”Revin verhot ikkunoista” – suomalaiset kertovat, kuinka kuvottavalta petetyksi tuleminen voi tuntua - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

”Revin verhot ikkunoista” – suomalaiset kertovat, kuinka kuvottavalta petetyksi tuleminen voi tuntua

Maailma romahtaa ja luottamus ihmisiin voi mennä vuosiksi, petetyt kertovat.

Petetyksi tuleminen tuottaa ymmärrettävästi monia tunteita raivosta syvään alakuloon.­

2.8.2019 19:00

– Revin verhot ikkunoista, kaadoin kalliit partavedet lavuaariin ja revin hänen lempipaitansa kahtia. Sitten nukuin hetken ja lähdin aamuvarhain hänen luotaan, kertoo 42-vuotias nainen Ilta-Sanomien seksikyselyssä.

Onko sinua petetty? kysyimme. Neljäkymmentä prosenttia vastasi kyllä.

Petetyksi tuleminen sattuu, masentaa, järkyttää ja pistää joskus suoranaiseksi raivoksi.

– Näin vahingossa oudon viestin eksäni puhelimen ruudulla. Kuin olisi matto vedetty alta kymmenen vuoden jälkeen, kuvailee 44-vuotias nainen.

– Paskalta, kuvottavalta, halu lähteä pois heti, vetäytyvältä, vihaiselta, särjetyltä. Näitä löytyy, listaa 27-vuotias nainen tuntemuksiaan.

”Sattui ja sattui vain”

– Se sattui sisimpääni, sattui ja sattui vain. Se sattuu vieläkin, koska asiaan liittyi lapsi, jota luulin omakseni ja erossa menetin hänet kokonaan toiselle miehelle, isälle, kuvailee yksi mieslukija.

Maailma romahti, muotoilee toinen nimimerkikseen.

– Alkoi tulla teatteriviikonloppuja ja työnpuolesta ”koulutuksia” ym. Luotin vaimooni, oltiinhan olleet yhdessä jo lähes 30 vuotta. Järkytys oli hirmuinen, kun paljastui härski todellisuus. Vaimoni oli aina hotelleissa yöpyessään ottanut oman huoneen, sitä ensiksi ihmettelin. Siellä hän ja yhteinen tuttumme, eronnut mies, olivat tavanneet. Ja oli niitä miehiä ollut muitakin. Kotiin tullessaan hän oli aina hyvin väsynyt ja liikkui vaikeasti, tajusin vasta sitten kaiken, kun hänen hiukset lemusivat väkevälle partavedelle.

Uuden suhteen aloittaminen tuntuu ”mahdottomalta”.

– Kuin olisi sydän revitty rinnasta elävänä, luonnehtii 48-vuotias nainen.

Samalla mitalla takaisin

Jotkut kertovat ”kostaneensa” pettämisen pettämällä itsekin. Olo ei sillä kuitenkaan kohene.

– Minä petin ex-miestä kostaakseni, ja sain pidettyä itseni koossa. Olin silti useimmiten surullinen ja kiukkuinen. Rakastin miestäni ja toivoin, että hän lopettaa sarjapettämisen. Hän kävi myös maksullisissa. Vieläkin suren, miten ex-liittomme onkaan loukannut lapsiamme.

Suhdetta koskevissa päätöksissä ei kannata hätäillä silloin, kun tilanne on juuri paljastunut.­

”Inhosin itseäni”

33-vuotias nainen tuli petetyksi miesten etelänmatkalla.

– Luin tästä miehen Facebook-keskustelun kautta. Tuntui, että kaikki suhteessamme on valhetta, enkä ole minkään arvoinen. Tuntui siltä, etten tunne miestäni.

Petetty saattaa myös tuntea ikäviä tunteita itseään kohtaan. Miksi en huomannut mitään?

– Toisen kerran jäi kiinni, kun hänen kaverinsa vaimo käräytti hänet. Viimeisin petos syöksi minut syvään ahdistukseen ja masennukseen pariksi vuosiksi. Inhoan itseäni siitä, annoin hänen kohdella minua niin, sanoo 36-vuotias nainen.

– Parisuhde päättyi kumppanin toiseen pettämiskertaan kun olin itse poissa kaupungista. Olo oli hyvin arvoton, kertoo 18-vuotias nainen.

36-vuotias nainen sai positiivisen klamydiatuloksen papa-kokeessa.

– Olin avoliitossa tuolloin. Satutti paljon. Miksi en riitä? Mitä minussa on vikana?

”Romahdin”

Pettäminen tuli ilmi, kun toinen nainen otti yhteyttä Facebookissa, kertoo 27-vuotias nainen.

– Tuntui kuin veitsi olisi isketty sydämeeni, kaikki romahti, minä romahdin. Yritin jatkaa suhdetta vielä jonkun aikaa, mutten voinut enää luottaa häneen. Peli oli menetetty.

Monen mieliala sukeltaa syvälle.

– Puolen vuoden sairasloma. Neljätoista vuotta, enkä ole toipunut entiselleni, avautuu 67-vuotias mies.

– Puoliso etsi chattailu- ja seksiseuraa Facebookista. Tuli ilmi, kun tunnusti. Tuntui kuin ilmat olisi lyöty pihalle, maailmani romahti, suhde romahti, luottamus meni. Jatkettiin suhdetta, mutta tästä jäi jatkuva trauma, ja edelleen vuosienkin jälkeen tuottaa tuskaa muistaa mitä silloin tapahtui. Luottamus ei palannut koskaan, kertoo 44-vuotias nainen.

Jos suinkin mahdollista, malta ja kuulostele, mitä ajatuksia ja tunteita alkujärkytyksen jälkeen seuraa.­

”Kuin autiolla saarella olisi ollut”

– Kerran menin baariin, ja ensimmäinen asia, mikä narikassa tuli vastaan, oli paras ystäväni ja poikaystäväni kielet toistensa kurkuissa. Se tuntui siltä kun joku olisi lyönyt minua mahaan, heitellyt ympäriinsä ja sylkenyt lopuksi naamaan. Uskomaton häpeä, nöyryytys ja pettymys jäänyt päällimmäisenä mieleen, kertoo 23-vuotias nainen.

Karmeaa, sanoo 36-vuotias mies.

– Tuntui, kuin kaikki olisi särkynyt ja ahdistus oli kamalaa. Sitä oli niin vihainen toiselle, olo oli levoton ja neuvoton, ihan kuin autiolla saarella olisi ollut, eikä mitään tehtävissä minkään suhteen. Kesti vuoden verran päästä asiasta yli ja vasta rajun keuhkokuumeen jälkeen sitä pääsi eteenpäin, vaikkakin isot arvet jääneenä.

– Annoin anteeksi, vaikka ei sitä pyydetty. Rikoin itseni todella palasiksi, ja tänä päivänä vuosia eron jälkeen kasailen itseäni. Tuntui erittäin pahalta, minulta vietiin kaikki luotto miehiin ja toisiin naisiin, jotka kaveria joskus esittivät. Nykyään erittäin hankala solmia edes ystävyyssuhteita tämän vuoksi. Pelkään, että minut petetään jälleen, kertoo 28-vuotias nainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?