”Sama kaurapuuroseksi ei jaksa kiinnostaa” – suomalaiset paljastavat, kuinka seksin käy pitkässä parisuhteessa

Julkaistu:

Seksi
Valtaosa pitkässä parisuhteessa olleista kertoi IS:n seksikyselyssä, että seksi on hiipunut. Osa kuitenkin hehkutti, että laatu korvaa alkuvaiheen määrän.
Pitkän suhteen aikana seksi hiipuu lähes joka parilla, käy ilmi Ilta-Sanomien seksikyselystä.

Kyselyyn vastasi kaikkiaan 8 000 suomalaista, joista vajaat 7 000 on parhaillaan tai oli ollut pitkässä parisuhteessa. 85 prosenttia pitkässä parisuhteessa olleista ilmoitti, että seksi on hiipunut.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

– Edellisessä avioliitossa seksielämä hiipui arjen alle ja puhumattomuuden muurin taakse. Yhteisiä vuosia 16, ja kolme lasta. Nykyisessä liitossa seksi on harventunut alkuajoista, koska meillä on yhteinen pieni lapsi, mutta laatu korvaa määrän – ja pystymme puhumaan asiasta, 42-vuotias nainen kertoi kyselyssä.

Kerro omista tarpeistasi äläkä oleta toisen tarpeita

Sexpon Ihmissuhdeterapiakeskuksen psyko- ja seksuaaliterapeutti Ulla Oksala sanoo, että syitä hiipumiseen on monia ja monenlaisia.

– Alkuhuuman jälkeen tapahtuu luonnollista hiipumista. Yleisimpiä syitä ovat arkielämä ja sen tuomat vastuut, kuten työ, lasten harrastukset, ikääntyneet vanhemmat, stressi, kiire ja terveydelliset haasteet.

Joskus taustalla voi olla myös ahdistusta, masennusta ja jopa vihaa – tai vaikeuksia läheisyydessä.

– Myös oma ikääntyminen saattaa vaikuttaa. Kun keho muuttuu, suhde siihen voi muuttua. Myös seksuaalisuus ja seksi, sekä niihin liittyvät toiveet ja tarpeet, ovat muutoksessa.

Oli syy mikä tahansa, asiantuntija muistuttaa, että paras keino ylläpitää toivotunlaista seksielämää parisuhteessa on kommunikointi.

– Kerrotaan omista tarpeista eikä oleteta toisen tarpeita. Puhutaan siitä, mitä seksuaalisuus tarkoittaa itselle ja toiselle ja mietitään yhdessä, millaista seksielämää juuri me haluamme.

Seksuaalisuudessa on erilaisia vaiheita

Oksala muistuttaa, että hiipuminen on tavallista, ja se voi olla vain yksi kausi pitkän suhteen aikana.

– Seksuaalisuudessa, kuten elämässä kaikkinensa, on erilaisia vaiheita.

Seksistä ei tarvitse ikääntyessä luopua, mutta sitä ei myöskään tarvitse olla tai tavoitella.

– Tiedän työni kautta pareja, joille hiipuminen sopii, ja he ovat sinut sen kanssa. Oleellista on, että ulkopuoliset paineet tai odotukset eivät määritä sitä, millainen on kellekin hyvä suhde – se voi myös olla seksitön.

Jos tilanne on ajautunut umpikujaan siksi, että halut eivät kohtaa, Oksala suosittelee ammattiapua.

– Epätyydyttävään tilanteeseen voi ja kannattaa hakea apua esimerkiksi seksuaaliterapeutilta.

”Olisi kiva lisätä jännitystä sille rintamalle”

Moni Ilta-Sanomien seksikyselyn vastaaja sanoi, että vuosien mittaan seksi on vähentynyt ja joillain pareilla loppunut kokonaan. Osa kuitenkin kertoi, että seksi on parempaa kuin suhteen alkuaikoina – vaikka kerrat ovat vähentyneet, pitkässä suhteessa laatu korvaa määrän.

”Lapsi kun syntyi, niin seksi käytännössä loppui. Sitä on noin kerran kahden kuukauden sisään, kun ennen lasta sitä oli vähintään kolme kertaa viikossa. Seksi on muutenkin huonompaa. Tuntuu että toinen ’alistuu’ seksiin.”

Mies, 34

”Seksiä on vähemmän lasten tulon jälkeen. Äitinä aina väsymys painaa. Laatuaika kahdestaan nollassa, kun ei tukiverkkoa. Olisi kiva lisätä jännitystä sille rintamalle. Kokeilla kaikkea uutta yhdessä.”

Nainen, 42

”Vähemmän ja huonompaa. Siksi käymmekin tahoillamme lataamassa.”

Mies, 48

”Seksi loppui kokonaan noin neljä vuotta sitten, ja se aiheuttaa paljon kitkaa. En saa koskaan muuta vastausta kuin ’en tiedä’, kun kysyn, miksi en enää sillä saralla kiinnosta.”

Mies, 38

”Iän myötä vähempää ja huonompaa. Miehestä ei juuri ole enää ’vastusta’ petipuuhiin, ja mielikuvitus puuttuu täysin.”

Nainen, 56

”Sama kaurapuuroseksi ei jaksa kiinnostaa.”

Nainen, 50

”Ei tunnu enää niin kiihkeältä kuin alussa. Seksuaalisuuttani ja ulkonäköäni on arvosteltu, joten en koe itseäni seksikkääksi.”

Nainen, 31

”Seksiä tuntuu olevan koko ajan vähemmän. Omat halut eivät ole kyllä vähentyneet iänkään myötä. Vaimo vain ei ole kiinnostunut seksistä. Hän halusi seksiä vain kun halusi tulla raskaaksi.”

Mies, 42

”Alkuun oli hieman vaikeaa, sitten suurta nousukiitoa reilu vuosi. Lasta kun alettiin yrittää, vaikeudet alkoivat. Ensimmäisen raskauden tultua ilmi seksi loppui ja alkoi uudelleen, kun oli aika yrittää toista lasta. Sen jälkeen ei ole seksiä herunut. Tästä on aikaa yli kaksi vuotta.”

Mies, 33

”Seksi on loppunut koska mies haluaa vain krapulassa, ja minä en suostu silloin.”

Nainen, 50

”Laatu on parantunut. En ole ikinä kokenut vastaavaa. Paljon upeampaa seksiä kuin alussa. Seksi on kuin kirsikka kakun päällä. Kun tunneyhteys toimii muutenkin, ja yhteistä tarinaa on jo 16 vuoden ajalta, niin seksiin kiteytyy kaikki tuo yhteys. Suosittelen!”

Mies, 42

”Samanlaista, kokeilevaa kuin ennenkin. Vaihdevuosien aikaan minua ei seksi juuri kiinnostunut, mitä mieheni ei ymmärtänyt lainkaan. Häntä ei edes kiinnostanut etsiä tietoa naisen vaihdevuosista, jotta olisi ehkä ymmärtänyt olla syyllistämättä minua. Muuten kyllä roikkui netissä tuntitolkulla.”

Nainen, 60

”Toisen tunteminen hyvin parantaa suhdetta, voi olla luonnollisesti oma itsensä. Seksi on vanhemmiten parempaa, rauhallisempaa ja hellyyden kruunaamaa, eikä ehkäisystä tai häiriöistä ole huolta.”

Nainen, 75

”Seksiä on ehkä hieman vähemmän kuin alussa, mutta ei merkittävästi. Tähän elämäntilanteeseen oikeastaan juuri sopivasti. Seksi on rennompaa, ja on hienoa, että seksin harrastamiseen voi sopia jopa päivän, eikä tarvitse odotella niitä ”tekee mieli”-hetkiä. Seksi on myös muuttunut tavaksi helpottaa molempien stressiä, mitä se alussa ollut.”

Mies, 40

”Sitä on huomattavasti vähemmän kuin ennen, vain muutaman kerran kuukaudessa. Mutta laatu on parantunut huimasti. Sitä on oppinut tuntemaan toisen ja toisen halut täysin. Ja samalla myös omansa. Ehkä on myös vuosien varrella opittu uusia juttuja. Seksi on nykyään aivan mahtavaa, tosin sitä saisi olla enemmän. Mutta ehkä vähyydenkin saa käännettyä positiiviseksi, sillä jokaista kertaa odottaa ja arvostaa todella paljon. Toivottavasti hektisen pikkulapsiarjen selätettyämme sama into säilyy.”

Nainen, 32

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt