Saatko 6 kyllä-vastausta? Tutkijat kehittivät menetelmän, jolla seksuaalinarsistit seulotaan

Julkaistu:

Me Naiset
Ihminen voi käyttäytyä narsistisesti myös sängyssä. Listasimme asiantuntijoiden tunnistamat merkit, jotka saattavat paljastaa seksuaalinarsismin.
Hankalaa tai itsevarmaa ihmistä väitetään helposti narsistiksi, vaikka narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsii vain yksi prosentti väestöstä. Ihmisellä saattaakin esiintyä paikoitellen narsistisia piirteitä, vaikkei kyseessä olisikaan varsinainen narsistinen persoonallisuushäiriö.

Yhdysvaltalaiset psykologian tohtorit James K. McNulty ja Laura Widman ovat tutkineet seksuaalisen narsismin vaikutusta muun muassa seksuaaliseen tyytyväisyyteen.

Vuonna 2013 ja 2014 julkaistuissa tutkimuksissa todettiin, että on olemassa piirteitä, jotka yhdistävät seksuaalisesti narsistisia ihmisiä. He käyttäytyvät sängyssä usein itsekkäästi, pitävät seksuaalisia kykyjään ylivertaisina ja vaativat osakseen paljon ihailua. Lisäksi heiltä puuttuu empatiakyky sänkykumppaneitaan kohtaan, eivätkä he välitä näiden tunteista tai tarpeista.

Psychology Today -sivuston asiantuntija-artikkelin mukaan seksuaalisesti narsistiselle ihmiselle seksi on usein fyysinen yksilösuoritus, jossa hän haluaa onnistua. Seksuaalisesti narsistisen ihmisen kanssa seksistä puuttuukin usein läheisyys, sillä hän käyttää kumppaniaan pääasiassa omien tarpeidensa tyydyttämiseen.

Tutkijoiden mukaan seksuaalisella narsismilla on vaikutuksia myös parisuhteeseen. Seksuaalinarsisti on muita todennäköisemmin parisuhteessaan uskoton, ja hänellä on saattanut olla lukuisia sänkykumppaneita. Tulokset osoittivat, että miehet ovat naisia useammin seksuaalisesti narsistisia.

McNulty ja Widman kehittelivät kyselykaavakkeen Sexual Narcissism Scale (SNS), jonka perusteella jokainen voi selvittää, minkä verran seksuaalisen narsismin piirteitä hän tunnistaa itsessään tai kumppanissaan.

Miten sinä tai kumppanisi vastaisitte alla oleviin väittämiin? Monet kyllä-vastaukset saattavat kieliä seksuaalisesta narsismista.
  1. Koen, että ansaitsen seksiä silloin, kun haluan sitä.
  2. Sanon kumppanilleni, mitä hän haluaa kuulla, jotta pääsisin hänen kanssaan sänkyyn.
  3. Ärsyyntyisin, jos kumppanini kieltäytyisi seksistä.
  4. Olen poikkeuksellisen seksuaalinen kumppani.
  5. Se, mitä kumppanini tuntee tai ajattelee seksin aikana, ei kiinnosta minua.
  6. Olen ollut poikkeuksellisen menestynyt kaikissa seksisuhteissani.
On hyvä muistaa, ettei seksuaalinen narsismi viittaa automaattisesti narsistiseen persoonallisuushäiriöön. Me Naisten aiemmin haastattelema psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila muistutti, että diagnoosin persoonallisuushäiriöstä voi antaa vain ammattilainen.

Lue Korkeilan haastattelu tästä linkistä: 17 kysymystä, joiden avulla Suomessa diagnosoidaan narsisteja – jo 5 kyllä-vastausta voi riittää

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Luuletko olevasi introvertti? Saatatkin olla kaappinarsisti

Tunnetko itsesi kumppanisi asusteeksi? 4 seikkaa, jotka voivat kieliä rakkaan narsismista

Onko lähipiirissäsi iso N? 5 keinoa, joilla todella tunnistat narsistin

Tietääkö narsisti itse olevansa narsisti? Asiantuntija vastaa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt