”Mies alkoi räplätä puhelinta, meni sen kanssa vessaan, ja kännykkään ilmestyi salasana” – saako kumppania vaatia näyttämään viestit?

Julkaistu:

Parisuhde
Saako parisuhteessa katsoa toisen tekstarit läpi? Tästä ollaan montaa mieltä.
Luottamus kumppaniaan kohtaan on kiistatta parisuhteen kulmakivi. Jos se on vinksallaan, yleensä myös muut ongelmat alkavat tuntua heti isommilta ja vaikeammilta käsitellä.

Mutta mitkä asiat toisen kanssa kuuluu jakaa, ja mitkä saavat jäädä molempien omiksi asioiksi? Suhteiden kuuma peruna tuntuu nykypäivänä olevan kännykkä ja eritoten siitä lähetetyt viestit.

Esimerkiksi Vauva.fi-palstalla virisi eilen keskustelu, jonka aloittaja pohti, voiko puolisoa vaatia näyttämään viestittelynsä. Ketju osoittaa ainakin sen, että kysymys jakaa suomalaiset rankasti eri puolille.

”En antaisi”

Monet ovat sitä mieltä, että puhelimen sisältö kuuluu vain sen omistajalle, eikä kumppanin viestejä ole tarpeen lukea.

– Viestisalaisuuteen sovelletaan kirjesalaisuutta, painottaa eräs kommentoija.

– Aina voi vaatia, mutta tuohon ei ole pakko suostua. Mieti, mitä aiheutat sellaisella vaatimuksella, jos hän ei suostukaan näyttämään viestejä. Se voi johtaa jopa eroon, toinen sanoo.

– Parisuhde ei anna mitään diktatuurimaista rajatonta valtaa vaatia toiselta yhtään mitään, palstalla jyrähdetään.

Eräs foorumilla muistuttaa, että viestit voivat helposti johtaa kumppania harhaan.

– Minä en antaisi puolison katsoa puhelintani. Kännykässäni on lukuisia viestejä ja etenkin sähköposteja vierailta miehiltä. Nimiä, joita puolisoni ei koskaan ole kuullutkaan ja joista hänen on mahdotonta tietää, ovatko nämä rakastajia, ystäviä vai työkontakteja. Sähköpostien otsikoista voisi päätellä jotain, mutta jos pettäisin, tajuaisin kyllä sopia petoskumppanini kanssa, että laitetaan sellaiset otsikot, joita voi kuvitella työasioiksi. Itse asiassa en varmaan edes käyttäisi työsähköpostiani, vaan loisin jonkun nettiselainpohjaisen osoitteen, jota käyttäisin salatussa tilassa. Ja jos työnantajalleni selviäisi, että olen näyttänyt viestini ulkopuoliselle ihmiselle, saisin vähintäänkin varoituksen, hän perustelee ratkaisuaan.

– Vaikka mullakaan ei ole salattavaa omasta puolestani, ystävieni luottamuksella kertomat asiat eivät kuulu miehelleni. En myöskään haluaisi, että ystäväni esittelisivät minun lähettämiäni viestejä muille, kommenttipalstalla todetaan.

Monet näkevät asian niinkin, että jos puoliso vaatisi näyttämään viestit, tulkitsee tilanteen helposti niin, että luotto on mennyt – eikä ilman luottoa ole onnellista suhdettakaan.

– Mulla on paljon miehiä kavereina, en helvetissä näyttäisi koskaan, mitä joku on minulle laittanut. Eikä mua kiinnosta, mitä mies kirjoittelisi omien kavereidensa kanssa. Ei oltu edes Facebookissa kavereita eksän kanssa, vaikka seukattiin monta vuotta. Toisen kyttäämisellä saa eron aikaan nopeasti.


”No problem”

Toiset ovat täysin päinvastaista mieltä: viestittelyä saa ja jopa pitääkin näyttää toiselle.

– Minusta voi vaatia näyttämään viestit, jos se on luottamuksen rakentamisen edellytys. Hyvä parisuhde on avoin. Sellaista, joka ei kestä päivänvaloa, ei pitäisi kenellekään viestitellä. Luottamus ansaitaan, eikä se rakennu itsestään, palstalla korostetaan.

– Jos nyt mieheni tulisi vaatimaan minua näyttämään puhelintani, kyllä minä antaisin katsoa, koska ei ole mitään salattavaa. Tiedän myös, että häntä ei kiinnostaisi viestittelyt naispuolisten ystävieni tai sukulaisteni kanssa, ja hän etsisi viestejä vain vierailta miehiltä. Koska niitä ei ole missään, no problem, toinen sanoo.

– Meillä on ollut helppoa jo parikymmentä vuotta. Molemmat tietävät toistensa kännyköiden pin-koodit, ja voimme milloin vaan käyttää toisen puhelinta. Ei sillä, että tarvitsisi urkkia, mutta vaikka soittaa, jos oman puhelimen akku on tyhjä. Ja koska voimme milloin vaan käyttää toisen puhelinta, ei siellä varmaan mitään salattavaa ole... Työsähköposteihin toinen ei pääse, sillä ne ovat salasanan takana, eikä niissä voi olla mitään henkilökohtaista, kommentoija kuvailee omaa suhdettaan.

Erään kommentoijan mukaan viestit ovat kätevä konsti tarkistaa luotettavuus, etenkin, jos on annettu aihetta epäluottamukseen.

– Jos ei suostu näyttämään viestejään, salattavaa on. Ei kaikkia viestejä tietenkään tarvitse lukea, mutta jos jotkut herättävät epäilystä, niitäpä voi sitten yrittää selvitellä.

Mies meni aina puhelimen kanssa vessaan

Palstalla on myös kokemusta siitä, kuinka pettäminen on paljastunut juuri viestittelyn myötä.

– Mieheni kirjotteli suhteemme aikana monen naisen kanssa. Ei näyttänyt koskaan, mitä kirjoitti. Pyysin kahden vuoden aikana näyttämään välillä, kenen kanssa on Facessa keskustellut, mutten itse viestejä. Luottamuksemme ei koskaan korjaantunut, ja erosimme, eräs kertoo.

Toinen sanoo olleensa 20 vuoden ajan naimisissa, kunnes yhtäkkiä kaikki muuttui.

– Mies alkoi räpläämään puhelinta, meni sen kanssa aina vessaan, ja kännykkään ilmestyi salasana. Sitten käytös alkoi muuttumaan, tuttu tarina, mutta en saanut mistään kiinni, eikä minulla ollut mitään todisteita. Mies kielsi kaiken. Tätä kesti muutamia kuukausia. Pyysin häntä näyttämään puhelimensa, kun hänelle oli taas kilahtanut viestejä. Mies näytti. Tämän tietyn työkaverin viestikansio oli ensimmäisenä, ja se oli tyhjä, joten kysyin, miksi näin. Mies sanoi, että hän aina poistaa viestit. Sen jälkeen avasin viestiketjun minulle, ja sieltä löytyivätkin kaikki viestit.

Yksi kommentoijista pohtii, kehtaisiko pyytää miestään näyttämään viestit, tämä kun on jatkuvasti puhelin kourassa.

– Tiedän, että hän kuuluu ryhmiin, joissa on useita naisia, mutta tavallaan pelkään, mitä sieltä löytyisi. Olen nyt lähiaikoina kiinnittänyt enemmän huomiota siihen, kuinka mies laittaa keskustelut pois, kun tulen viereen. Vähän aikaa sitten näin yhden hieman epäilyttävän viestin, mutta en ole uskaltanut kysyä siitä mitään. Puhelin oli siis silloin minulla ihan miehen luvalla, ja kun suljin käyttämiäni sovelluksia, eräs keskustelu vilahti siinä. En jäänyt tarkemmin lukemaan, kun mies oli lähettyvillä, mutta asia kyllä vaivaa. Täytyy varmaan rohkaistua ja keskustella asiasta ilman, että olen heti vaatimassa viestejä nähtäväksi. Olen sanonut miehelle, kuinka minua häiritsee hänen jatkuva puhelimen räpellys, mutta lopputulos on se, että mies hetkeksi vähentää ja alkaa selvästi mököttää.


Osoitus sairaalloisesta mustasukkaisuudesta

Monet haluavat kuitenkin muistuttaa siitä, että jatkuva toisen tekstareiden kyttäys on merkki siitä, ettei mustasukkaisuuttaan pysty hallitsemaan.

– Olin aikoinaan suhteessa, jossa mies oli sairaalloisen mustasukkainen. En olisi saanut olla samassa huoneessa miespuolisen henkilön kanssa tai vastaanottaa sähköposteja miehiltä edes työn merkeissä. Tämä suhde opetti tunnistamaan mustasukkaisuuden, johon mielestäni kuuluu myös tekstiviestien kyttäily, enkä sen koommin ole sekaantunut mustasukkaisiin ihmisiin, kommentoija kuvailee.

Toinen nostaa palstalla esiin työsuhdekännykkänsä, johon ex-puoliso murtautui.

– Hän oli myös kaivellut entisen kännykkäni ja tutkinut senkin, koska totta kai epäili, että mulla on siinä joku salainen tai prepaid-liittymä, jolla sitten salaa viestittelen. Tämä kaikki tapahtui sen jälkeen, kun hän oli ensin ratsannut työsuhdekännykän, ja riidat oli riidelty. Hän on myös tutkinut tietokoneen ja verkkolevyn tiedostoja, jopa tiliotteitani, siis ihan kaiken mahdollisen. Rakennellut mitä mielikuvituksellisimpia skenaarioita siitä, kuinka olen maksanut salarakkaille hotelliöitä ja tarjonnut illallisia juomineen, tutkinut kattavasti epäilemiensä salarakasehdokkaiden taustoja netistä, osin myös täysin harhaisesti yhdistellen väärien ihmisten tietoja keskenään

Eräs kertoo puolestaan avoimesti, että puhelimen lukituksen takaa löytyy kuin löytyykin epäsopivia viestejä.

– En koskaan näytä puhelintani naisystävälle, laitoin avautumaan sormenjäljellä, ettei varmasti saa auki. Viestitellään hänen parhaan kaverinsa kanssa päivittäin, vähän pikkutuhmaa ja rohkeampaa myös. Se mistä naisystävä ei tiedä, ei voi häntä satuttaa, eräs kommentoija väittää.

Ilta-Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuuluuko viestittely kumppanille, pitääkö kännykän sisältö näyttää toiselle? Keskustele alla kommenttikentässä!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt