Appi lausui varomattomat sanat ruokapöydässä – anopilla meni kuppi täysin nurin

Julkaistu:

Suhteet
Puolison suvussa on joskus kestämistä!
– Pikkuannoksina häntä kestää, mutta jo viikko esimerkiksi mökillä alkaa tökkimään ja pahasti, luonnehtii eräs lukija jutussamme vaimonsa ”itseriittoista” siskoa.

Sopiva etäisyys on varsin paikallaan.

– Mutta kun poistumme kotiin, niin kuulee, että ei taas olla vuosisiivousta tekemässä. Ja uusia sääntöjä keksii yhteisen mökin käytölle koko ajan.

Puolison sukulaisista ei hänen mielestään silti ole syytä kärsiä vaan tehdä itse niin kuin parhaaksi näkee.

Kerroimme jutussamme Ilta-Sanomien parisuhde- ja seksikyselystä, jossa sadat suomalaiset kertoivat ajatuksiaan siitä, mitä he miettivät kumppaninsa sukulaisista ja ystävistä. Tiedustelimme, ärsyttääkö kumppanin lähipiiri ja millä tavoin.

Tyypillisimpiä ärsykkeitä ovat vastausten mukaan päsmäröivät anopit ja huonoon elämään viettelevät ystävät.

Anopit, anopit

Tutulta kuulostaa, sanovat lukijat.

– Anoppi on mielin kielin minua kohtaan aina silloin, kun olemme muiden sukulaisten kanssa. Kun jäämme kahden, peruu hän heti kaikki tapaamiset ja riennot, joista sovittiin muiden kuullen. Valittaa aina ettei hänellä ole puhelinnumeroani, ja aina tulee joku este, ettei voi ottaa sitä ylös. Ja rähisee minulle aina jouluna jos jäämme kaksin. En jaksa enää yrittää miellyttää ja mitä vähemmän näemme niin sitä parempi, sanoo yksi lukija.

– Valitettavasti anoppini on elämään sekaantujatyyppiä. Ei kunnioita toisten rajoja, haluaa ohjailla ja määrätä. Otetaan pari esimerkkiä: halusi määrätä ammattini, halusi määrätä rahankäyttöäni, kertoi omalle äidilleni, etten ole tarpeeksi hyvä hänen pojalleen, haluaa vaikuttaa jopa huonekaluhankintoihimme. Olemme olleet silti kohtalaisissa väleissä melkein 40 vuotta. Nyt alkaa mitta minulla täyttyä, sanoo nimimerkki Jotain rajaa.

– Anoppi on kova kritisoimaan ja määräämään kaikkia. Hän kritisoi kotia, vaatteita. Meidän häät oli ”turhat”, koska olivat pienet. Hän päättää mitä meidän pitäisi tehdä lasten kanssa, ja kertoo siitä lapsille puhumatta meidän kanssa. Lapset innostuu, kun mummo on kertonut huvipuistosta mihin meidän pitäisi kesällä mennä, ja sitten me ollaan huonoja vanhempia kun emme heti ole menossa, kertoo eräs nainen.

– Kun muutettiin yhteen mieheni kanssa, anoppi sai tietää, että minun vanhemmillani oli rahaa, koska he olivat äsken myyneet mökkiä. Hän oli sitten erittäin huolissaan siitä, miksi he eivät antaneet rahoja minulle ja miehelleni ”starttirahaksi”. Hän on myös innokas kokki. Kun appiukko kehui minun tekemää ruokaa, anoppi suuttui ja sanoi: ”Se on vain sen takia, että sinulla on niin nälkä kun oli niin pitkä ajomatka tänne!”


Tyrannimaiset ja saidat siskot

Erään miehen mukaan vaimon sisko ”on todellinen tyranni”.

– Olen taatusti yhtä oikeassa kuin hänkin, vaikka hän ei sitä kyllä koskaan myönnä. Mutta minä suljen korvani ja jätän huomiotta useimmat hänen toilailunsa.

Moni liputtaa sen puolesta, että hankalalta tuntuvaan ihmiseen ei kannata tuhlata liikaa energiaa.

– Itse pyrin jättämään kaikki energiaimuri-ihmiset elämäni ulkopuolelle, ja aika hyvin onnistunut siinä. Vaatii hieman kärsivällisyyttä, mutta suosittelen lämpimästi. Oikeastaan työn puolella on muutama negatiivinen ihminen, mutta olen ratkaissut asian niin, että sanon heille vain tarpeelliset asiat, en mitään ylimääräistä, sanoo yksi lukijoista.

Erästä miestä risoo vaimon ystävän älytön saituus.

– Jätin hyvin hoidetun tarjoilun kiitokseksi tipiksi 15 euroa. Ylen saita nainen nappasi tipistä 5 euroa omaan lompakkoonsa, koska olin tipannut liikaa. Siis omaan lompakkoonsa minun antamastani tipistä. On muuten käynyt niinkin, että toinen saita kaveri tilasi tuopin, kun jättämäni tippi riitti tuopin maksuun.

Pelimiehiä ja hemmoteltuja lapsia

– En voi sietää mieheni parasta ystävää, ja tunne on molemminpuolinen. Ystävä on ikisinkku pleijeri, joka juhlii jatkuvasti ja pyörittää naisia. On olevinaan niin ”nuori”, vaikka lähestyy neljääkymppiä, avautuu nimimerkki Hilppanen.

Aiemmin kaverukset liikkuivat joka paikassa yhdessä.

– Houkuttelee miestäni juhlimaan ja kerran oli kutsunut miehestäni kiinnostuneen naisenkin sinne mukaan ja yritti parittaa heitä. Minä kun olen niin kamala akka hänen mielestään. Yrittää erottaa meitä. En ole sanonut miehelleni mitään negatiivista tästä hänen ystävästään, vaan nielen asian ja annan hänen mennä, sillä luotan häneen.

Erästä lukijaa ärsyttää eniten kumppanin ”hemmoteltu 17-vuotias tytär”.

– Käyttäytyy kuin pikkulapsi ja on taatusti kylässä ystävän kanssa kun isällä on tilipäivä. Jutut on pikkulapsen lässytystä lähes joka kerta. Olen oppinut kuuroksi vierailun ajan tai menen lenkille sen ajaksi. On myös erittäin epäkohteliasta, jos puolison suku ei ole ylipäätään kiinnostunut mistään uudesta ”sukulaisestaan”, kyllä sivistykseen kuuluu kohteliaisuudet ja huomaavaisuus. Moukkaa väkeä näköjään on.

Sama täällä, komppaa toinen lukija.

– Tämä lähes 30-vuotias alkoi olla meillä viikonloppuja. Käytös täysi nolla, koskaan ei auttanut missään kotiaskareissa, täydellinen suttupytty, ootti vaan kutsua syömään yms. Asuu onneksi kaukana, alkanut monet opinnot: ”Ei oo mun juttu.” Koskaan ei ole isäänsä muistanut lahjoilla. Onneksi omat tytöt arvostavat kilttiä miestäni, jonka kanssa avioiduin jäätyäni leskeksi. Tämä tatuoitu työtä pelkäävä ottaa isäänsä yhteyden vain kun on rahan tarpeessa. Kun rahaa annetaan, kiitosta ei näy.

Miksi veljet eivät välitä?

– Veljeni, jotka käyvät vanhempiensa luona suunnilleen vain juhlapyhinä syömässä parhaat ruuat ja kokemassa kaiken kivan ärsyttävät suunnattomasti. Olen vuosikaudet viettänyt vanhempien kanssa viikonloppuja ja aikaa aina kun olen voinut ihan mielelläni, sanoo yksi lukija.

Hän ihmettelee, miksi veljet eivät käy useammin vanhemmillaan.

– Minulla on mielessä asioita, joita haluaisin toteuttaa, kuten esimerkiksi ulkomailla asuminen. Toivon, että he voisivat käydä useammin. Sellaista ei liene kuitenkaan näköpiirissä. Jätänkö omat haaveeni toteuttamatta vanhempien ja veljien takia ja olen katkera koko loppuelämän vai toteutanko rohkeasti unelmaa?

Veljet asuvat pääkaupunkiseudulla ja vanhemmat muualla.

– Minulle muutamien tuntien bussissa istuminen ei ole ollut vuosikausiin ongelma, mutta heille automatka tuntuu olevan. Tuntuu tekosyyltä.


”Minä olen se paha anoppi”

– Olen se paha anoppi. Puutun välillä, jos huomaan, että nyt ovat tekemässä typerästi enkä siedä sitä, että ovat aina myöhässä, jos on esim. vanhemman ihmisen syntymäpäivät, tunnustaa Marjatta.

On aikuisten ihmisten käytöstä olla paikalla sovitusti eikä myöhässä eikä ainakaan saapua mitään ilmoittamatta. Hyvät tavat kertovat siitä, että ymmärtää myös muiden aikatauluja.

– Ja aika monta kertaa on valehdeltu muista menoista tai lasten kuumeesta juuri kun olisi pitänyt tulla vaikka vain grillijuhliin. Onpa jopa soitettu kauempaa tulleelle vanhemmalle ihmiselle, että ei sinun nyt sovikaan tulla kahville, vaikka olisi edeltä sovittu.

Katariina ilmoittautuu myös anopiksi, jota pojan perheen käytös harmittaa.

– Poikani perheessä ärsyttää näin äitinä ja anoppina suunnattomasti tavaran huoleton käsittely ja rikkominen. Lapset saavat kalliita leluja, jotka annetaan pienempien käsiin ja rikkoutuneet surutta roskiin ja uutta tilalle. En osta enää mitään tavaraa, koska ei osata mistään pitää huolta.

Tämä ei Katariinan mielestä kunnioita lahjan antajaa.

– Samoin uusia vaatteita ostetaan kaapit täyteen ja pidetään mekkoa pari kertaa ja kiertoon. Mitä tämä lapselle kertoo ? Joskus toivon, että tulee vielä aika, jolloin saatua arvostetaan. Ja sanomisestahan ei sitten tykätä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt