”Yhden yön seikkailu vanhemman naisen kanssa on suurin salaisuuteni” – sadat suomalaiset paljastavat, mitä he eivät kerro kumppanilleen

Julkaistu:

Suhteet
Seksifantasiat, pettäminen, railakas rahankäyttö. Se, että lapsiperhe-elämä kaduttaa. Ne ovat asioita, joita suomalaiset jättävät mieluummin kertomatta.
– En ole viitsinyt kertoa, että minulle maanantaiaamu on viikon parasta aikaa ja kesäloman aatto vuoden pahinta, sanoo 45-vuotias mies Ilta-Sanomien parisuhde- ja seksikyselyssä.

Kysyimme kesällä, mitä suomalaiset eivät tohdi paljastaa kumppaneilleen.

Lukijoiden tarinoista ilmenee, että ihmisillä on hyvin erilaisia ajatuksia siitä, mistä kaikesta kumppanille on syytä kertoa ja milloin. Joku vannoo kertovansa kumppanilleen kaiken, toinen uskoo, että esimerkiksi raha-asiat on parasta pitää omana tietonaan.

– Omasta rahankäytöstä en voi kertoa, koska siitä tulee riitaa. Hän ei hyväksy minun harrastuksiani, vaikka rahat ovat omasta pussistani, kertoo 34-vuotias mies.

– Paljonko minulla on rahaa. Ja että käyn joskus meediolla. Ja paljonko käytän rahaa lapsenlapsiini, kertoo kuusikymppinen nainen.

Villeimmät fantasiatkin tuppaavat usein jäämään omaan tietoon.

– Katson joskus yksin melko hurjaakin pornoa, sitä en kehtaisi paljastaa. Jotkin muista ihmisistä nähdyt seksiunet pysyvät myös omana tietonani, sanoo 25-vuotias nainen.

– Olen pitkään himoinnut kolmen kimppaa hänen siskonsa kanssa, avautuu 58-vuotias mies kyselyssä.


”Salaisuuksista voi kasvaa taakka”

– Suhteessa on aina yksilöitä, joilla on ja saakin olla oma menneisyytensä ja yksityisyytensä, sanoo kliininen seksologi (NACS), Ihmissuhdeterapiakeskuksen johtaja Tiina Vilponen.

Toisaalta salaisuuksien jakaminen voi lähentää kumppaneita, lisätä omaa sekä suhteen hyvinvointia ja auttaa ymmärtämään kumppanin käytöstä. Joistakin salaisuuksista voi kasvaa taakka, joka alkaa kuormittaa omaa mieltä ja suhdetta.

– On kuitenkin viisasta punnita, mikä kaikki rakentaa suhdetta ja kuinka yksityiskohtaisesti tai kuvailevasti asioista kannattaa kertoa, Vilponen arvioi.

Moni on esimerkiksi sitä mieltä, että pitkässä suhteessa tulleista ihastuksista on turha puhua. Siitä tulee vain turhaa mielipahaa.

 

Kaipaan niitä nuoruuden huolettomia vuosia ja elämää ilman yhtään lasta. Perhe-elämä ei ollutkaan minua varten. – 40-vuotias nainen

Seksielämän kääntöpuolia

Monet salaisuuksiksi jäävät asiat liittyvät seksiin ja parisuhteen pulmakohtiin.

– Kaipaan niitä nuoruuden huolettomia vuosia ja elämää ilman yhtään lasta. Perhe-elämä ei ollutkaan minua varten, kertoo 40-vuotias nainen.

– Yhden yön seikkailu vanhemman naisen kanssa on suurin salaisuuteni, koska vaimoni ei ymmärrä ikäerosuhteita, sanoo puolestaan 34-vuotias mies.

– Että yhteinen seksi ei ole ikinä ollut kuin parhaimmillaan menettelevää. Vanhassa suhteessa seksi oli täydellistä, kertoo 28-vuotias nainen.

– Olen biseksuaali, ja harrastan enemmän seksiä oman sukupuolen edustajien kanssa kuin vaimoni, tunnustaa 38-vuotias mies kyselyssä.

Samanikäinen nainen sanoo jättäneensä kertomatta sen, että ”seksi ei oikeasti kiinnosta lainkaan”.

– Jos haluan saada orgasmin, se on helpointa tehdä itse, omilla ehdoilla, omalla ajalla, suhteellisen nopeasti. Siinä kaikki, mitä kaipaan.

– Minulla on ollut pari salaista rakastajaa, joitten avulla olen vahvistanut omaa seksuaalista itsetuntoani. Mies ei kotona osoita tarpeeksi kiinnostusta, vaikka olen sitä kertonut tarvitsevani. Lisäksi viestittelen tuhmia säännöllisesti parin nuoremman miehen kanssa, tunnustaa puolestaan 37-vuotias nainen.


Se entinen elämä

Ennen suhdetta jokaisella on ollut oma elämänsä. Siitä ei välttämättä haluta kertoa kaikkea.

– Olen tehnyt lisäduunia maksullisena naisena, omasta ideastani, kertoo 27-vuotias nainen.

– Kuinka monta seksikumppania minulla on ollut ja mitä kaikkea olen heidän kanssaan tehnyt, sanoo 26-vuotias nainen.

– En ole kertonut nykyiselle kumppanilleni, että avioeron myötä koin hermoromahduksen ja olin psykiatrisella osastolla lähes viikon. Tästä on parikymmentä vuotta, sanoo 53-vuotias nainen.

– Että olen varastanut monta kertaa eri kaupoista ja jäänyt poliisille kiinni, toteaa kolmekymppinen nainen.

– Sitä, että kasvoin vanhoillislestadiolaisessa perheessä. En ole itse koskaan tuntenut olevani vanhoillislestadiolainen, eikä minulla ei ole enää mitään yhteyttä perheeseeni. Ehkä haluaisin kertoa, mutta vielä en pysty, koska kokemani uskonnollinen väkivalta ja kontrolli on vielä niin lähellä muistissa, kertoo 22-vuotias nainen.

Joskus nykyisetkin touhut halutaan pitää vain omassa tiedossa. Yksi ei kerro uhkapelaamisesta, toinen jättää puhumatta työstään, kolmas ei kerro ”omia poliittisia näkemyksiäni, jotka eivät sovi tämän päivän yhteiskuntaan.”

– Minulla on ollut pari salaista rakastajaa, joitten avulla olen vahvistanut omaa seksuaalista itsetuntoani. Mies ei kotona osoita tarpeeksi kiinnostusta, vaikka olen sitä kertonut tarvitsevani. Lisäksi viestittelen tuhmia säännöllisesti parin nuoremman miehen kanssa, tunnustaa 37-vuotias nainen.

Sovi heti pelisäännöt

Fiksuinta on keskustella heti suhteen alkuvaiheessa siitä, millainen avoimuuden määrä tuntuu molemmille sopivimmalta.

– Omia motiiveja ja syitä on myös hyvä pohtia ja tulla niistä tietoiseksi. Miksi jonkin asian tietäminen esimerkiksi kumppani suhdehistoriasta on minulle tärkeää.

Suhteen tunneilmapiiri ja keskustelukulttuuri vaikuttavat siihen, tuntuuko vaikeista asioista kertominen turvalliselta. Luottaako siihen, että kumppani haluaa kuunnella, ymmärtää ja käsitellä yhdessä hankaliakin asioita.

– Mielessään voi pohtia, mitä toivoisi tapahtuvan, jos kertoo kumppanilleen salaisuuden. Ja toisaalta, mitä pelkää tapahtuvan. Entä jos jättää kertomatta, miten se mahdollisesti vaikuttaa omaan oloon ja suhteeseen? Vai vaikuttaako?

Mikäli oma olo tai suhde alkaa kuormittua salaisuuksista tai niiden pelosta, Vilponen suosittelee hakemaan tilanteeseen ammattiapua.

Ilta-Sanomien verkkokyselyyn vastasi kesällä kaikkiaan 8000 ihmistä.

Ota kantaa

Pidätkö salaisuuksia kumppaniltasi?

Kyllä 70% Ei 30%
Ääniä yhteensä 12036

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt