Terapeutit nimeävät 7 asiaa, joita parisuhteessa ei saisi koskaan unohtaa - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Terapeutit nimeävät 7 asiaa, joita parisuhteessa ei saisi koskaan unohtaa

Ensialkuun pieniltä ja mitättömiltä vaikuttavat asiat ovat parisuhteen kivijalka. Niiden merkityksen huomaa usein vasta, kun jokin on suhteessa pielessä.

16.7.2019 16:01

Parisuhde ei ole tähtitiedettä, mutta se vaatii molemmilta osapuolilta niin ymmärrystä, sinnikkyyttä kuin kykyä kompromisseihin. Ristiriidoilta suhteissa välttyy silti tuskin kukaan.

Mitä yksinkertaisia asioita ei pitäisi koskaan unohtaa parisuhteessa ollessaan? Kysyimme asiasta Aurinkosade terapian sosiaalipsykologi, parisuhdeterapeutti Sari Fältiltä sekä parisuhdeterapeutti Hanna Kinnuselta. He nimesivät seitsemän pointtia, jotka kannattaa pitää mielessä – olipa kyseessä ongelmaton tai sitten kipeämpiä ajanjaksoja läpikäynyt suhde.

1. Ole aidosti kiinnostunut toisesta

Fält mainitsee, että häneltä kysytään usein, mistä löytää taika, joka pitäisi parisuhteen kukoistavana vuodesta toiseen. Oikotietä onneen ei ole, mutta eräs asia kannattaa pitää mielessä.

– Ihmiset ovat yksilöllisiä, mutta sanoisin, että toimiva resepti omaan suhteeseen löytyy varmimmin olemalla aidosti kiinnostunut oman puolisonsa ajatuksista ja toiveista, hän korostaa.

Pelkän olettamisen sijaan kysyminen ja toisen kuuleminen sekä huomioiminen aidosti ovat vankka perusta suhteelle.

– Etsikää ja vaalikaa yhdessä juuri teidän parisuhteelle sopivia tapoja vahvistaa yhteenkuuluvuuttanne. Keskusteluyhteys ylläpitää luottamusta ja turvallisuutta, jolloin myös vaikeat asiat on helpompi käsitellä.

2. Tykkää, älä pelkästään rakasta

Kinnunen sanoo, että parisuhde voi olla hyvä, vaikkei olisikaan kumppanin ystävä, eivätkä kaikki ystävyyttä edes odota.

– Aika moni kuitenkin toivoo ystävyyttä, ja silloin tykkääminen ja yhdessä vietetty kiva aika sekä tykkäämisen osoittaminen toiselle on merkityksellistä.

– Tykkää siis toisesta, äläkä pelkästään rakasta. Rakkaus voi kantaa kauan, vaikka toisesta ei varsinaisesti silloin tykkäisikään, ja tällaisia kausia saattaa tulla monilla eteen. Lopulta pikkuhiljaa rakkauskin kuitenkin rapautuu, Kinnunen sanoo.

Tykkäämiseen liittyy se, että yhdessä vietetään tarkoituksellisesti mukavaa aikaa: tehdään siis sellaisia asioita, joista molemmat pitävät. Tykkääminen on tärkeää myös osoittaa toiselle.

3. Me-henki

Terveitä ja toimivia suhteita yhdistää myös vahva sitoutuminen parisuhteeseen, toteaa Fält.

– Tulevaisuutta kannattaa suunnitella yhdessä ja toimia ”me-hengessä”, sosiaalipsykologi neuvoo.

4. Parisuhde on kuminauha

Kinnunen sanoo, että monilla pareilla ruuhkavuodet voivat saada aikaan sen, ettei perhe-elämän kiireissä ehdi enää huolehtia suhteen tilasta. Se voi jäädä toissijaiseksi asiaksi.

– Toisaalta asia on niinkin, ettei parisuhde saisi olla tukahduttavaa ja että koko ajan hengiteltäisiin sen toisen kainaloa. On oltava tilaa omillekin jutuille.

– Ehkä vertaisin suhdetta kuminauhaan: toisen voi välillä päästä etäämmäksi, välimatkaa saattaa tulla, mutta säännöllisesti saa ja kannattaa nykäistä ja tulla toista lähemmäksi.

5. Huomioi – myös kiireessä

Yhteyttä kannattaa Kinnusen mukaan joka tapauksessa hakea päivittäin, kiireenkin keskellä pienillä teoilla.

– Parisuhdetta ei voi laittaa hyllylle odottamaan.

Fält on Kinnusen kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa parisuhdeterapiassa esille nousee usein konkreettisena juuri yhteisen ajan puute: molemmilla on omat menonsa, eikä arjessa tunnu olevan tarpeeksi tunteja suhteen ylläpitoon.

– Parisuhteen ja puolison priorisointi arjen valinnoissa on hyvä tapa osoittaa arvostusta toista kohtaan. Kiireisenäkin ehtii halata, suukottaa tai vaikkapa lähettää ilahduttavan viestin.

Puolisolle kannattaa myös kertoa tunteistaan säännöllisesti. Vaikka kuvittelisi toisen tietävän, että hän on sinulle rakas, ei sen sanominen ainakaan vähennä luottamusta ja kiintymystä suhteessa.

6. ”Missä olet nyt?”

Juuri pienet tekstiviestit, hymyt ja kosketukset ovat osa terveiden suhteiden kivijalkaa, korostaa Kinnunen.

Hän sanoo, että ne voivat vaikuttaa mitättömän oloisilta asioilta, jos suhde on kunnossa. Kun asiat eivät kuitenkaan olekaan enää hyvin, osataan niitä taas arvostaa.

– Osoita toiselle, että tykkään sinusta, minulla on kivaa kanssasi ja saat minut nauramaan riidoista huolimatta.

– Aina välillä, säännöllisesti, olisi myös tosi tärkeää kysyä toiselta, mitä tälle kuuluu. Minun luonani on käynyt eräs pariskunta, jolla on ihan oma tapansa tähän. He kysyvät toisiltaan: ”Missä sinä olet nyt?” Tällä he eivät tarkoita sitä, missä toinen fyysisesti on, vaan pikemminkin, missä henkisesti menee sillä hetkellä.

7. Puhu hitaasti

Kinnusella on hihanvarressaan ohje hetkiin, jolloin parisuhteessa joudutaan käsittelemään vaikeampia aiheita.

– Tarkoitan siis sellaisia juttuja, jotka ovat itselle herkkiä tai tärkeitä ja joista kokee, ettei melkein edes uskaltaisi toiselle niistä puhua.

Tällöin hän neuvoisi puhumaan hitaasti, pehmeästi sekä rakastavasti.

– Sellainen puhetapa on tosi tärkeä. Toisen on tällöin paljon helpompi ottaa vastaan nämä asiat ja kuunnella, eikä vain kuulla. Tapa pätee myös tilanteisiin, jossa olet kumppanille vihainen, Kinnunen sanoo.

Mitkä ovat sinun neuvosi toimivaan parisuhteeseen? Jaa viisautesi alla kommenteissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?