Sadat vastasivat, mikä kumppanin perheessä ja ystävissä ärsyttää: ”Joudun puremaan hampaita kyläillessä, etten kilju ääneen”

Julkaistu:

Suhteet
Lukijoita ärsyttävien sukulaisten kärkipäässä ovat anopit – etenkin ne, jotka katsovat asiakseen puuttua asioihin, jotka eivät heille kuulu.
Joskus yksinkertaisesti vain pännii, kun kumppanin läheiset ihmiset sotkeutuvat omaan elämään. Antavat neuvoja pyytämättä.

Ilta-Sanomien parisuhde- ja seksikyselyssä sadat suomalaiset allekirjoittavat tämän. Tiedustelimme, ärsyttääkö kumppanin lähipiiri ja millä tavoin.

– Ärsyttää jo heidän olemassaolonsa. Pahempaa kanalaumaa ei olekaan, pamauttaa 35-vuotias mies.

Hän taitaa puhua kumppaninsa ystävistä.

Listasimme tyypillisimpiä ärsytyksen kohteita.

1. Anopit

Anopit – nykyiset ja entiset – painivat selvästi omassa sarjassaan.

Pariterapeutin mukaan esimerkiksi uuden puolison huonot välit appivanhempiin ovat tavallisia ja myös ongelmallisia. On yleistä, että oman lapsen kumppania ei hyväksytä. Sen takana voi kyteä paljon selvittämättömiä, alitajuisia kateuksia tai kaunoja.

– Ex-anoppi oli ihan kauhea. Mies kyllä ymmärsi silloin. Itse joutui välillä hampaita puremaan kyläillessä ettei kilju ääneen, mutta kyllähän se on kestettävä ja käyttäydyttävä asiallisesti, vaikka kuinka toinen v*tuttaisi. Aikuisiahan sitä ollaan. – Nainen, 47

Anoppi sekaantui liikaa asioihin ja toisaalta mies antoi äitinsä liikaa sekaantua yhteiseen arkeen, 37-vuotias nainen sanoo.

– Äiti ja äidin mielipiteet tuntuivat usein olevan tärkeämpiä kuin minä ja minun mielipiteeni miehelleni.


– Isoanoppi on henkisesti työleirin johtaja. Kesäreissut maalle siis stressaa. – Mies, 25

– Anoppi on todella raskas ihminen. Tunnen oloni huonoksi tyttöystäväksi enkä voi sietää hänen hössötystä kultapoikansa asioista. – Nainen, 26

– Saan anopilta toisinaan syyttelyä, vaikka en olisi tehnyt mitään, vaan se olisi kumppanini. Hän ei osaa enää erottaa meitä, ihan kuin olisimme yksi ja sama henkilö. – Nainen, 28

Kumppanin isätkään eivät pääse pälkähästä.

– Anoppi ja appi vihaavat minua ja minä heitä. Apella on alkava dementia, ja hän uskoo minun olevan onnenonkija, vaikka avioehdot yms. on olemassa. Mieheni ja lapset käyvät siellä, mutta minä en, vaikka asuvatkin naapurissa. – Nainen, 31

– Kumppanin isä tulee tosinaan meille kuin kotiinsa. – Nainen, 46

Ärsyttävää!

2. Erilainen perhe

Näppylöitä aiheuttaa usein myös kumppanin lapsuuden perhe. Se, että perheenjäsenet yrittävät vaikuttaa turhankin tiuhaan muiden elämään.

– Todella hyökkääviä ja etsivät aina jotain vikoja kumppaneista. – Nainen, 31

– He ovat liian uteliaita koko kylän asioista ja en itse vain siedä sitä. Ei se heille kuulu mitä naapurin kummin kaima tekee. Lähinnä aiheuttaa vain sisimmissäni ärsytystä ja olen sitten kahvipöydässä hiljaa. – Nainen, 27

– Joskus tuntuu että puolison perhe yrittää hyötyä hänestä rahallisesti. Aina ollaan pummaamassa tai lainaamassa. – Mies, 27

Puolison perhe voi ärsyttää myös eriävien maailmankatsomusten ja käytöstapojen vuoksi.

– Perheen junttimaisuus ärsyttää, syrjäänvetäytyviä kyräilijöitä. – Nainen, 49

– Hössötetään ja päällepäsmäröidään, puututaan toisten elämään liikaa. – Nainen, 30

Voi olla raskastakin miettiä, miten pitäisi olla ja käyttäytyä, jos lähipiiri puuttuu jatkuvasti asioihin tai arvostelee esimerkiksi lasten kasvatusta. Se voi kuormittaa omaa parisuhdetta.

– Heidän läsnä ollessaan patoan ärsytystä ja kiukkua sisääni, joka sitten räjähtää puolisoni naamalle, kun olemme kahden, harmittelee kolmekymppinen nainen.


3. Muiden yläpuolelle asettuvat sukulaiset

– Kumppanin sukulaiset pitävät itsestään selvyytenä, että kumppani koska tahansa auttelee heitä ja kestää ikävää arvostelua, sanoo nelikymppinen nainen.

Kuulostaako tutulta? Alvariinsa palveluksia pyytävät sukulaiset eivät ole harvinainen alalaji. Toinen lajityyppi on se vähän parempiosainen suku.

– Häiritsi kun olivat olevinaan niin hienoa ja arvovaltaista porukkaa, sanoo 49-vuotias mies.

Suvun kohtaamiset voivat tuntua kiusallisilta tapahtumilta, joita parhaan mukaan vältellään. Parikymppistä naista ärsyttää etenkin se, että sukujuhlat ovat ”jatkuvaa esittämistä”.

– Kumppanin perhe ja suku on ruotsinkielistä. Yhteisissä tapaamisissa olen täysin ulkopuoleinen. Uusioperheenä myöskään omat lapset appivanhempia lukuun ottamatta eivät olleet tervetulleita suvun tapahtumiin, jolloin jäin myös itse pois, kertoo 48-vuotias nainen.


4. Kaidalta polulta vievät kaverit

Sitten ovat tietenkin kumppanin kaverit. Etenkin ne, joiden seurassa kumppani on kuin toinen ihminen.

– Päihdeporukkaa, jolloin kumppanini ei pääse millään eroon päihteiden käytöstä. Minä valitan hänelle tuosta ja se taas etäännyttää häntä minusta. – Nainen, 30

– Varsinkin uudet kaverit. Tuli paljon enemmän juotua ja yhtäkkiä hän aloitti polttamaan tupakkaa taas. – Mies, 32

– Kumppanin vanha ystävä välillä ärsyttää, sillä hän yrittää iskeä minua kun on saanut viinaa rinnan alle. – Mies, 30

– Kaverit ovat ihan idiootteja, elävät edelleen kuin parikymppiset sinkkumiehet. Meillä kun on perhe niin tämä yhtälö on aika hurja toisinaan. Miehestä tulee heidän seurassaan täysi kakara eikä uskalla sanoa vastaan tai kieltäytyä jostain esim. vedoten rahaan, lapsiin tai muuhun normaaliin, mikä voi estää vaikka baariin lähdön tai ulkomaan humppareissun. On sitten mieluummin näkemättä kavereita kuin kasvattaisi pallot myös heidän seurassaan. – Nainen, 32

Onneksi kumppanin ystäviä tarvitsee nähdä hyvin harvoin, sanoo 39-vuotias nainen.

– Heillä on täysin erilainen arvomaailma ja elämäntyyli. Olen todennut, että minulla ei ole heidän kanssa yhtään mitään yhteistä. Jos he tulevat meille yökylään, lähden itse muualle. Mies saa mennä yksin heille kyläilemään, minua ei mukaan saa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt