Kolmikymppinen Jonna kertoo 8 tapaa, joilla narsistimies käyttäytyi suhteessa – ”Haluan, että ihmiset oppivat tunnistamaan nämä tyypit”

Julkaistu:

Narsismi
– Kaikki tunteeni ja mielipiteeni tyrmättiin omituisina tai naurettavina. Tunsin oloni usein loukatuksi ja jopa tyhmäksi, kertoo narsistisen miehen kanssa parisuhteessa ollut Jonna.
Kuin olisi saanut lottovoiton. Siltä kolmikymppisestä Jonnasta tuntui, kun hän muutama vuosi sitten onnellisena ja ihastuneena aloitti parisuhteen suunnilleen samanikäisen miehen kanssa.

Alku vaikuttikin todella hyvältä.

– Olin parasta, mitä hänelle oli koskaan tapahtunut, ja ainoa ihminen, joka tuntui oikeasti ymmärtävän minkälainen hän todella on. Kaikki oli niin maagista, eikä hän ollut koskaan tavannut yhtä mahtavaa ihmistä, Jonna kertoo.

Jälkikäteen miehen ylistävät sanat tuntuvat hänestä laskelmoiduilta.

– Hän tiesi alussa tismalleen, mitä halusin kuulla.

”Tämä ihminen ei tule muuttumaan”

Mies halusi, että kaiken piti tapahtua todella nopeasti. Hän sanoi, ettei jätä Jonnaa rauhaan, koska tietää heidän kuuluvan yhteen.

Tapailu etenikin vauhdilla seurusteluksi, ja vaikka Jonna huomasi jo alkuvaiheessa varoitusmerkkejä, hän laittoi ne ”normaalin” mustasukkaisuuden piikkiin.

Lähes alusta alkaen miehen kontrolloiva käytös ja empatian puute kuitenkin aiheutti suurta hämmennystä.

– En tosiaankaan tiennyt narsismista mitään. Olin jo monta kuukautta ihmetellyt tilannetta ystävälleni, joka kerran tokaisi, että kuulostaa siltä, että puolisossasi on aika lailla narsistisia piirteitä. Luin asiasta enemmän, ja silloin palaset loksahtivat paikoilleen.
Myös se tosiasia valkeni, että tilanne ei tulisi koskaan muuttumaan.

– Ihminen joka sai minut ymmärtämään, että kumppanini on narsisti, oli mies, joka itse oli ollut parisuhteessa narsistinaisen kanssa.

– Hän sanoi, että jos hyväksyt sen, että tämä suhde tulee olemaan aina tällainen tai pahempi, niin jää suhteeseen – mutta tämä ihminen ei tule muuttumaan. Se kolahti.

Kun ajatus yhteisestä tulevaisuudesta alkoi hirvittää, Jonna halusi lopettaa suhteen. Nyt hän kertoo ex-puolisonsa käytöksestä siksi, että joku vastaavassa tilanteessa oleva voisi havahtua ja kyseenalaistaa kumppaninsa toiminnan.

– Haluan, että ihmiset oppivat tunnistamaan nämä tyypit, koska narsistit ovat niin ovelia.

Näin narsistinen kumppani käyttäytyi parisuhteessa:

1. Toisen hyvät puolet muuttuivat vioiksi

– Parhaat puoleni – empaattisuus ja muista huolehtiminen – olivatkin muutaman kuukauden päästä heikkoutta. Mies koki ylipäätään tunteiden näyttämisen heikkoutena.

2. Empatiaa tai ymmärrystä ei löytynyt ketään kohtaan

– Mitään myötätuntoa ei ollut omaa perhettä, ystäviä eikä minua kohtaan. Esimerkiksi ihmisten mielenterveysongelmat olivat heikkoutta – kaiken olisi voinut ratkaista liikunnalla ja itsekurilla.

3. Puolison ystävät ärsyttivät

– Miehen mielestä olin omituisen läheinen ystävieni kanssa ja vietin liikaa aikaa heidän kanssaan.

4. Itseään mies piti vahvana

– Hän koki itsensä vahvaksi ihmiseksi, jolla on korkea moraali ja vankat mielipiteet. Niitä hän jakelikin hyvin kärkkäästi muita loukaten, koska halusi olla ”rehellinen”.

5. Keskustelu oli mahdotonta

– Oman mielipiteen esittämiseen hän vastasi: ”Väitätkö muka että…” Kaikki tunteeni ja mielipiteeni tyrmättiin omituisina tai naurettavina. Tunsin oloni usein loukatuksi ja jopa tyhmäksi. Riidan päätteeksi hän tiesi mistä narusta vetää, jotta antaisin anteeksi. ”Minä vain rakastan sinua niin paljon.”

6. Kaikki oli kilpailua

– Ja hänen oli oltava oikeassa – vaikka keksimällä mitä hulluimpia porsaanreikiä.

7. Hetkessä eläminen ja siitä nauttiminen oli vieras käsite

– Elämä, vapaa-aika ja lomat olivat suorittamista. Ikään kuin kokemusten keräämistä, ja kun yksi asia oli suoritettu, siirryttiin kiireellä seuraavaan.

8. Puolison olisi pitänyt olla aina samalla tuulella

– Hassuttelu tilanteessa, jossa hän oli vakavassa mielentilassa, johti raivonpurkaukseen. Saman reaktion aiheutti myös se, jos itse olin väsynyt silloin kun hän oli iloisella ja energisellä tuulella.

Haastateltavan nimi on muutettu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt