Seksiä eri kumppaneiden kanssa? Näin usein taudit oikeasti pitäisi testata - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Seksiä eri kumppaneiden kanssa? Näin usein taudit oikeasti pitäisi testata

Vaikka kondomia käytettäisiin yhdynnässä, aika moni ei käytä sitä suuseksissä, sanoo seksuaaliterapeutti.

 Et voi täysin tietää kumppanin seksitautistatusta, muistuttaa seksuaaliterapeutti.­

19.7.2019 14:00

Huolestuttavan moni ei käytä satunnaisen seksikumppanin kanssa kondomia, sanoo Terveystalon seksuaaliterapeutti Karoliina Vuohtoniemi.

– Ja vaikka kondomia käytettäisiin yhdynnässä, niin aika moni ei käytä sitä suuseksissä, koska kokee ettei se tunnu yhtä mukavalta.

Vuohtoniemi muistuttaa, että myös suojaamattomaan suuseksiin liittyy seksitautiriski, ja silloin näyte pitäisi ottaa nielusta.

– Tämä unohtuu hyvin monilta.

Jos seksikumppaneita on useampia, seksuaaliterapeutti suosittelee aina käyttämään kondomia – ja myös luomaan tautien testaamisesta rutiinin.

– Et voi täysin tietää kumppanin seksitautistatusta. Jos on ollut suojaamatonta seksiä – joko yhdyntä tai suuseksiä – silloin on hyvä käydä säännöllisesti testeissä.

Testi pitää ottaa sieltä, missä tartunta on mahdollinen

Rutiiniksi hän suosittelee testausta pari kertaa vuodessa.

– Seksitaudit on hyvä käydä testaamassa noin puolen vuoden välein, esimerkiksi maaliskuussa ja elokuussa. Mikäli on oireita, kannattaa testiin mennä heti. Jos on ollut suojaamatonta seksiä, voi testiin mennä muutaman viikon kuluttua seksitilanteesta.

Mitkä testit rutiiniin olisi hyvä sisällyttää?

– Lääkäri arvioi tilanteen, mutta yleensä klamydia, tippuri ja hiv.

Hiv testataan verinäytteestä, mutta muuten testit pitää ottaa sieltä, missä tartunta on mahdollinen.

– Jos on ollut suojaamatonta suuseksiä, testi otetaan myös nielusta, ja jos on ollut suojaamatonta anaaliseksiä, testi otetaan peräaukosta. Tässä mennään usein pieleen, koska lääkäritkään eivät aina uskalla kysyä sitä, minkälaista seksiä on ollut.

Oireettomus ei takaa, että olet terve

Tarpeetonta testaaminen on silloin, jos suojautuu kaikenlaisessa seksissä.

– Jos kondomi ei mene rikki ja käytät sitä tai suuseksisuojaa myös suuseksissä, niin ei silloin tarvitse käydä rutiininomaisesti testeissä. Kondomi suojaa käytännössä lähes 100-prosenttisesti.

Siitä ei voi päätellä mitään, onko oireita vai ei.

– Oireita ei missään tapauksessa kannata odotella, koska suurimmalla osalla niitä ei tule. Hiv ei oireile millään tavalla.

Vain 6 prosenttia sinkuista käy testeissä kesän päätteeksi

Terveystalon kyselyn mukaan suomalaiset haluavat seksiä kesällä enemmän kuin muina vuodenaikoina. Kesän päätteeksi kovinkaan moni kyselyyn vastanneista ei kuitenkaan tarkista tautitilannetta.

– Esimerkiksi sinkuista kyselyn mukaan vain 6 prosenttia käy testeissä kesän päätteeksi, vaikka 19 prosenttia kertoo harrastavansa seksiä enemmän kesällä kuin muina vuoden aikoina. Tämä on aika huolestuttavaa.

Vuohtoniemi sanoo, että ihmisten mielissä seksitauteihin liittyy yhä vääriä käsityksiä.

– Edelleen elää sellainen ajatus, että jos tunnen seksikumppanin, ja hän vaikuttaa mukavalta, luotettavalta, urheilulliselta ja siistiltä, niin eihän hänellä voi olla mitään tauteja olla. Kuvitellaan myös, että jos itsellä ei ole oireita, silloin kaikki on kunnossa.

Testeissä käymistä hävetään turhaan

Liian moni nolostelee seksitautitesteihin menemistä.

– 80- ja vielä 90-luvullakin syntyneiden saama seksivalistus on ollut pelottelua seksitaudeilla. On luotu mielikuva, että ne ovat aivan kauheita. Silloin ihminen voi mieluummin olla ajattelematta koko asiaa.

Peiliin katsomisen paikka on Vuohtoniemen mukaan myös terveydenhuollon henkilökunnalla.

– Kun on ollut suojaamatonta seksiä, pitää olla oikeus saada seksitautitesti. Vieläkin joskus kuulee sellaista, että testiä pyytäneelle on sanottu, ettei tarvitse testata, jos ei ole ollut ulkomailla.

– Pääsääntöisesti sukupuolitautien poliklinikoilla ja terveysasemilla on kuitenkin nykyään mukavaa henkilökuntaa ja täysin neutraalia palvelua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?