenkään vierestä aamulla.
Yli 35 prosenttia kyselyyn vastanneista sanoo, että ”rakkaus vain loppui”. Yli neljännes ruksasi eron syyksi eri suuntiin kasvamisen.
Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä.
Pettymys ja helpotus
Ero voi olla pettymys tai helpotus – tai molemmat samaan aikaan. Pettymys esimerkiksi siitä, että ydinperhe hajosi. Helpotus siitä, että päätös tuli vihdoin tehtyä ja vaikeasta tilanteesta pääsi pois.
– Ei tarvinnut kestää enää valehtelua, syyttelyä ja painostusta. – 35-vuotias mies
– Muun muassa pelko väkivallasta katosi. Olin helpottunut. – 34-vuotias nainen
– Eroa oli tehty jo pitkään, ja kun vihdoin lähdin, olo oli vapauttava. Muutin 800 kilometrin päähän aloittaaksesi alusta. Löysinkin sen mitä halusin. Yhden illan jutusta ja laastarisuhteesta tulikin loppuelämän kumppani. – 29-vuotias nainen
– Osa kavereista häipyi. Tietyllä tavalla tunsin helpotusta. Tietyllä tietysti tuntui pahalta. Tunsi epäonnistuneensa ja pettäneensä toisen luottamuksen. Huoli lapsen elämästä eron jälkeen on päällimmäinen. – Nainen, 38
– Kuin 10 kiloa olisi lähtenyt hartioilta. Ihana vapaus ja itsenäisyys. – 49-vuotias nainen
– Tuntui että vihdoinkin saa vedettyä keuhkot täyteen ilmaa. – Mies, 44
Avioero ei ole pelkästään henkinen taakka, vaan yleensä uuteen elämäntilanteeseen liittyy myös taloudellisia ja juridisia muutoksia.
Ero perustuu tutkimusprofessori Osmo Kontulan mukaan tunteeseen siitä, että jokin on muuttunut liitossa, kumppanissa tai itsessä.
– Tavallisesti kyse on yhdestä kahteen vuotta kestävästä prosessista, jonka aikana ruvetaan miettimään, olisiko syytä erota. Tuona aikana katsellaan kumppania ja suhdetta uusin silmin ja kriittisemmin kuin aikaisemmin, Kontula sanoi jutussamme.
Kolmekymppinen mies kertoo IS:n kyselyssä havahtuneensa siihen, että hänen suhteensa oli pahasti vinossa.
– Tyttöystäväni on manipuloiva ja valehteli toisinaan erikoisista asioista. Hän yritti hankkiutua vasten tahtoani raskaaksi saadakseen minut tukevammin tossun alle ja käytti itkua manipuloinnin välineenä. Hän yritti kaikkensa tehdäkseen minusta jotain muuta kuin olen. Tajuttuani kuinka ihmeellisessä tilanteessa olin ja kuinka ahdistuneeksi alituinen selviytyminen suhteessa minut teki, päätös erosta tuntui valtavan taakan vyörymiseltä yltäni. Tiesin eroamisen olleen hyvä ratkaisu, sillä jo seuraavana päivänä oloni oli kuin iloisella koiranpennulla, täynnä energiaa ja katse kohti tulevaisuutta.
”Elämältä putosi pohja”
Erosta toipuminen seuraa yleistä kriisistä selviytymisen kaavaa: shokki, reaktio, käsittely ja uudelleen suuntaaminen. Parisuhteen päättymiseen liittyvä prosessi ottaa ihmiseltä ainakin vuoden, ellei pari.
– Elämältä putosi pohja pois, jouduin rakentamaan uuden itseni alusta saakka. Nyt kyllä olen enemmän kuin tyytyväinen, kertoo lastensa isästä eronnut viisikymppinen nainen.
Pahalta tuntui, sanoo hänen ikätoverinsa.
– Vei vuosia, mutta sitten alkoi aurinko paistaa. Minusta tuli todella itsevarma. Pärjään elämässä ilman toista.
Ero on kuin läheisen kuolema. Kaikki muuttui. Piti etsiä itsensä uudestaan, kuvailee nelikymppinen nainen.
Kolmas viisikymppinen nainen kuvailee pudonneensa pohjalle.
– Kesti monta vuotta, noin viisi, päästä taas omaksi itsekseen. Myös talous meni täysin paskaksi.
Parikymppinen nainen kertoo joutuneensa eron jälkeen pitkälle sairauslomalle. Niin koville ero otti.
– Tuntui, että elämä loppuu. Välillä kadutti, toivoin vain, että toisella olisi kaikki hyvin. Oli syyllisyydentunteita ja masennusta.
Tuntui ”helvetin pahalta”, sanoo kolmekymppinen nainen.
– Monta viikkoa yöunet olivat huonot ja katkonaiset, ahmimisongelmani paheni, masennuin vakavasti. Vasta nyt neljän vuoden jälkeen olen alkanut pitää itsestäni huolta.
Tunteet voivat vaihdella laidasta laitaan, joskus teotkin.
”Monta viikkoa yöunet olivat huonot ja katkonaiset, ahmimisongelmani paheni, masennuin vakavasti. Vasta nyt neljän vuoden jälkeen olen alkanut pitää itsestäni huolta.
Milloin seuraavaan suhteeseen?
Tiettyä aikarajaa ei voi antaa sille, milloin erosta toipuva on valmis etsimään uutta suhdetta. Suremisen keinot ovat erilaisia. On myös hyvin yksilöllistä, milloin on valmis lähtemään esimerkiksi deittisovelluksiin etsimään seuraa.
– Ero vaikutti vielä pitkään omaan haluuni aloittaa uutta parisuhdetta. Tavallaan myös varmasti jonkun aikaa ”halveksuin” vastakkaista sukupuolta, sanoo kyselyyn vastannut 35-vuotias mies.
– Koko talous piti rakentaa uudestaan ja opetella tutustumaan vastakkaiseen sukupuoleen, sanoo puolestaan 52-vuotias mies.
– Epäonnistumisen tunne oli päällimmäisenä. Ei ihan heti ollut valmis vakavaan suhteeseen, kertoo toinen samanikäinen.
47-vuotias nainen kertoo tulleensa jätetyksi toisen takia. Se sattui.
– Kesti vuosia saada itsetuntoni kohdilleen. Vasta kun lopetin kumppanin etsimisen, löysin nykyisen kumppanini.
Yksi haluaa tehdä surutyönsä loppuun ennen kuin voi mitenkään ajatella uuden suhteen solmimista. Toinen etsii surutyöhön apuja toisesta ihmisestä jo hyvin pian eron jälkeen.
Psykoterapeutti Heli Vaarasen mukaan sanotaan, että edellinen ero pitäisi olla käsitelty ennen kuin on valmis hyppäämään uuteen suhteeseen. Jos edellistä eroa ei käsittele lainkaan, usein käy niin, että ongelmapaketin vie mukanaan seuraavaan suhteeseen.
Kohti uutta
Vaikka erosta toipuminen voi kriisin keskellä tuntua ylitsepääsemättömältä, terapeutti ja eroasiantuntija Marika Rosenborg on muistuttanut, että ihminen on tehty pärjäämään kiperissäkin tilanteissa.
– Ihminen on sopeutuvainen ja suurin osa ihmisistä selviytyy kriiseistä ihan kunnialla. Sanotaan, että unohtamisen taito on yksi tärkeimmistä taidoista, joita ihmiselle on annettu, Rosenborg sanoi.
Etäisyyden päästä erossa voi nähdä paljon hyvääkin.
– Ero avasi minulle mahdollisuuden uuteen, parempaan elämään, joka taas mahdollisti nykyisen suhteeni onnistumisen. – Mies, 46
– Rankka kokemus, mutta jälkeenpäin katsottuna vapautti, itsenäisti ja sai minut puhkeamaan kukkaan naisena. – Nainen, 44
– Se oli kamalaa, tunsin olevani maailman yksinäisin ihminen, vaikka kävelin keskellä vilkasta toria. Kesti 2–3 vuotta päästä yli, mutta sen jälkeen oli huippua kokea se tunne, kun ymmärsi, että yksinkin pärjää, ja ei tarvitse huolehtia kuin omasta itsestään ja elämästään. Eikä ole velvollinen tilittämään kenelläkään mitään omia menoja ja tekemisiä. – Nainen, 37
– Aluksi ero tuntui kamalalta. Tuntui kuin olisi tukehtunut. Ahdisti kaikki kotona kun tavarat vietiin. Piti aloittaa uusi elämä yksin lapsen kanssa. Mutta lopulta minusta kasvoi vahvaakin vahvempi ja elämä alkoi maistumaan hyvältä. – Nainen, 30
– Meni puoli vuotta täysin sumussa, itkien, syömättä ja täysin murtuneena. Vuoden jälkeen erosta löysin uuden kaveripiirin, ja se oli pelastukseni. Nyt elän elämäni onnellisinta aikaa. – Nainen, 26