”Ahdistuin sivuroolista perheessämme” – viisikymppinen mies kertoo, miksi hän halusi erota

Julkaistu:

Ero
Eropäätöksen myötä tuli helpotus.
”Olimme olleet yhdessä pari vuotta, kun saimme lapsen. Pikkulapsiaikana puolisoni näki selkeästi, mitä lapsen kanssa pitää tehdä ja mitä ei. Siitä tuli itselleni tietynlainen elämän suorittamisen maku. Elämässä oli kuin valmis käsikirjoitus, jonka mukaan piti edetä.

Oma osuuteni perhe-elämässämme oli kohtalaisen pieni, vaikka mukana olinkin. Olin kaiken keskellä, mutta minulla ei ollut osaa eikä arpaa. Passivoiduin ja jäin vain olemaan siihen, katsomaan televisiota. Tuntui, että en voi tehdä oikein mitään. Tilannetta kesti noin vuoden.

Vähitellen tilanteen aiheuttama tukahtumisen tunne vahvistui. Olin ahdistunut, ja mielessäni pyöri paljon vihaa. Minusta tuli passiivis-aggressiivinen. En ollut väkivaltainen, yritin vain hampaita kiristellen hallita tunteeni ja pitää ilmaisemattomat asiat sisälläni.

Aloin miettiä eroa ja pidin sitä ainoana mahdollisuutena, jotta saisin hengähtää. Jossain vaiheessa otin eron avuttomasti puheeksi.

Eropäätöksen myötä tuli helpotus, vaikka edessä olivatkin asunnon hankkiminen ja kaikki muu.

Ehdimme olla yhdessä neljä vuotta.

Olisin voinut tuoda enemmän itseäni ja omia tarpeitani esiin suhteen aikana. Siinä vain kävi niin, että alistuin. Puolisonikaan ei ollut mikään hirviö. Ehkä hän vain pyrki tekemään asioita, jotka oli hoidettava, oman mielensä mukaan.

Tiedän, että olisin voinut avata suuni ja kertoa, mikä minua painaa. Mutta miehillä ei useinkaan ole kykyä tai rohkeutta puida asioita, jos on vähänkään tunne, että omia juttuja ei hyväksytä. Minulla oli paljonkin mahdollisuuksia puhua – mutta en sanonut mitään. Oman vastuuni olotilani kärjistymisestä olen ymmärtänyt jälkikäteen.”

Viisikymppinen mies

7 vinkkiä: Näin voit pelastaa avioliittosi

 1. Puhukaa säännöllisesti siitä, missä suhteessa mennään ja miltä suhde tuntuu.
 2. Olkaa riittävän aikaisin uteliaita ”sinusta, minusta ja meistä” sekä toistenne elämien risteyskohdista.
 3. Jos jokin aiheuttaa mielipahaa, keskustelkaa, mikä sen aiheuttaa ja mitä alkusyylle voisi tehdä.
 4. Puhukaa tavoitteistanne ja siitä, millaisena näette yhteisen elämänne.
 5. Arvot ovat tärkeitä. Jos kumppanit haluavat aivan erilaisia asioita, elämä joko vaatii paljon kompromisseja tai sitten toinen sanelee ja toinen alistuu. Arvoista keskustelemalla selviää, onko molempien mahdollista toteuttaa itseään elämällä rinnakkain.
 6. Opettele antamaan anteeksi itsellesi ja puolisollesi.
 7. Anna puolisollesi usein hyvää palautetta. Se vahvistaa liittoa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt