Avioerotilastoissa näkyy pian ikävä piikki – asiantuntija kertoo, mikä saa ihmiset eroamaan elokuussa

Elokuu on avioerojen aikaa. Asiantuntijan mukaan eropiikki johtuu kesälomalla koetuista pettymyksistä.

Parisuhteeseen ladataan lomaa varten suuria odotuksia. Jos odotukset eivät täyty, tiet voivat loman jälkeen viedä eri suuntiin.

28.7.2019 19:00

”Ero!” ”Yllätysero!” ”Vastanaineet päätyivät eroon”

Kun keskikesän kuumimmat päivät alkavat olla takana päin, julkkisparien erouutiset täyttävät uutissivustot. Tilastot ovat todenneet sen jo useaan otteeseen: suomalaiset eroavat useimmiten tyypillisten loma-aikojen jälkeen, elokuussa ja tammikuussa. Vähiten erohakemuksia jätetään joulukuussa.

– Arki on helposti kiireistä. Kun yhdessä oloon tulee lomalla vihdoin tilaisuus, siihen kohdistuu suuria odotuksia, ja kun nämä odotukset eivät täytykään, se sysää kohti eropäätöstä, tulkitsee suomalaisten avioeroja laajalti tutkinut Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula.

Vaikka erohakemusten jättäminen näkyy tilastoissa paljon puhuvina piikkeinä, todellisuus on se, että eroa on yleensä harkittu jo pidemmän aikaa. Kontulan mukaan harkintaprosessi kestää useimmiten vuodesta kahteen.

– Eli todellisuudessa sen viimeisen kuukauden tapahtumat eivät varsinaisesti ratkaise mitään. Sieltä tulee vain se viimeinen pettymys.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Avioliitoista noin 40 prosenttia päättyy eroon

Siitä on nyt 32 vuotta, kun Suomen avioliittolakiin kirjattiin merkittävä muutos, joka helpotti avioeron saamista. Sitä ennen avioliitto miellettiin elinikäiseksi sopimukseksi, jonka saattoi purkaa vain painavin perustein.

Kun aviopareille annettiin vuonna 1987 valta erota ilman sen suurempaa syytä, liitot muuttuivat entistä onnellisemmiksi, mutta myös eroprosentit lähtivät huimaan nousuun. Nykytiedon mukaan solmituista avioliitoista noin 40 prosenttia päättyy eroon. Luku on pysynyt melko lailla vakiona lakimuutoksesta saakka.

– Aiemmin avioliitot olivat usein sopimusavioliittoja, jotka rakentuivat paljon omaisuuden ja suvun jatkamisen varaan. Nykyään avioliitot ovat siirtyneet tunneliitoiksi, eivätkä vanhat ja muodolliset asiat enää paina liiton jatkamisessa kuten ennen, Kontula perustelee.

Erolle usein enemmän kuin yksi syy

Ennen vanhaan suomalainen aviopari ajautui eron partaalle pääosin kolmesta syystä: aviorikoksen, väkivallan tai hylkäämisen takia. Tänä päivänä ero johtuu vain harvoin yhdestä yksittäisestä asiasta tai tapahtumasta.

Tutkimusprofessori Kontula tutki suomalaisten avioeroja laajassa Väestöntutkimuslaitoksen selvityksessä vuonna 2013, josta kävi ilmi, että suomalaisten erot pyörivät parin eri teeman ympärillä. Merkittävimpiä erojen syitä ovat kommunikaatioon liittyvät ongelmat, jotka nousivat esiin jopa joka toisessa tapauksessa. Naiset ilmoittivat sen eron syyksi miehiä useammin.

– Toinen lähes yhtä suuri syy on kokemus kunnioituksen ja arvostuksen puutteesta. Jos nämä tunteet katoavat, kumppani vähättelee eikä pidä arvossaan, se on aika iso asia ja voi johtaa eroon, Kontula näkee.

Tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta eroaloitteesta tulee naisilta, jonka takia ero jää kaivelemaan useammin miehiä kuin naisia. Mies myös yllättyy erouutisesta naista helpommin. Eron haluaminen on suhteessa vaatimustasoon, jota suhteelta ja kumppanilta odotetaan.

– Naiset toivovat parisuhteen yhteistä laatuaikaa enemmän. Miehille se ei ole yhtä iso asia. Odotusten erilaisuus heijastuu eropäätöksissä.

Jos taulukko ei näy, katso se tästä.

Eroja tulee eniten liiton alkuvaiheessa

Aivan kuten erojen määrät, myös liittojen kestot ovat pysyneet vuosien saatossa melko samana. 12 avioliittovuoden jälkeen keskimäärin joka neljäs avioliitto on päättynyt.

Jos katsotaan avioerojen määrää avioliittovuosien mittarilla, eroja tulee eniten liiton alkuvaiheessa. 10 avioliittovuoden jälkeen vuosittaiset eroluvut ovat huomattavasti pienemmät kuin liiton alkuvuosina. Kontulan mukaan tulos johtunee odotuksista, joita uuteen avioliittoon kohdistuu.

– Alussa testataan suhdetta ja ensimmäisten vuosien aikana nähdään, onko valittu kumppani sellainen, kuin on itse odottanut. Aluksi kumppanissa nähdään vain hyviä puolia, mutta sitten jossain vaiheessa alkaa epäillä omaa valintaansa ja katsoa myös kumppanin epätoivottuja piirteitä. Katse siirtyy positiivisesta negatiiviseen ja eron mietintäprosessi alkaa niiden ajatusten myötä.

Se tavallinen erotarina

Tilastojen mukaan ihmiset eroavat yleisimmin 40 ikävuoden molemmin puolin. Tutkijan silmissä tavallinen erotarina menee näin:

– Avioliitot solmitaan nykyään vähän päälle kolmekymppisinä. Sitten kun on muutama vuosi oltu yhdessä ja ehkä myös hankittu lapsia, tiedetään jo, miten se parisuhde toimii. Siinä vaiheessa aletaan arvioimaan, onko kyseisen suhde se oma loppuelämän suhde ja onko elämä sellaista, mitä on toivonut.

Kuten todettu, suomalaisten erot johtuvat harmillisen usein kommunikaatioon liittyvistä ongelmista. Jotta eroluvut lähtisivät putoamaan, suomalaisten pitäisi siis oppia puhumaan.

– Keskittyä kuuntelemaan ja keskustelemaan ongelmista. Se on suurin yksittäinen asia, jolla eroja voitaisiin ehkäistä, tutkija kiteyttää.

Jos taulukko ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?