Teija kuunteli puhelimessa, kun aviomies touhusi salarakkaansa kanssa – pitkä parisuhde päättyi, mutta Teija keksi konstin, jolla hän selvisi

Julkaistu:

Pettäminen
Miehen uskottomuus sai Teijan tuntemaan vuosien ajan vihaa. Viha oli niin kuluttavaa, että Teija päätti antaa anteeksi, vaikkei sitä koskaan pyydetty.
Kotiin reissusta saapunut aviomies istui olohuoneessa ja tuijotti Teijaa hermostuneena. Edellispäivänä Teija oli saanut tietää miehensä salasuhteesta mitä ikävimmällä tavalla. Nyt hän halusi kertoa miehelleen tämän paljastuneen. Takana oli montakymmentä vuotta kestänyt avioliitto, yhdessä koettu vanhemmuus sekä pitkän parisuhteen ylä- ja alamäet.

Teijan puoliso oli ollut poissa kotoa viettämässä aikaa vieraan naisen kanssa. Sattumalta puheluyhteys miehen kännykästä oli jäänyt auki kotona olleen Teijan puhelimeen. Vaimo kuunteli puhelimestaan, kun aviomies jutteli ja kuherteli jonkun kanssa. Piina kesti tuntikausia siihen asti, kunnes miehen puhelimesta loppui virta.

Vaikka puolison ja toisen naisen kuunteleminen teki kipeää, Teija ei katkaissut puhelua.

– Halusin, ettei minulle jää epäilystä.

Myöhemmin asiaa ei olisi ainakaan voinut selittää itselleen väärinkäsityksenä.

Eikö olisi aika puhua

Seuraavana päivänä mies palasi kotiin, jossa häntä odotti läpi yön itkenyt vaimo. Teija kyseli vastahakoiselta puolisoltaan useaan otteeseen, missä tämä oli ollut.

– Lopulta sanoin, että eiköhän nyt olisi aika puhua totta. Sitten hän kertoi, että hänellä on toinen, nyt eläkeläinen Teija muistelee vuosien takaisia tapahtumia.

Suhteen paljastuminen johti avioeroon, ja Teija ja mies eivät ole olleet sen koommin puheväleissä. Välirikko harmittaa Teijaa, sillä lasten vuoksi entiset aviopuolisot ovat aika ajoin joka tapauksessa tekemisissä.

Vihassa eläminen kuluttaa

Tapahtumia seurasi suru ja voimakas viha, jota kesti vuosikausia.

– Viha tuli monista asioista. Tuli ositukset ja jaot sekä tappelut kaikista romuista. Viha pysyi pinnalla koko ajan.

Taustalla kyti myös turhautuminen siitä, ettei toinen pyytänyt koskaan tekojaan anteeksi.

Tukea oli ystävistä, jotka soittelivat tiuhaan. Teija kävi puhumassa tilanteestaan myös lääkärille. Lapsilleen Teija ei halunnut purkaa oloaan, sillä hän ajatteli, että se olisi voinut vaikeuttaa heidän välejään isäänsä. Välillä Teija purki oloaan pistelemällä entisen miehen valokuvaa neulalla.

– Mutta enää en tee niin, nainen sanoo nyt.

Nykyään joillekin asioille voi jo nauraa. Ihme kyllä, Teija pohtii. Eikä perhevalokuvien katsominen tai avioliiton hyvien hetkien, kuten lasten syntymien muisteleminen saa häntä enää itkemään tai tuntemaan vihaa. Pitkän aikaa saivat.

– Viha on ihmiselle kauhea. Vihassa eläminen on kurjaa, se kuluttaa ihmistä tosi paljon.

”Anteeksi voi antaa, vaikka toinen ei pyydä”

Niinpä Teija päätti yrittää antaa entiselle miehelleen anteeksi. Hän luki paljon aihetta käsitteleviä kirjoja ja teki henkistä työtä itsekseen.

– Se oli vaikeaa, koska toinen ei ollut pyytänyt anteeksi. Mutta anteeksi voi antaa, vaikka toinen ei pyydä.

Asiaa piti sulatella pitkään.

– Anteeksi antamisen eteen piti lukea paljon, ottaa paljon selville ja tehdä henkistä työtä. Se vei monta vuotta. Aluksi vihasin ihan hirveästi. Vihasin niin kovaa kuin ikinä voi toista ihmistä vihata. Enää en vihaa.

Jossain vaiheessa Teija huomasi antaneensa anteeksi.

– Ja kun tulin valmiiksi, pystyin olemaan asian kanssa.

Teija törmää entiseen mieheensä aika ajoin sukujuhlissa. Teija tervehtii miestä, mutta mies ei pysty vieläkään edes katsomaan entistä vaimoaan silmiin.

– Luulen, että se johtuu häpeästä.

Teijan nimi on muutettu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt