Yleisin syy avioeroon olisi helposti ehkäistävissä – tietty, tuhoisa kierre on parisuhteissa hyvin tavallinen

Eroasiantuntijoiden mukaan monet avioerotilanteet olisivat ehkäistävissä, jos parit keskustelisivat enemmän tunteistaan. Joskus ero on kuitenkin oikea ratkaisu.

Suurin osa eroista johtuu vuorovaikutusongelmista. Naiset näkevät suhteen ongelmakohdat miehiä herkemmin ja valtaosa eropäätöksistä onkin naisten tekemiä.

6.9.2019 19:00

Eroprosessi on Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulan mukaan mutkikas asia. Hänen mukaansa ei voida nimetä yhtä tai kahta syytä, jotka johtavat pariskuntien eroamiseen, mutta yleistämällä voidaan löytää toistuvia teemoja.

– Tavallisesti kyse on yhdestä kahteen vuotta kestävästä prosessista, jonka aikana ruvetaan miettimään, olisiko syytä erota. Tuona aikana katsellaan kumppania ja suhdetta uusin silmin ja kriittisemmin kuin aikaisemmin.

Kontulan mukaan naiset näkevät suhteen ongelmakohdat miehiä herkemmin ja valtaosa eropäätöksistä on naisten tekemiä. Yleisimpänä ongelmana esille nousevat vaikeudet puhua ja selvittää erimielisyyksiä kumppanin kanssa.

– Nämä ovat toki miehillekin tärkeitä asioita, mutta ei läheskään niin usein kuin naisille. Naiset pystyvät helpommin nimeämään syitä eroon ja naiset tekevät eroaloitteen ja -päätöksen selvästi miehiä useammin. Noin kaksi kolmasosaa eroista tapahtuu naisten aloitteesta, Kontula sanoo.

Toinen vaatii yhteyttä, toinen vetäytyy

Vuorovaikutusongelmat ovat myös perhepsykoterapeutti Heli Pruukin mukaan suurin avioerojen aiheuttaja.

– Usein se tarkoittaa sitä, että tunneyhteys on heikko ja on paljon riitelyä.

Pruukin mukaan ongelmat ratkeaisivat usein sillä, että parit pystyisivät puhumaan yhdessä omista tunteistaan ja kokemuksistaan. Usein se voi sujua paremmin ulkopuolisen ihmisen kanssa.

– Kierre, jossa toinen hakee yhteyttä vaatimalla ja toinen kokee sen ahdistavaksi ja siksi vetäytyy kuoreensa, on hyvin tavallinen. On tärkeää, että kumpikin pääsisi kertomaan omasta näkökulmastaan, mikä on se tunne ja hätä, mitä kokee. Silloin päästäisiin näkemään, että kummallakin on oikeastaan samankaltainen hätä ja paha olo. Kumpikin kaipaa takaisin yhteyteen toisen kanssa, Pruuki sanoo.

”Jossain vaiheessa ruvetaan katselemaan, mitä ongelmia kumppanissa on”

Ero perustuu Kontulan mukaan tunteeseen siitä, että jokin on muuttunut liitossa, kumppanissa tai itsessä. Kun suhde solmitaan, on taipumuksena nähdä toisesta ihmisestä ainoastaan hyvät asiat ja huonot puolet ohitetaan.

– Jossain vaiheessa se kääntyy, ja ruvetaan katselemaan mitä ongelmia kumppanissa on ja millä tavalla hän ei ollutkaan odotetunlainen. Silloin ne hyvät asiat jäävät sivuun, Kontula kertoo.

Kontulan mukaan parisuhteessa keskustelun ja kommunikaation ydinasia on ristiriitojen ratkaiseminen rakentavasti.

– Jos se menee syyttelyksi ja ajatellaan, että vika on toisessa eikä minussa, niin silloin on vaikeampi ratkaista näitä kommunikaatio-ongelmia, Kontula sanoo.

Pariterapiaan hakeudutaan aivan liian myöhään

Pariterapiaan hakeudutaan asiantuntijoiden mukaan aivan liian myöhään. Väestöliiton johtavan asiantuntijan ja psykoterapeutin Heli Vaarasen mielestä pariterapia tekisi hyvää kaikille. Ei vain niille, jotka ovat ajautuneet suhteessaan umpikujaan.

– Myös terapeutille on hieno tunne huomata, että pari pääsee eteenpäin kommunikaatiossa. Yksi lukko on se, että ihmisillä on taipumus etsiä syyllistä. Syyllinen olet joko sinä tai minä, Vaaranen sanoo.

Heli Pruuki uskoo, että suuri osa eroista olisi estettävissä sillä, että apua osattaisiin hakea riittävän ajoissa.

– Silloin hyvinvointi lisääntyisi parisuhteessa ja luulen, että myös uskottomuus vähenisi, Pruuki sanoo.

Vaaranen huomauttaa, että pariterapian tavoitteena ei ole aina ehkäistä avioeroa, vaan edistää molempien osapuolten henkilökohtaista hyvinvointia.

– Jos molemmat esimerkiksi voivat todella huonosti, eivätkä kerta kaikkiaan ole sopiva pari toisilleen, silloin autetaan paria rauhallisesti mahdollisimman hyvään ja kivuttomaan tilanteeseen, Vaaranen sanoo.

Elokuussa eniten avioeroja

Tilastojen mukaan avioeroja tapahtuu eniten elokuussa. Kontulan mielestä syy on edeltävässä kesälomassa, jolle on ladattu paljon odotuksia. Jos nuo odotukset eivät toteudu, on seurauksena usein pettymys ja uusi riita.

– Yhteistä vapaa-aikaa varsinkin keski-ikäisillä on nykyään kovin vähän. Toivotaan, että kun on aikaa olla yhdessä, niin ongelmat ratkeavat. Kun on aikaa olla yhdessä, ei osatakaan olla yhdessä, kun normaalisti ei ole aikaa. Se herättää tunteen, että ”ei tästä taida tulla mitään”, Kontula kertoo.

Samoilla linjoilla on myös Heli Pruuki. Hänen mukaansa elokuun lisäksi myös joululoman jälkeen perheneuvontaan tulevissa yhteydenotoissa on selvä piikki.

– Usein se menee niin, että lomalla paha olo tulee jotenkin näkyviin. Siitä seuraa ikävää vuorovaikutusta, riitelyä ja nälvimistä, Pruuki kertoo.

– Lomalla näkee toista paljon enemmän ja pidempään, niin siinä paljastuu myös erilaiset riippuvuudet. Päihderiippuvuus, peliriippuvuus, älypuhelinriippuvuus. Nämä on sellaisia, että puoliso kokee, ettei olekaan tärkeä ja joillekin se on se viimeinen pisara, Heli Vaaranen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?