”Äitienpäivän aattona avioeropaperit” – Kaarina ja muut suomalaiset kertovat, miten tieto erosta tuli

Jos erotieto on äkillinen, ensin tulee tyypillisesti shokkivaihe.

”Äitienpäivän aattona avioeropaperit tulivat. Ei mitään selityksiä”, kertoo Kaarina. Kuvituskuva.

8.9.2019 19:01

Kerroimme aiemmin eroista, muun muassa siitä, kuinka yksi liitto päättyi WhatsApp-viestillä.

Erouutinen on tullut monelle muullekin yllättävällä tavalla.

– Olisi edes itse sanonut kymmenen vuoden ihanan yhteiselon jälkeen, mutta yhteiseltä ystävältä kuulin kesken asiointireissun, mitä oli ollut jo jonkin aikaa tekeillä. Osoittautui paikkansa pitäväksi. Missään vaiheessa ei juteltu asiaa läpi. Tuli pelkkä tyhjyys, kertoo yksi lukija.

Samassa rytäkässä meni myös itsetunto.

– Ex-vaimo ilmoitti tapaninpäivänä, että on kämppä. Siitä sitten miettimään, toteaa puolestaan Jouko.

”Elämäni shokki”

– Äitienpäivän aattona avioeropaperit tulivat. Ei mitään selityksiä. Se on ollut koko elämäni shokki. Toivon vaan että joskus pääsen siitä eroon, sanoo Kaarina.

Eräs mies kertoo, kuinka elämä meni yhdessä yössä uusiksi sen jälkeen, kun poika lähti opiskelemaan ja muutti pois kotoa.

– Minulla oli pala kurkussa, oli niin haikea olo. Tuli aamu, ja puoliso sanoi, että jättää ja vei myös kissan. Minulle ei jäänyt kuin tyhjä asunto. Hän oli suunnitellut jo kaiken ajat sitten ja valehteli minulle. Yritän nyt käydä surutyötä läpi. Sinne meni yli kahdenkymmenen vuoden liitto.

Jos erotieto on äkillinen, shokkivaihe on klassinen. Siihen kuuluu kieltämistä ja tunteiden voimakasta vaihtelua. Vaihe voi kestää muutamista viikoista neljään kuukauteen, minkä jälkeen yleensä päästään käsittelemään sitä, mitä tapahtui ja minkä takia.

Jos taas erosta on keskusteltu avoimesti jo pidemmän aikaa, eroprosessi saattaa lähteä käyntiin kivuttomammin.

– Ihminen ei koskaan voi ihan täysiä valmistautua johonkin uuteen, mutta tällaisessa tilanteessa on ehkä jo osittain päästy suru- tai vihatyön alkuun, sanoi eroasiantuntija Marika Rosenborg jutussamme.

”Avioeropaperit postitse”

Eron pohtiminen on merkki siitä, että haluaa muutosta. Se kannattaa ottaa tosissaan, vaikka asia ei olisi vielä konkretisoitumassa, sanoi Ensi- ja turvakotien liiton Ero lapsiperheessä -työn suunnittelija Päivi Hietanen jutussamme.

Kumppanilla on oikeus tietää eroajatuksista mahdollisimman pian, vaikka kertominen tuntuisikin vaikealta.

– Kyllä asiasta pitää uskaltaa suullisesti ilmoittaa. Minäkin, joka olen ollut todella mieheni ”alamainen” ja hissukka, uskalsin helposti suuttuvalle miehelle ilmoittaa, että asiat eivät ole hyvin, ja että mietin eroa. Seuraavana vuonna erottiin. Parempi se tehdä pikkuhiljaa, niin toinenkin saa aikaa sopeutua. Se on vain reilua, sanoo yksi lukijoista.

Nimimerkki Realisti haluaa muistuttaa, että lupaa eroon ei tarvitse kysyä eikä sitä tarvitse anella. Etenkin jos toinen on esimerkiksi väkivaltainen.

– Minä en ilmoittanut mitään, mies tiesi missä mennään, sen olin selkeästi ilmaissut. Kun mitään muutosta ei tapahtunut parempaan, vaikka mies lupasi ja annoin monta kertaa anteeksi ja uusia mahdollisuuksia. Sitten vaan mitä tilasi, avioeropaperit postitse.

Ero on aina kipeä ja vaikea ratkaisu ja herättää myös syyllisyyttä.

Jokaisella kestää oma aikansa sopeutua.

– Olin monta kertaa jo sanonut suoraan haluavani erota, mutta toinen ei vain jotenkin ilmeisesti halunnut asiaa ymmärtää. Enkä minäkään omasta mielestäni pyytänyt liikoja, kun pyysin osallistumaan ihan arkisiin asioihin. Monien keskustelujen jälkeen minä edelleen tein kaikki ruuat, kävin kaupassa, pyykkäsin, siivosin, maksoin laskut ja kaiken lisäksi töissä tein jatkuvasti ylitöitä henkilöstövajeen vuoksi. Toinen kehtasi sanoa ettei jaksa ainoita vapaitaan käyttää kotitöihin. Hänellä oli sentään viikossa kaksi vapaapäivää, kertoo nimimerkki Tuttua kauraa.

Olisiko yksi ainoa vapaapäivä pitänyt kuitenkin käyttää kotitöihin? hän pohtii.

– Lopulta kun ilmoitin, että tämä oli nyt tässä ja jätin sormuksen, toinen luuli, että olisimme edelleen parisuhteessa. Vasta siinä kohtaa kun löysin toisen, tajusi että ero oli lopullinen. Syytti kuitenkin pettämisestä ja siitä jaksoi kylillä kovaan ääneen huudella.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?