Janina, 40, lopetti e-pillerit, seurasi 6 yllättävääkin asiaa: ”Tunsin itseni suorastaan seksihulluksi” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Janina, 40, lopetti e-pillerit, seurasi 6 yllättävääkin asiaa: ”Tunsin itseni suorastaan seksihulluksi”

Gynekologi kertoo, mistä Janinan, 40, huomaamat muutokset johtuivat.

Jännitti, miten kehoni reagoisi suureen muutokseen, Janina kertoo.­

19.7.2019 19:00

40-vuotias Janina päätti alkuvuodesta lopettaa ehkäisypillerien käytön, koska tarvetta säännölliselle ehkäisylle ei enää ollut.

– Olin harkinnut asiaa jo pitkään, mutta koska edellisestä tauosta pillerien syömisessä oli aikaa kymmenen vuotta, jännitti, miten kehoni reagoisi suureen muutokseen, hän sanoo.

Janina kirjasi havaintojaan ylös, ja gynekologi Anna-Kaisa Poranen Turun Felicitas Mehiläisestä kertoo, mistä ne johtuivat.

1. Kuukautiset runsastuivat huomattavasti

Janina: – Kuukautiseni muuttuivat aivan täysin. Kuukautisvuotoa oli heti lopettamisen jälkeen niin paljon, että petauspatja meni pilalle. En koskaan pillereitä syödessäni joutunut käyttämään yösiteitä, mutta nyt piti ostaa niitä.

Anna-Kaisa Poranen: – Pillerit peittävät sen, minkälaiset kuukautiset luonnollisesti olisivat. Pillerien lopetus ei siis aiheuta kuukautisvuodon runsastumista, vaan pillerit ovat hoitaneet luonnollisia kuukautisia.

2. Kuukautiskivut kovenivat

Janina: – Heti ensimmäiset kuukautiset sattuivat niin paljon, että ehdin jo säikähtää, onko näin kova alavatsakipu edes normaalia.

Anna-Kaisa Poranen:– Pillerien aikana naiselle ei tule ovulaatiota, jolloin kohdun limakalvo jää ohuemmaksi. Vuoto jää vähäisemmäksi ja kivut ovat pienemmät, koska kohdun ei tarvitse supistella niin paljon, jotta se tyhjentyisi limakalvosta. Tässä tulee hyvin esiin pillereiden hyöty kuukautisvuotoihin.

– Joskus kivun taustalla saattaa olla myös endometrioosi. Se on sairaus, jonka ehkäisypillerit voivat pitää kurissa, ja oireet tulevat esiin vasta, kun pillerien vaikutus lakkaa.

3. Koko keho turposi

Janina: – Vyötä piti löysätä, ja kaikki vaatteet alkoivat kiristää. Jopa vanhat nauhakengät tuntuivat yhtäkkiä liian kireiltä jalkoihin. Parin kuukauden kuluttua helpotti – ilman muutoksia ruokavaliossa tai liikunnassa.

Anna-Kaisa Poranen: – Yhdistelmäehkäisytablettien sisältämällä synteettisellä keltarauhashormonilla, drospirenonilla, on nestettä poistava vaikutus. Kun pillerit lopettaa, voi kestää hetken, ennen kuin nesteen kertyminen helpottaa.

4. Seksihalut kasvoivat

Janina: – Tämä oli täysi yllätys, sillä en ole ikinä kärsinyt haluttomuudesta. Olen aina halunnut seksiä vähintään yhtä paljon kuin kumppanini. Pillerien lopettamisen jälkeen tunsin itseni parin kuukauden ajan suorastaan seksihulluksi.

Anna-Kaisa Poranen: – Seksuaalisuuteen vaikuttaa hyvin moni tekijä, esimerkiksi muutokset parisuhdetilanteessa. Jos ihan puhtaasti hormonaalisesta näkökulmasta katsotaan, pillerit estävät ovulaation. Kun nainen rupeaa taas ovuloimaan, se tarkoittaa, että nyt olisi hyvät mahdollisuudet lisääntyä, ja silloin on halukkaampi.

5. Finnejä ei tullutkaan

Janina: – Luulin, että pillerit olivat salaisuus hyvään ihooni, koska nuorena ennen niiden aloittamista kasvoissani oli toisinaan finnejä. Pelkäsin saavani aikuisiän aknen, mutta ihoni säilyi kunto säilyi yhtä hyvänä.

Anna-Kaisa Poranen: – Yhdistelmäpillereillä on positiivinen vaikutus ihoon, mutta ikääntyminenkin on aika monella tässä asiassa armeliasta. Kun iho ei enää rasvoitu niin paljon kuin nuorempana, suurimmalla osalla iho-ongelmat helpottuvat itsestään.

6. Hiukset rasvoittuivat

Janina: – Pesen hiukseni normaalisti 2–3 kertaa viikossa, mutta nyt ne alkoivat tuntua rasvaisilta ja likaisilta jo pesua seuraavana päivänä. En kestä likaisia hiuksia, joten muutaman viikon ajan pesin tukkani joka päivä, kunnes tilanne tasaantui.

Anna-Kaisa Poranen: – Tämä sopii hyvin yhteen sen kanssa, että nuorempana on ollut finnejä, eli kyseessä sattuu olemaan ihotyyppi, joka rasvoittuu helposti joko kasvoista tai hiuspohjasta. Yhdistelmäpillerit voivat kuivattaa myös hiuspohjaa. Nyt kasvoihin ei enää tullut näppylöitä, mutta hiuspohja kuitenkin vielä reagoi rasvoittumalla.

”Käytön voi aloittaa uudelleen”

Anna-Kaisa Poranen sanoo, että jos ehkäisylle ei ole tarvetta, on hyvä ajatus kokeilla, millaista on olla ilman pillereitä.

Oleellisin muutos on, että kuukautiskierto palautuu luonnolliseksi – mikä ei ole automaattisesti hyvä asia.

– Jos kokee, että lopettamisesta on enemmän harmia kuin hyötyä, käytön voi aloittaa uudelleen. Yhdistelmäpillereitä voi käyttää 50-vuotiaaksi saakka, jos ei ole riskitekijöitä, kuten tupakoinnin tai ylipainon takia kohonnutta veritulppariskiä, Poranen sanoo.

Janinan nimi on muutettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?