Lukijat listaavat tavat ja teot, jotka tekevät parisuhteesta onnellisen – ”Suomalainen mies kyllä ilmoittaa”

Julkaistu:

Parisuhde
Ihmiset ovat yksilöllisiä, mutta onnellisuuden resepti alkaa löytyä olemalla aidosti kiinnostunut kumppanin ajatuksista ja toiveista.
Mikä erottaa onnelliset parit muista? Tätä pohdittiin viikonloppuna sivuillamme.

– Parisuhteen onnellisuus ei ole sattumaa vaan taitoa, määritteli Väestöliiton parisuhdetiimin psykologi Jaana Ojanen. Hänen mukaansa onnellisissa parisuhteissa kumppanit muun muassa sanovat hyviä asioita ääneen ja kuuntelevat toisiaan.


Tältä kuulostaa erään miehen oma lista:
 • Älä luule.
 • Liika analysointi sairautta.
 • Teot ovat rakkautta.
 • Suomalainen mies kyllä ilmoittaa, kun asiantila muuttuu.
– Tilaa pitää antaa ja molemmille oikeus olla eri mieltä, erimielisyyksistä pitää pystyä keskustelemaan. Että kännykät mykäksi ja sohvalle juttelemaan, lasi hyvää juomaa auttaa. Ja kun isäntä haluaa ostaa moottoripyörän, minulla on oikeus olla menemättä kyytiin, sovinnolla, sanoo puolestaan 62-vuotias nainen.

”Hyvää seksiä”

Tällaisen listan on luonut nimimerkki Rakas:
 • Paljon yhteistä tekemistä ja harrastuksia.
 • Paljon läheisyyttä ja huomionosoituksia.
 • Samanlainen huumorintaju.
 • Tarpeeksi myös omaa aikaa.
 • Hyvää seksiä.
– Eikä eletä enää edes alkuhuumassa, hän sanoo.

Seksi on parisuhteissa merkityksellinen asia. Haluttomuus on yksi tyypillisimmistä seksiin liittyvistä pulmista, jotka voivat kuormittaa parisuhdetta.

Toisen kunnioitusta ja kuuntelemista

Toisen kunnioittaminen ja tilan antaminen ovat monille tärkeitä.

– Meillä on mukavaa ja helppoa olla yhdessä, mutta emme ripustaudu toisiimme ja odota koko ajan toisen huomiota. Molemmilla on myös omat harrastuksensa ja ystävänsä. Juttelemme paljon ja monenlaisista asioista, kuuntelemme toisiamme ja olemme kiinnostuneita siitä, mitä toinen sanoo ja ajattelee. Meillä on kuitenkin myös omia mielipiteitä ja emme ajattele kaikista asioista samoin, sanoo nimimerkki 23 vuotta yhdessä.

– Puolison kunnioittaminen on aivan ratkaisevan tärkeää. Kunnioituksen puute näkyy alatyylisenä huomautteluna, naljailuna, toisen vähättelynä yms. typeränä käytöksenä. Toista kunnioittava käytös luo luottamuksen ja turvallisuuden ilmapiirin jossa on hyvä kummankin olla, kiteyttää nimimerkki Näin.

Lempeää huumoria

Mikä voi uhata onnellisuutta? Sekä liian suuret odotukset että rahaan ja työelämään liittyvät stressaavat vaiheet mainitaan usein.

Lempeä läpänheitto voi tiukoissa paikoissa hoitaa suhdetta.

– Omat sisäpiirijutut vahvistavat me-henkeä, ja nauramalla yhdessä saa nopeasti yhteyden toiseen ihmiseen. Lisäksi hauska, rento ilmapiiri voi saada aikuisenkin käyttäytymään leikkisästi, mikä voi tuntua tervetulleelta vaihtelulta. Huumori auttaa myös laukaisemaan hankalia tilanteita, jonka jälkeen niitä pystytään ratkomaan rakentavammin, sanoi seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen jutussamme.

Tärkeintä on se, että pari nauraa hyväntahtoisesti yhdessä eikä ilkeämielisesti toisilleen.

– Ei aina voi käpertyä toisen elämän pikkuhuoliin, jos ei ole huumoriakin mukana, toteaa yksi lukijoista.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt