Useimmat suomalaiset eroavat nelikymppisinä – asiantuntija kertoo 4 syytä, miksi niin tapahtuu

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Kodin Kuvalehti selvitti, miksi moni eroaa juuri nelikymppisenä.
Osittain kyse on puhtaasta matematiikasta: suomalaiset menevät noin kolmikymppisinä naimisiin, ja suurin osa avioeroista tapahtuu 5–7 vuoden kuluttua naimisiinmenosta.

Siksi useimmat eroa läpikäyvät ovat noin nelikymppisiä.

Mutta miksi liitoilla on taipumus tyssätä juuri silloin? Liittyykö erobuumi mitenkään siihen, että nelikymppinen tajuaa olevansa elämänsä puolessavälissä?

Väestöliiton tutkimusprofessorin Osmo Kontulan mukaan syitä on ainakin neljä:

1. Kaikkein vaikein vaihe on takanapäin

Niin ihana ja odotettu kuin vauva onkin, sen syntymä mullistaa parisuhteen aina.

– Tutkimusten mukaan vaikeinta avioliitoissa on yleensä silloin, kun lapset ovat tosi pieniä. Parisuhde muuttuu väkisin, kun siihen ilmestyy kolmas, uusi pieni ihminen, Osmo Kontula sanoo.

– Pikkulapsivaihe vaatii puolisoilta jatkuvaa sopeutumista, ja se voi olla yllättävän vaikeaa.

Vauvavuosina vanhemmat keskittyvät usein arjesta selviämiseen. Ei siis ihme, että kun lapset kasvavat kouluikään, moni nelikymppinen havahtuu ajattelemaan: Ai niin, minullahan on myös parisuhde – millainen se olikaan, vieläköhän olen siihen tyytyväinen?

2. Toinen ei olekaan sitä, mitä luuli

Useimpien suomalaisten avioerot toistavat samaa kaavaa:

– Yleensä eroprosessi alkaa yksittäisestä havainnosta: ihminen on kuvitellut, että puoliso on tietynlainen, mutta huomaakin yhtäkkiä, että eipäs olekaan, Osmo Kontula sanoo.

Kun huomaa puolisossaan yhden ärsyttävän piirteen, alkaa kiinnittää helpommin huomiota muihinkin huonoihin puoliin. Sellaisiinkin, joita ei ennen huomannut tai piti vain söpöinä.

Perhearki voi paljastaa kumppanista uusia puolia: mies ei ehkä olekaan isänä niin innostunut kuin vaimo oli odottanut, vaimo taas saattaakin paljastua vaikkapa kaikkitietäväksi määräilijä-äidiksi.

On normaalia, että rakastumisvaiheessa kumppaninsa näkee täydellisenä. Hyvään suhteeseen kuuluu sekin, että ruusunpunaiset kuvitelmat toisesta rikkoutuvat ja muuttuvat realistisemmiksi.

– Mutta jos pettymyksiä kertyy liikaa, alkaa väistämättä miettiä: onko puolisoni ihan eri ihminen kuin kuvittelin? Tunnenko häntä lainkaan? Kontula sanoo.

3. Rakastumisesta ei siirrytä rakkauteen

Parisuhteen voi jakaa kolmeen vaiheeseen: ihastumiseen, rakastumiseen ja rakkauteen.

On mahdoton sanoa, montako kuukautta tai vuotta tietty vaihe kestää, mutta tämä tiedetään: moni liitto tyssää toiseen vaiheeseen. Rakastuminen ei siis muutukaan rakkaudeksi.

Mitä ihmettä se tarkoittaa? Mitä rakkaus oikeastaan on?

– Rakkaus on turvallisuutta. Sitä, että kumppani tuntuu ehdottoman luotettavalta ja varmalta, ja suhteen jatkuvuuteen voi täydellisesti luottaa, Osmo Kontula sanoo.

– On ihan yleistä rakastua tulevaan kumppaniinsa ensisilmäyksellä. Toisaalta on yhtä yleistä, että rakastuu puolisoonsa vasta vuosien yhdessäolon jälkeen.

Kuinkas se on mahdollista?

– Ihminen voi olla vuosia rakastunut, mutta havahtuukin jonain päivänä siihen tunteeseen, että tämähän onkin jotain vielä suurempaa: rakkautta. Rakkauteen liittyy vahvempi varmuus ja turvallisuuden tunne kuin pelkkään rakastumiseen. Jos pari on ollut jo pitkään yhdessä, mutta ei ole siltikään saavuttanut täydellistä luottamusta toisiinsa, saatetaan ajautua eroon.

4. Elämää on vielä edessä vaikka kuinka – ja rakkauttakin

Osmo Kontula on tutkinut suomalaisia avioeroja ja niistä selviämistä. Nelikymppisille hänellä on ilouutisia:

– Tutkimusten mukaan suuri enemmistö nelikymppisistä eronneista on sitä mieltä, että eron jälkeen elämä on muuttunut paremmaksi ja itsetunto vahvistunut. Useimmat ovat löytäneet parin vuoden kuluessa myös uuden kumppanin, Kontula sanoo.

– Jos ajattelee ihmisen elämänkaarta, nelikymppisenä on oikeastaan hyvä aika erota. Siinä iässä on ehtinyt kerryttää elämänkokemusta ja alkaa olla jo sinut itsensä kanssa. Voi ajatella, että edessä on aika hieno elämänvaihe: ikä ei paina ja ehtii vielä vaikka mitä – rakentaa vaikka uuden pitkäaikaisen parisuhteenkin.

Tämä on Kodin Kuvalehden juttu, joka on alun perin julkaistu menaiset.fi-sivustolla. Lue alkuperäinen juttu tämän linkin kautta.

Lue myös:

Eronneet paljastavat: nämä asiat kertoivat jo alttarilla, että suhde päättyy

Eronneet kertovat, mikä avioerossa yllätti eniten: ”Ihmettelen, miten itsekäs ja kylmä olin ex-puolisoani kohtaan”

”Etsi riittävän hyvää puolisoa”, neuvoo psykologi – näistä merkeistä tunnistat hänet

Mitä jos ero olikin virhe? Psykoterapeutti kertoo, milloin kannattaa vielä yrittää

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt