Näin voit välttää avioeron vanhemmalla iällä – ”20–30 vuoden asioita ei voi avata kerralla”

Julkaistu:

Ero
Eläkeliiton yli 50-vuotiaille suunnatuille Erosta eheäksi -kursseille osallistuneiden eron taustalla on useimmiten ollut se, että kumppani rakastuu toiseen ja lähtee vanhasta suhteesta.
Kerroimme aiemmin tällä viikolla muun muassa kuusikymppisestä Raijasta, joka kuvaili, millaista on erota pitkästä liitosta.

– Selvisi, että hänellä on toinen nainen. Tuntui kuin olisin vajonnut jonnekin, aivan kuin välillemme olisi vedetty verho. Se oli ihan valtava järkytys, Raija sanoi.
Eläkeliiton yli 50-vuotiaille suunnatuille Erosta eheäksi -kursseille osallistuneiden eron taustalla on useimmiten ollut se, että kumppani rakastuu toiseen ja lähtee vanhasta suhteesta.

Yleisimpiin eron syihin lukeutuvat myös pariskunnan valtasuhteiden vinoutuminen ja henkinen tai fyysinen väkivalta, puolison sairastuminen sekä se, että kumppani käyttää liikaa alkoholia.

– Sitten on liittoja, joissa on pitkään ajauduttu erilleen. Ero voi tulla siksi, että toinen on ottanut henkisen kasvun osaksi elämäänsä ja päättänyt, että nyt on hänen vuoronsa katsoa, mikä tekee itselle hyvää ja mikä vie voimia, kertoo Erosta eheäksi -kurssien ohjaaja Terhi Vedenkivi.

Ero vai toistensa löytäminen uudelleen?

Vedenkiven mukaan tämä on hetki, jolloin pari voi löytää uudestaan toistensa luo. Se edellyttää, että molemmat ovat valmiita kasvamaan.

– Toistuvasti kuulee, että toinen puolisoista on tuonut muutostarpeen esille jo pitkään, mutta toisen mielestä kaikki on hyvin. Usein se on vaimo, joka ottaa tällaisessa tilanteessa eron, ja mies on silmät ymmyrkäisinä, että miksi et sanonut mitään.

Toinen hedelmällinen kohta uuteen liittymiseen on isovanhemmuus:

– Kun saa yhdessä rakastua lapsenlapsiin, se tuo usein esiin rakkauden puolisoakin kohtaan.

Vedenkiven mukaan parisuhteissa puhutaan oikeista asioista liian vähän.

– 20–30 vuoden asioita ei voi avata kerralla. Jos matkan varrella ei puhu, on vaikea pakittaa takaisin.Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä.

Huomioi, miten puhut

Liittoja olisikin hyvä arvioida vuosittain.

– Kun tarpeeksi usein päivitetään puhumalla, kuinka molemmat voivat ja mihin suuntaan elämässä mennään, on mahdollista vaikuttaa itse siihen, erkaantuuko puolisostaan vai ei.

Jokaisessa parisuhteessa tulee kohtia, jolloin ajaudutaan kauemmaksi, kyllästytään, eletään omissa sykleissä ja kohdataan haasteita, kuten sairauksia. Vuosikymmeniä kestäneen liiton aikana tulee väistämättä tehtyä myös virheitä, ja ne on hyvä osata antaa anteeksi puolin ja toisin.

– Pitää osata sydämestään antaa anteeksi itselleen ja toiselle, eikä kelata vanhoja syntejä.

Riidellessä Vedenkivi kehottaa huomioimaan tapaa, jolla puolisolleen puhuu. Riitely on rakentavampaa, kun kertoo minä-muodossa siitä, miltä itsestä tuntuu ja mitä tarvitsee kuin se, että syyttäisi toista.

– Puolisolleen kannattaa antaa myös hyvää palautetta. Se vie suhdetta eteenpäin ja samalla liitto vahvistuu.Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä.

Pidä huolta itsestäsi

Jotta voisi olla suhteessa rehellinen, aito ja rakastava kumppaniaan kohtaan, tulee olla rehellinen aito ja rakastava myös itseään kohtaan.

– Parisuhteen hyvinvointi lähtee siitä, että kumpikin pitää huolta itsestään.

Jos puheyhteyttä ei ole, apua sen luomiseen voi saada pariterapiasta. Toisinaan se tuo parin yhteen ja toisinaan johtaa osapuolet hyvään eroon.

Iäkkäälle ero voi olla helpompi kuin nuorelle, että itsetuntemus on karttunut, ja sen myötä uskaltaa sanoa, mitä haluaa ja mitä ei.

Toisaalta huonoa suhdetta on saattanut tottua sietämään.

– Huonoin motiivi jäädä suhteeseen on se, että en viitsi erota, kun olen jo niin vanha ja olen tähän asti kestänyt.

Nuoremmille sallitumpaa

Parhaimmillaan ero vapauttaa. Usein eroaminen on kuitenkin rankkaa, sillä se pistää elämän uusiksi kotia, elintasoa ja ihmissuhteita myöten.

– Yksi kipeä kohta on, jos puolison myötä menettää valtavan määrän omaa sosiaalista verkostoa.

Vaikka avioerot ovat yleistyneet vanhemmissakin ikäluokissa, nuoremmille pareille eroaminen on vielä sosiaalisesti sallitumpaa.

– Vanhemmilla pareilla eroon liittyy häpeää. Se, että suhteessa ei pärjätty, voi olla kolaus itsetunnolle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt