IS:n seksikysely paljastaa, mistä asioista suomalaiset riitelevät parisuhteissa – kaksi syytä korostuu selvästi

Julkaistu:

Seksikysely
Riitojen yhteydessä on tärkeää pitää huolta sovinnosta, muistuttaa seksologi.
Rakkaus, seksi ja kesäloma! Läheisyys toisen ihmisen kanssa. Ne ovat elämän ihanuuksia.

Läheisyydestäkin tulee silti erimielisyyksiä. Viidennes IS:n uuteen kesäseksikyselyyn vastanneista kertoo seksin aiheuttavan kiistoja kumppanin kanssa.

– Haluaisin illalla seksiä ja vaimo ei. Siinä sitten jään ilman. Eikä kerta tai kaksi tai useampikaan haittaa isosti. Mutta noin viidennen torjunnan jälkeen alan kiukustua ja lopulta en edes yritä. Pahimmillaan ollaan oltu kuukausia ilman seksiä. Se on kamalaa ja parisuhde tuntuu täysin arvottomalta, sanoo 51-vuotias mies.

Liki neljännes vastaajista kiistelee mustasukkaisuudesta.

– Mies on mustasukkainen, koska olen sosiaalisempi ja haluan välillä viettää aikaa myös ystävieni kanssa. Pakko hoitaa myös työmatkoja, jolloin mies kuvittelee minun pettävän häntä työkavereiden kanssa, koska niin on tapahtunut hänen edellisissä suhteissaan. – Nainen, 50

Kotityöt ja vapaa-ajan käyttäminen korostuvat vastauksissa yleisimmiksi syiksi.


Kotityöt isoin riidanaihe

Eniten kiistoja aiheuttavat kotityöt sekä vapaa-ajan ja työelämän välinen epätasapaino. Väsyneenä ja nälkäisenä sotkuisesta kodista saa helposti itsensä ylikierroksille.

– Puoliso ei ole siivonnut jälkiään tai jos on, niin siivottu on vähän sinne päin. Meitä on kaksi aikuista suhteessa, mutta mies ei ole oppinut lapsuuden kodissaan kotitöitä tekemään. Kuusitoista vuotta olen yrittänyt kouluttaa, mutta ehkä se ei vaan tosiaan näe sotkua samalla tavalla kuin minä, sanoo 37-vuotias nainen.

– Kumpi maksaa ja mitä on maksanut ja miten paljon. Kumpi ostanut enemmän ruokaa, tankannut autoa yms., kertoo 34-vuotias mies.

– Esimerkiksi viimeksi väittelimme siitä, kuuluuko miehen autopaikan maksu auton kuluihin vai asumiseen eli maksaako kumppani sen kokonaan vai maksammeko puoliksi. – Nainen, 20


Jokaisella tyylinsä

Joskus riita alkaa pienestä töksäytyksestä, joskus väärinymmärryksestä. Toisinaan asiaan liittyy alkoholi.

Tyylejäkin on monia.

– Mies räjähtää, minä vetäydyn ja murjotan jonkin aikaa. Unohtuu sitten aikanaan, parilla sanalla todetaan että turha riidellä. – Nainen, 55

– Ensin yritetään keskustella, sitten huudetaan ja paiskotaan tavaroita, sen jälkeen murjotetaan ja uhataan lähteä illalla väsyneenä, sitten yritetään sopia puhumalla. – Mies, 32

– Kehkeytyy sanailua, joka lopulta päättyy henkilökohtaisiin yleistyksiin ja molemminpuoliseen närkästymiseen. Mieheni sulkeutuu. – Nainen, 56


Sovittelua

Sovittelussa käytetään hellyyttä, anteeksi pyytelyä, joskus seksiäkin.

– Yleensä riidat kuitenkin sovitaan nopsaan, halataan, suukotellaan ja jutellaan asiasta. Jos lapset nukkuvat tai katsovat televisiota, voidaan sovinnon päätteeksi harrastaa sovintoseksiä. – Nainen, 36

– Riidellään ja huudetaan, mutta nopeasti sovitaan. Siitä seuraa kiihkeä hetki yhdessä, kuvailee 23-vuotias nainen.

– Joku vaan alkaa ärsyttää ja väsyneenä ja nälkäisenä ei jaksa ajatella järkevästi ja tulee provosoitua ja provosoiduttua. Suukolla ja halilla sovitaan, kun on tajuttu, miten naurettavan pienestä voi palaa käpy. –Nainen, 48

– Huutoa ja itkua monta tuntia. Minä pyydän anteeksi, mies ei. Jostain syystä sen on vaikea myöntää menneensä liian pitkälle tai käyttäytyneensä huonosti. Pyydän anteeksi kun en enää jaksa toisen huudon jälkeistä mykkäkoulua. – Nainen, 42

– Astianpesukoneen käytöstä sovitaan illalla lakanoiden välissä. – Mies, 22

Joskus yön yli nukkuminen rauhoittaa tilanteen.

– Lapset kiukuttelee, kun yritän laittaa heidät nukkumaan (iltatoimet, aamulle asiat valmiiksi, sänkyyn meno). Mies makaa sohvalla eikä tee mitään asian eteen. Minä räjähdän, ja mies tulee apuun. Minä rähjään ja jäkätän. Joko mies ottaa ohjat tai suuttuu ja laittaa lapset nukkumaan itsekin kiukutellen. Myöhemmin mies lepyttelee tai menemme nukkumaan suuttuneina. Aamulla asiat ovat taas hyvin. – Nainen, 28

Kiistely on ymmärrettävää

Kiistat ovat oikeastaan varsin ymmärrettäviä.

– Lähin ihminen saa ja joutuu monesti ottamaan vastaan tyytymättömyytemme, odotuksemme ja pettymyksemme. Stressaava arki ja väsymys kuormittavat ja toisen ystävällinen huomioiminen voi jäädä toteutumatta, minkä vuoksi omasta itsestä huolehtiminen on viisasta, sanoo Tiina Vilponen, kliininen seksologi (NACS) ja Ihmissuhdeterapiakeskuksen johtaja.

Ihmisillä on erilaiset tarpeet ja halut, myös seksissä.

– Pareilla on erilaisia odotuksia esimerkiksi seksin määrästä ja sen ajankohdasta. Myös aloitteen tekemiseen ja seksitapoihin liittyvät toiveet voivat olla erilaiset.

Jokainen on itse vastuussa omasta nautinnostaan. Vilponen kannustaakin pohtimaan, onko seksi sellaista, jollaista haluaa sen olevan. Tyydyttävätkö seksi ja läheisyys?

– Omat tarpeet ja toiveet seksin suhteen voivat elämän aikana muuttua. Siksikin on tärkeää suhteen alusta alkaen opetella kommunikoimaan avoimesti omista odotuksista, peloista, tarpeista ja toiveista.

Sopimus, jonka jälkeen ei enää riidelty

Puhuminen on omiaan ennaltaehkäisemään riitoja. Onnistuneita ratkaisumalleja löytyy kyselystä:

– Parisuhteessa yleisin riita oli varmasti kotitöistä johtuvaa. Loppujen lopuksi kehittelimme eräänlaisen 50/50- sopimuksen, jossa molemmat tekivät osansa. Tämän jälkeen kotiaskareista ei riidelty. – Nainen, 27

– Jompikumpi kertoo asian, joka harmittaa tai ärsyttää. Sitten keskustellaan asia juurta jaksaen läpi. – Nainen 26

Harjoittele rauhoittumista

Osaatko rauhoittaa oloasi ristiriitatilanteissa? Sitä kannattaa opetella, mutta ei riidan iskiessä vaan omassa rauhassa ja yhdessä kumppanin kanssa. Tutkia sitä, millainen kiihtyjä on.

Hyviä kysymyksiä ovat: mikä saa minut ärsyyntymään ja suuttumaan? Mitä minussa tapahtuu kun olen tyytymätön? Mitä aikaisemmassa vaiheessa tunnistaa oman kiihtymisensä, sitä helpompi on valita, miten riitatilanteessa toimii.

– Erimielisyyksien syntyessä omaa oloa auttaa se, että on oppinut tunnistamaan tunteitaan ja kehonsa reaktioita, Vilponen sanoo.

Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä.

Yritä ymmärtää

Erimielisyyksissä on hyödyllistä yrittää ymmärtää toista.

– Ei niinkään voittaa, olla oikeassa tai sanoa viimeistä sanaa. Oletteko samalla puolella ja haluatteko ratkaista tilanteen niin, että molempien itsekunnioitus säilyy? Onko suhteessanne riittävästi luottamusta ja turvaa joka auttaa vaikeissa tilanteissa? Vilponen sanoo.

Kumppanin kanssa kannattaa avoimesti keskustella siitä, mitkä asiat molempia kuormittavat, mistä riidat syttyvät ja miksi, ja voisiko tilanteita ratkoa muutenkin kuin riitelemällä.

– Riitojen yhteydessä on tärkeää pitää huolta sovinnosta. Saatteko te riidan yhteydessä tehtyä sovinnon niin ettei riita jää kytemään?

Mikäli kiistely pitkittyy eikä ratkaisua löydy yhteistuumin, Vilponen kannustaa hakemaan ammattiapua – yksin tai yhdessä.

Ilta-Sanomien verkkokyselyyn vastasi kaikkiaan noin 8 000 suomalaista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt