”Olen kohdannut pahuuden” – naiset kertovat, miten narsisti nujersi heidät pikkuhiljaa palasiksi

rac

Julkaistu:

Narsismi
Ensin hän valloittaa, sitten näkyviin tulee pimeä puoli.
Alussa mies oli hurmaava ja huomaavainen. Osasi esittää olevansa jotain paljon parempaa. Vannoi, ettei hän ollut koskaan ollut yhtä rakastunut.

– Totta kai menin siihen koukkuun, sanoo Leena.

Leena uskoo olleensa suhteessa narsistin kanssa.

– Jo alussa sain maistiaisia hänen oikeasta luonteestaan, ja jo silloin olisi kaikkien kellojen pitänyt kilkattaa päässäni. Olisi pitänyt lähteä ja lujaa.

Sen sijaan Leena selitteli raivokohtaukset ja sairaalloiset mustasukkaiset tenttaukset sillä, että mies ”rakasti häntä niin paljon”.

Tarina alkaa samantyyppisesti muillakin niillä, jotka uskovat olleensa suhteessa narsistin kanssa. Sairaalloisen narsistinen henkilö pyrkii kaikin tavoin estämään sen, että kumppani näkisi hänet kriittisesti. Samalla narsisti pönkittää omaa pyrkimystään kokea itsensä täydelliseksi ja muita paremmaksi.

Todellinen luonne paljastuu

Katariina kertoo tavanneensa kolmekymppisenä miehen, joka oli hyvännäköinen, varakas ja miellyttävä.

– Hän hurmasi olemuksellaan kenet tahansa, ja koin sydämessäni, että nyt olen tavannut sen aidon ja oikean. Hän oli kaikkien mielestä se hyvä tyyppi.

Elämä hymyili. Katariina halusi miehen kanssa naimisiin ja saada hänen kanssaan lapsen.

– Sitten hän alkoi piikitellä minua joka päivä. Jossain oli aina jotain vikaa. Hän ei nähnyt sitä mitä olin tehnyt vaan sen, mitä olin jättänyt tekemättä.

Selvin päin mies vaitonainen ja epäsosiaalinen. Kun korkki aukesi perjantaisin, hänestä sukeutui hauska seuramies, josta kaikki pitivät.

– Hän arvotti ihmisiä työn kautta. Jos et kyennyt töihin, olit automaattisesti mitätön, työtön luuseri. Minäkin olin, koska olin vain lapsen kanssa kotona. Kotitöitä ei laskettu työksi.

Vuodet kuluivat, ja Katariinan itsetunto ja -kunnioitus murenivat pala palalta.

– Eristäydyin kotiini ja mies kävi kaupassa. Yritin käydä verkkokoulutuksia netin kautta ja hän tuomitsi ne oitis jonninjoutaviksi asioiksi. Tavaranikin olivat jonninjoutavaa krääsää.

Pahenee pahenemistaan

On tyypillistä, että suhteen edetessä alkuvaiheen hurmurista tulee määräilevä, mustasukkainen, huumorintajuton ja uhkaileva.

– Kaikki paheni koko ajan. Hän levitteli minusta keksimiään tarinoita kavereilleen, exälleen, lapsilleen. Keksi omasta elämästään hurjaakin hurjempia juttuja, kuinka suurin piirtein kaikki naiset haluavat juuri hänet. Huomasin kyllä, että hänen itsetuntonsa oli erittäin huono, ja hän halusi keinolla millä hyvänsä kaikkien huomioin. Jos ei saanut, niin otti sen, eräs nainen kuvailee.

Hän haluaa mieluiten pysyä täysin nimettömänä.

Suhdetta narsistiin leimaa henkinen, joskus myös fyysinen väkivalta.

– Väärä teko saattoi olla vaikka se, että nousin sohvalta väärään aikaan tai olin liian kauan lauseiden välissä hiljaa. Viimeisen vuoden aikana en tehnyt mitään oikein. Hän haukkui minut erittäin rumin sanoin, eräs nainen kuvailee.


Kiukuttelua ja uhkailua

Narsistin kanssa suhteen muodostaneilta menee usein vuosia – jopa vuosikymmeniä – ennen kuin he pääsevät irti loukostaan. Joskus oma mielenterveyskin ehtii sitä ennen pettää.

Narsisti saattaa hyvitellä taitavasti, esittää katuvaa ja lupailla muuttuvansa. Tai uhkailla.

– Ensin sain vain haukkuja ja sen jälkeen halauksia ja vannomista, että minulla on mahdollisuus oppia vielä! Ja aina pisteeksi täyden laidallisen rakkaudentunnustuksia, kun olin täydellinen. Maailman ihanin, kuvailee Kaisa.

Erotilanteissa narsisti käyttäytyy usein hyvin itsekkäästi ja omavaltaisesti.

– Hän kiukutteli kuin rajaton 5-vuotias uhmaikäinen lapsi. Lähetteli uhkausviestejä ja soitti, Katariina kertoo.

Eikä mies päästänyt irti, vaan piti väkisin yllä kanssakäymistä.

”Voin taas hengittää”

Moni nainen kuvailee vapautuneensa, kun suhde narsistiin on lopulta saanut päätepisteensä.

– Menetin itsetunnon rippeeni. Rohkeuteni ja ison osan terveyttä. Mutta vaikka menetin paljon, olen onnellinen, että pääsin hänestä eroon. Voin taas hengittää, Kaisa kuvailee.

Moni ei tahdo itsekään käsittää, mitä kaikkea vuosiin jälkikäteen ajateltuna onkaan mahtunut.

– Olen sanonut kaiken jälkeen, että nyt olen elämässäni tavannut pahuuden. Niin kylmä, laskelmoiva ja väkivaltainen hän oli. Pelkäsin henkeni edestä, mutta onneksi lopulta ymmärsin lähteä, Leena sanoo.

Haastateltavien nimiä on muutettu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt