Miten eron voi välttää, kun suhde jo rakoilee liitoksissaan? Näin vastaa pariskuntien kanssa työskentelevä psykoterapeutti

Kun pitkä parisuhde on mutkalla, voiko mikään pelastaa liittoa? Näin vastaa parisuhdeterapeutti.

Pariskuntien kanssa työskentelevän terapeutin mukaan pitkän liiton pelastaminen vaatii molemmilta puoliskoilta töitä.

29.8.2019 20:02

Vaikka kaikki olisi päällisin puolin pitkässä avioliitossa ihan hyvin, toinen on saattanut pohtia eroa yksin pitkän aikaa. Pariskuntien kanssa pitkään työskennellyt psykoterapeutti Jaana Raitaluoto kertoo, että pitkien liittojen erojen taustalla on usein jokin elämänmuutos, joka on kirvoittanut toisen miettimään, mitä tahtoo elämältään.

– Taustalla voi olla erilaisia ajatuksia ja toiveita liittyen vaikka läheisyyteen, seksiin, yhteiseen aikaan tai tekemiseen.

Toiveita ei ole ihan helppo sanoa ääneen. Kun yhteistä taivalta on takana vuosikymmeniä, on vaikeaa yhtäkkiä kertoa haaveilevansa vaikkapa ihan erilaisesta arjesta.

Kimmokkeita

Kimmoke eropohdinnalle voi olla vaikka ”tyhjän pesän syndrooma”.

– Se voi olla lasten muuttaminen pois kotoa, tai sitten tilanteeseen voi liittyä joku ulkopuolinen ihminen.

Varsinaista draamaa tilanteeseen ei silti välttämättä liity. Esimerkiksi eläkkeelle jääminen on monelle valtava muutos, kun puolison kanssa ollaankin yhtäkkiä aiempaa enemmän.

– Kaikki pysähtyy, ei ollakaan enää oravanpyörässä ja sitä toista katsotaankin aamiaispöydässä päivästä toiseen.

Tällöin kannattaa keksiä yhteisiä ja omia rutiineja, jolloin elämässä on sisältöä.

Tahtoa tarvitaan

Ammattilaisen pakeille tullaan usein aika myöhässä, kun toinen on jo kertonut eroaikeistaan. Aiemminkin kannattaisi tulla, vähän kuin huoltamaan autoa, Raitaluoto vertaa.

Jotta pari pysyisi yhdessä, molemmilta on löydyttävä tahtoa. Suhteen huoltamiseen otettava aikaa. Toiselle kannattaa sanoa olevansa toden totta valmis pitkäjänteiseen työskentelyyn. Asioiden yhteinen käsittely ei ole turhaa, vaikka ero tulisikin. Ongelmat kun tuppaavat siirtymään seuraavaankin suhteeseen, ja on muutenkin kunnioittavaa tehdä reilu tilinpäätös.

Toisinaan vastaanotolle eroamaan tulleet huomaavat, että tahtoa löytyy sittenkin. Taannoin Raitaluoto sai hänen vastaanotollaan käyneeltä pariskunnalta pitkän viestin, jossa he kertoivat olevansa edelleen yhdessä.

– He olivat aiemmin ihan varmoja, ettei suhteesta tulisi enää mitään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?