Kahden yleisen seksitaudin saaneista jopa yli puolella ei ole oireita – yksi harhaluulo on erikoislääkärin mukaan hyvin tyypillinen - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Kahden yleisen seksitaudin saaneista jopa yli puolella ei ole oireita – yksi harhaluulo on erikoislääkärin mukaan hyvin tyypillinen

Esimerkiksi naisten klamydiatartunnoista vain vajaa kolmasosa on tiedossa. Oireetonkin tauti tarttuu edelleen.

Seksitautitartunnan voi välttää käyttämällä kondomia.­

12.7.2019 12:37

Moni kantaa tietämättään klamydiaa, joka on seksitaudeista yleisin.

– Klamydiatartunnan saaneista naisista noin 70 prosenttia ja miehistäkin yli puolet on oireettomia – tai oireet ovat niin vähäisiä, ettei niihin kiinnitetä huomiota eikä hakeuduta hoitoon, kertoo HUS:n iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

Etenkin naisilla klamydia jää hyvin helposti huomaamatta, vaikka se hiukan oireilisikin.

– Naisella voi olla vain vähäistä alavatsakipua tai valkovuotoa. Tällaisiin ei aina tule kiinnittäneeksi huomiota, koska ne voivat johtua niin monesta muustakin asiasta.

Hiltunen-Back muistuttaa, että kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia.

– Myös tippuritapauksista on arvioiden mukaan oireettomia jopa yli puolet. Samoin genitaaliherpes voi oireilla – tai yhtä hyvin olla oireilematta koskaan.

”Kukaan ei tiedä, paljonko tämän lisäksi on tartunnan saaneita”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa noin 30 000 ihmistä saa vuosittain seksitautitartunnan.

– Kukaan ei tiedä, paljonko tämän lisäksi on tartunnan saaneita oireettomia – tai oireellisia, jotka eivät käy testeissä, Hiltunen-Back sanoo.

Omaa seksikäyttäytymistä olisikin syytä miettiä, sillä seksitautien yksi ikävä ominaisuus on, että myös oireettomat taudit tarttuvat.

– Jos on voinut altistua tartunnalle – mikä tarkoittaa sitä, ettei käytä aina kondomia – on tärkeää tiedostaa, että taudit voivat olla oireettomia ja ne voivat tarttua edelleen oireettomina.

Ainut tapa tietää, onko saanut tartunnan, on käydä testeissä. Silti moni virheellisesti kuvittelee edelleen, että jos oireita ei ilmaannu, on terve.

– Tämä on hyvin tyypillinen harhaluulo sekä naisilla että miehillä.

Seksitautikin etenee hoitamattomana

Jos seksitauti jää toteamatta ja hoitamatta, se etenee riippumatta siitä, onko oireita vai ei.

– Antibioottihoidolla tauti saadaan pysäytettyä ja parannettua. Mutta jos ihminen ei saa lääkettä, tulehdus jatkuu ja voi aiheuttaa riippuen eri taudeista erilaisia seurauksia.

Hiltunen-Back korostaa, että taudit on tärkeää löytää mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

– Klamydia ja tippuri voivat aiheuttaa jälkiseuraamuksena esimerkiksi niveloireita. Naisilla klamydian osalta huolena on, että se voi levitä kohtutulehdukseksi ja vaikuttaa raskaaksi tulemiseen.

Jos tautia kantaa raskaana oleva nainen, se voi aiheuttaa seurauksia myös sikiölle tai vastasyntyneelle.

– Tästä syystä meillä seulotaan raskauden aikana kuppa ja hiv.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?