Mikä erottaa onnelliset parit muista? Psykologi listaa 4 asiaa

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
”Parisuhteen onnellisuus ei ole sattumaa vaan taitoa”, sanoo Väestöliiton parisuhdetiimin psykologi Jaana Ojanen. Nämä asiat onnellisia pareja yhdistävät.

1. Onnelliset sanovat hyviä asioita ääneen

– Kun onnellisessa parisuhteessa elävät ajattelevat kumppanistaan hyvää, he sanovat sen ääneen. Kaikki me haluamme kuulla itsestämme hyviä asioita, mutta kukaan meistä ei osaa lukea ajatuksia, psykologi Jaana Ojanen sanoo.

Onnellinen myös osaa todennäköisimmin ottaa kiitokset ja kohteliaisuudet vastaan.

– Jos kumppani kehuu ulkonäköä, hän kiittää ilahtuneena. Jos hän sen sijaan alkaisi vähätellä itseään tai epäillä kehujan motiiveja – mitä sä tuolla tarkoitit? – halu antaa kiitosta tyrehtyisi nopeasti.

2. He ovat tarpeeksi erillisiä, mutta osaavat ikävöidä

Tutkimusten perusteella myös pariskuntien seksielämä on tyydyttävämpää, jos he viettävät aikaa yhdessä muutenkin kuin sängyssä.

– Seksiin liittyy vahvasti tunneyhteys ja turvallisuuden kokemus, mahdollisuus olla avoin oma itsensä. Mitä turvallisemmaksi ihminen kokee kumppanin ja parisuhteen, sitä avoimempaa tämä keskustelu on. Silloin kumppanille pystyy kertomaan omista toiveistaan ja tarpeistaan, Ojanen sanoo.

Toisaalta myös riittävä erillisyys vaikuttaa seksielämään myönteisesti. Jännite lisääntyy, kun parilla on mahdollisuus välillä ikävöidä toisiaan.

– Yksin ollessa tajuaa kirkkaammin, kuinka paljon toisesta välittää.

Intohimo on tavallisimmin erityisen voimakasta suhteen alussa epävarmuudesta, jännityksestä ja arvaamattomuudesta johtuen.

– Pitkissä parisuhteissa jännite voi pysyä paremmin yllä, jos kumppanit eivät ole liian takertuneita toisiinsa. Jos kaiken jakaa yhdessä toisen kanssa, siinä helposti kyllästyy.

3. He kuuntelevat toistensa tarpeita

Onnellisilla pareilla on monenlaisia keinoja osoittaa tukea toisilleen. On yksilöllistä, millaista tukea kukakin tarvitsee.

– Auttaa, kun oppii tunnistamaan, mikä on kumppanille tutuin tapa rakastaa. Tuntuu hyvältä, kun huomaa toisen yrittävän tarjota tukea – vaikka hän tekee sen eri lailla kuin itse tekisin ja vaikka oikeastaan kaipaisin jotain muuta, Jaana Ojanen sanoo.

Joku koettaa aina piristää kumppania hassuttelemalla. Toinen taas kaipaisi enemmän kuuntelijaa ja hänestä voi tuntua, ettei hassutteleva kumppani ota hänen tunteitaan vakavasti.

– Esimerkiksi sellaisessa tilanteessa on hyvä hoksata, että kumppani todellisuudessa pyrkii vain tarjoamaan parasta, mitä osaa.

Positiivinen ilmapiiri lisääntyy, jos vaihteeksi koettaakin tukea kumppania hänen omilla keinoillaan. Jos kumppani siis aina halailee ja suukottelee lohduttaessaan, miksei hänelle voisi tehdä samaa silloin, kun hän kaipaa lohtua? Siitäkin huolimatta, että itse ehkä mieluummin istuisit hänen vierelleen pohtimaan yhdessä ongelmalle ratkaisua.

4. He eivät lyttää toista

– Rakentavaa kritiikkiä ei ole, sanoo parisuhteita paljon tutkinut psykologian emeritus¬professori John Gottman. Jatkuva toisen kritisointi on parisuhteelle myrkkyä.

Meillä on tarve tulla hyväksytyiksi, ja eniten satuttaa, jos oma kumppani hylkää. Hylätyksi tulemisen pelko voi aktivoitua, jos tärkein ihminen toistuvasti kritisoi.

– Kritisointi myös luo ilmapiiriä, jossa huomio kiinnittyy puutteisiin. Se syö suhdetta ja omanarvontuntoa, eikä arvostelija yleensä edes saavuta toivomiaan muutoksia. Kiitos ja kannustus toimisivat paremmin.

Katso, mitä muuta onnelliset parit tekevät toisin kuin muut Kodin Kuvalehden alkuperäisestä jutusta. Alkuperäinen pitkä versio on julkaistu menaiset.fi-sivustolla ja voit lukea sen täältä.

Lue myös:

Miksi niin moni eroaa juuri nelikymppisenä? Asiantuntija antaa neljä syytä

6 kohdan rakkaustesti paljastaa, missä kunnossa parisuhteesi on

Mistä tietää, kannattaako erota? ”Mieti, ohjaako elämääsi rakkaus vai pelko”, terapeutti neuvoo

”Rakkaus ei ole pelkkä tunne” – onko tässä 20 parasta parisuhdeneuvoa koskaan?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt