Tiesitkö, että keholle ja mielelle tärkeitä rakkaushormoneja saa ilman parisuhdettakin – lääkäri Emilia Vuorisalmi kertoo miten

Mikä ihmeen rakkaussysteemi? Lääkäri Emilia Vuorisalmi tietää, miten hyvinvoinnille tärkeät rakkaushormonit saadaan hyrräämään, vaikka sitten ilman parisuhdetta.

15.9.2019 9:04

Rakkaussuhteen huumavaiheessa aivoissa virtaa valtoimenaan ”rakkaushormoni” dopamiini. Toiseen ollaan vähän kuin koukussa, ja yhdessäolo aktivoi mielihyvähormonit hyrräämään. Kun suhde kestää huuman yli, alkaa rakkauden kiintymysvaihe, jonka tuoma turvallisuuden tunne saa kehon erittämään lisää mielihyvähormoneja, tällä kertaa serotoniinia. Läheisyys, rutistukset ja seksi saavat puolestaan oksitosiinin liikkeelle.

Pitkä ja hyvä parisuhde takaa sen, että hyvinvoinnin kannalta merkittäviä dopamiinia, serotoniinia ja oksitosiinia kertyy arjessa vähän kuin itsestään, mutta suurin osa esimerkiksi avioliitoista päättyy kuitenkin eroon.

Lääkäri Emilia Vuorisalmi on perehtynyt siihen, miten ”rakkaussysteemin” eli mielihyvähormonien ja erityisesti rakkauden kiintymysvaiheessa erittyvien serotoniinin, dopamiinin ja oksitosiinin tasapainon voi pitää kunnossa siviilisäätyyn katsomatta.

Rakkaushormoneihin Vuorisalmi oli pureutunut jo aiemmin, kun hänen tietokirjansa Sekaisin Lovesta – Rakkauden käsikirja (Otava) julkaistiin vuonna 2016. Kirjan jälkeen Vuorisalmi kiinnostui siitä, miten pitää keho vastaavassa tilassa kuin rakkauden kiintymysvaiheessa, jos ei ole parisuhteessa.

– Se tila alkoi kiinnostaa minua tosi paljon, koska olin itse eronnut. Kiintymykseen ei pääse kuitenkaan heti, vaikka tapaisikin jonkun toisen.

Lääkäri Emilia Vuorisalmi on perehtynyt siihen, miten mielihyvähormonien ja erityisesti rakkauden kiintymysvaiheessa erittyvien serotoniinin, dopamiinin ja oksitosiinin tasapainon voi pitää kunnossa siviilisäätyyn katsomatta.

Eikä mikään ei takaa sitä, että tulevaisuudessa odottaisi hamaan loppuun asti kestävä parisuhde.

– Ajattelin, että kiintymysvaiheen hormonitasapainoon pääsemiseen on pakko olla joku keino ilman parisuhdettakin.

Järkisyitä kiintymysvaiheen hormonitasapainon tavoittelemiseen on pitkä liuta. Tutkimusten mukaan pitkä ja hyvinvoiva parisuhde ennustaa ihmiselle ja pitkää ikää. Eikä kyse ole vain siitä, että puoliso pakottaa sauvakävelylenkille tai syömään lautasen reunalta vihreätkin, vaan tasapainossa oleva aivokemia suojelee sydän- ja verisuonitaudeilta ja mielenterveyden häiriöiltä sekä ylläpitää yleistä hyvinvointia.

Säilytä elämä merkityksellisenä eron jälkeen

Keinoja tasapainoon pääsemiseen löytyi vaikka millä mitalla. Vuorisalmen mukaan yksi keskeisistä asioista on säilyttää elämä merkityksellisenä esimerkiksi eron jälkeen. Omaan itseensä täytyy kuitenkin tutustua, jotta tietää, mikä elämässä on itselle niin merkityksellistä, että se saa dopamiinin virtaamaan.

– Parisuhteen tuoma turvallisuuden tunne lisää serotoniinin eritystä. Kun suhde loppuu, serotoniinia on etsittävä uusista lähteistä, mikä on aina kasvun mahdollisuus. Näen, että kun rakkaushormonipankki tyhjenee kriiseissä, voidaan löytää tärkeitä uusia polkuja, joista saadaan tärkeitä hormoneja.

Pankin voi tyhjentää muukin kriisi kuin ero, esimerkiksi läheisen sairastuminen tai työpaikan menettäminen. Kriisiä seuraavan levottoman ja kipuilevan vaiheen jälkeen olisi Vuorisalmen mukaan hyvä alkaa miettiä, mistä saa turvaa ja iloa.

 Parisuhteen tuoma turvallisuuden tunne lisää serotoniinin eritystä. Kun suhde loppuu, serotoniinia on etsittävä uusista lähteistä.

Vuorisalmen mukaan ihmiset jakautuvat kärjistetysti kahteen ryhmään sen perusteella, millaisista asioista he iloitsevat ja miten tärkeä turvallisuuden tunne heille on. Dopamiinivoittoiset syttyvät vaihtelusta ja ovat heittäytyväisiä, serotoniinivoittoiset taas arvostavat vakautta. Vuorisalmi tunnustaa kuuluvansa dopamiinivoittoisten leiriin.

– Minua ei haittaa olla ostamassa viimeistä kahvia minuuttia ennen kuin lento lähtee. Serotoniinivoittoinen on seissyt jo puoli tuntia jonossa koneeseen. Dopamiinivoittoinen nauttiikin vähän jännityksen tunteesta.

– Dopamiiniin liittyy luovuus, uutuudenviehätys ja riskien ottaminen. Dopamiini liitetään myös addiktioihin. Addiktioherkkyys on suurempi, koska nämä ihmiset ottavat enemmän riskejä ja hakevat äärielämyksiä. Mutta, jos dopamiini saadaan kestävistä lähteistä, addiktioherkkyys vähenee.

Kestävä lähde dopamiinin saamiseen voi olla juuri se, että elämässä on merkityksellistä sisältöä.

– On mietittävä, mikä minulle on oikeasti merkityksellistä. Usein elämässä on menty autopilotilla ruuhkavuosien keskellä, käyty töissä ja oltu putkessa sekä unohdettu se, mikä itselle on merkityksellistä.

Kaiva unelmia, jotka olet ehkä haudannut

Vuorisalmi itse päätyi pohtimaan, mikä hänelle on merkityksellistä, kun hän oli vastaanottotyössä. Unettomuus ja kovat selkäkivut alkoivat häiritä elämää, ja Vuorisalmi päätti pitää työstä luovan tauon. Tauon aikana hän ymmärsi tarvitsevansa työn ja arjen, jossa on tilaa luovuudelle. Onneksi Vuorisalmelle merkityksellistä työtä, ihmisten hyvinvoinnin edistämistä pystyi alkaa toteuttaa myös muulla tapaa kuin valkotakki päällä.

– Jos merkityksellisyyden tunnetta ei ole, varsinkin dopamiinivoittoinen henkilö alkaa helposti oireilla. Meidän on hyvä pysähtyä ja kaivaa unelmia, jotka olemme ehkä haudanneet, koska meille on sanottu, että näin pitää tehdä ja näin aina ennenkin on tehty.

Merkityksellisyyttä kannattaa etsiä pysyvistä asioista. Jos haaveilee vain Oscar-palkinnosta ja tavoitteessa onnistuu, rakkaushormonipotti tulee ikään kuin tyhjennetyksi, ja ihminen saattaa masentua.

On yksilöllistä, mikä on kenellekin merkityksellistä.

– Jollain se voi olla vaikka kutsumus auttaa vähävaraisia, toisella keksiä syöpälääke, kolmannella olla mahdollisimman hyvä äiti.

Serotiinivoittoinen ihminen taas tuskin olisi valinnut pitää luovaa taukoa. Tällainen henkilö nimittäin saa mielihyvää säännöllisestä palkkapäivästä tai vaikkapa järjestyksessä olevasta työpöydästä. Hän myös ihmettelee, jos dopamiinivoittoinen puoliso tai kaveri on tyytymätön elämään, vaikka kaikki olisi oikeastaan ihan hyvin.

 Usein elämässä on menty autopilotilla ruuhkavuosien keskellä, käyty töissä ja oltu putkessa sekä unohdettu se, mikä itselle on merkityksellistä.

Rakkaushormoneja voi aktivoida arkisilla teoilla. Oksitosiinia sen sijaan saa vain aidossa kontaktissa toisiin ihmisiin, ja sitä kerryttävät halaaminen, seksi, silmiin katsominen ja vaikkapa kiitollisuuden tunteen kokeminen. Pieniä annoksia dopamiinia voi saada uuden ruoan kokeilemisesta, hoitamalla tehtävälistalla olevia asioita, tekemällä maalin jalkapallokentällä. Serotoniinia taas kertyy esimerkiksi siivotessa, vaalimalla tärkeäksi koettuja perinteitä tai tekemällä jotain, mikä saa tuntemaan itsensä arvostetuksi. Yksin ollessa hyvän olon voi saada saunomalla, menemällä lämpimään suihkuun tai luontoon kävelylle.

Neurokemiallisen tasapainon ylläpitäminen vaatii muutenkin terveitä elämäntapoja. Mieli on harvoin elämänsä kunnossa, jos keho voi huonosti ja toisin päin. Vuorisalmi tietää tämän myös omasta kokemuksesta. Fyysiset oireet, kipu ja unettomuus hävisivät, kun merkityksellinen oma juttu löytyi.

– Mikään ei tapahtunut minuutissa, mutta kun sain oman rakkaussysteemini tasapainoon, kivutkin häipyivät kuin itsestään.

Aktivoi aivokemiaa arjen teoilla

Hyvän olon taustalla vaikuttavat tavallisesti rakkaushormonit: dopamiini, serotoniini ja oksitosiini. Hormoneilla on miljoonia tehtäviä ihmisen toiminnan ohjaamisessa, ja aivokemialla on valtava merkitys hyvinvoinnille. Siksi hormoneja kannattaa aktivoida tekemällä hyvää oloa tuottavia asioita joko yksin tai yhdessä.

  1. Dopamiini on hormoni, joka vaikuttaa esimerkiksi mielihyvään ja riippuvuuksiin ja ohjaa hyvän olon tunnetta aiheuttavien asioiden pariin, niin hyvässä kuin pahassa. Kun sosiaalisessa mediassa julkaisee itsestään valokuvan, joka kerää paljon tykkäyksiä, dopamiini ajaa julkaisemaan jopa riippuvuuteen saakka lisää kuvia ja kyttäämään, onko tykkäyksiä tullut lisää. Pieniä annoksia dopamiinia voi saada hyvistä ja hyödyllisistä asioista, kuten uuden ruoan kokeilemisesta, hoitamalla tekemistä odottavia askareita tai tekemällä maalin jalkapallokentällä.

  2. Serotoniini on dopamiinin vastapeluri, joka tasoittaa menoa. Serotoniinia saa esimerkiksi siivotessa, vaalimalla tärkeäksi koettuja perinteitä tai tekemällä yksinkertaisesti jotain, joka saa tuntemaan itsensä arvostetuksi.

  3. Oksitosiini taas vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta, ja sitä kertyy olemalla kontaktissa toisten kanssa: halaamalla, harrastamalla seksiä, katsomalla silmiin ja kokemalla kiitollisuuden tunnetta. Sitä syntyy myös kontaktissa lemmikkieläimiin. Levottomaan oloon kannattaa siis kokeilla yksin ollessaan hyvin tavallisia konsteja: mennä saunaan tai suihkuun tai lähteä luontoon kävelylle.

Juttua korjattu 16.9. kello 12.23. Ingressissä ollut nimivirhe korjattu.

Emilia Vuorisalmi

Ikä: 40.

Ammatti: Lääkäri ja luennoitsija.

Perhe: Erosi hiljattain koripallotähti Maurizio Pratesista, jonka kanssa hänellä on pieni poika. Vanhempi tytär avioliitosta näyttelijä Mikko Leppilammen kanssa.

Plus: Tunnetaan rakkaustohtorina.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?