”Mies istuu koko illan kännykkä kädessä ja juttelee somesta löydettyjen naisten kanssa” – 5 merkkiä henkisestä pettämisestä

Julkaistu:

Pettäminen
Jo intensiivinen viestittely tai videoiden lähettely voi jonkun mielestä mennä liian pitkälle.
Se tunne, kun mies istuu koko illan kännykkä kädessä ja vilkuilee sitä jatkuvasti.

– Kun huomautan asiasta, niin suutahtaa. Hän kuulemma tarkistaa faktoja tv-ohjelmista (hah). Eniten suututtaa valehtelu ja puolison aliarvioiminen. Kertoisi suoraan, että juttelee somesta löydettyjen muijien kanssa. Sekin loukkaisi vähemmän. Mies uskottelee itselleen sinisilmäisesti, että meillä menee hyvin kun ei juoksentele iltaisin kapakoissa. Henkinen pettäminen koskee ja loukkaa kovasti.

Näin kirjoittaa yksi lukijoista pettämistä käsittelevässä jutussa.

Henkinen pettäminen eli voimakkaan tunnesiteen solmiminen toiseen ihmiseen, voi olla fyysisen pettämisen ohella varsin voimakas isku rakkauteen.

Henkistä pettämistä voinee kutsua myös mikropettämiseksi.

– Se on toimintaa, joka ei ehkä vielä ole pettämistä, mutta voi jatkuessaan johtaa pettämiseen. Mikropettämistä on vaikea määritellä yleisesti, koska se vaihtelee jokaisen kohdalla, sanoi parisuhdeterapeutti Anna Salmi Väestöliitosta jutussamme.

Pettäminen siis määritellään jokaisessa suhteessa erikseen. Jo intensiivinen viestittely tai videoiden lähettely voi jonkun mielestä mennä liian pitkälle.

Raastavaa rajanvetoa

Jokin aikaa sitten tehdyn tutkimuksen mukaan suurin osa ihmisistä pitää henkistä pettämistä jopa pahempana kuin fyysistä hairahdusta. Henkinen pettäminen vaikuttaa olevan kova paikka erityisesti naisille.

– Henkinen pettäminen ja hylätyksi tulemisen tunne on raastavaa, kuvailee yksi lukija.

Pääpiirteiltään henkistä pettämistä voisi kuvailla voimakkaaksi ihastumiseksi. Vaikka ihastunut ei olisi fyysisesti pettänyt kumppaniaan, hän saattaa haaveilla siitä aktiivisesti.

Viattoman, innokkaan ystävyyden ja henkisen pettämisen raja voi välillä olla hienoinen. Tunteenpaloon ei tarvita hotellihuonetta, pusuttelua salassa eikä kiihkeitä katseita, vaan välillä pelkkä netti ja tekstiviestien singauttelu riittää.


Vaikeita tilanteita

Eräs lukija kertoo, että hänen miehensä soittelee jatkuvasti ”työkaverilleen”, joka on nainen.

– Rumakin kuulemma on. Pah! Poistaa usein puheluja puhelimestaan. Aiemmin huomautteli minulle kännykän käytöstä, nyt kulkee itse koko ajan puhelin kädessä/taskussa. Jopa lapset ovat kiinnittäneet asiaan huomion. Kertoo asioita, mitä on tapahtunut jollekin ”tutulle” eikä ilmeisesti tajua minun ymmärtävän oikeasti kyseessä olevan tämä samainen nainen. Ei kuulema tarvitse olla huolissaan. Mutta miksi ihmeessä jatkuvasti tällaista salailua ja valehtelua. Todella loukkaavaa.

Nimimerkki En itsekään ymmärrä ei käsitä, miksi hänen kumppaninsa pitää jatkuvaa yhteyttä exäänsä.

– Välttelee, piilottelee, laittaa numeron salanimen taakse, valehtelee. Ja aina kiinni jäädessään lupaa olla jatkossa avoin, sillä suhde kuulemma enää ystävyyttä. Ja aina uskon, aina uudelleen. Voi kysyä miksi olen jäänyt suhteeseen. En tiedä. Miksi hän jatkaa suhdettamme valheessa?

5 merkkiä, joista mikropettämisen voi tunnistaa

  1. Vanhan suhteen ylläpitäminen aktiivisena. Viestittely exän kanssa niin, että siitä ei kerro kumppanilleen.
  2. Pakkomielle seurata henkilöä, jota pitää viehättävänä.
  3. Tuen etsiminen joltain muulta kuin puolisolta tai kumppanilta. Esimerkiksi työkaverilta, jota pitää viehättävänä.
  4. Tinderin tai muun nettideittipalstan seuraaminen ”huvin vuoksi”.
  5. Oman liiton salaaminen kun tapaa baarissa kiinnostavan ihmisen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt