Titalla, 31, on 22-vuotias poikaystävä: ”Omanikäiset ovat usein jo sohvaan lösähtäneitä setämiehiä” – 4 naista kertoo, miksi valitsi nuoremman miehen - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Titalla, 31, on 22-vuotias poikaystävä: ”Omanikäiset ovat usein jo sohvaan lösähtäneitä setämiehiä” – 4 naista kertoo, miksi valitsi nuoremman miehen

Nuoremmissa miehissä naisia sytyttää muun muassa ajatusten notkeus ja ulkonäkö.

Titta epäilee, ettei mikään ”pappa” hänen vauhdissaan pysyisikään.

13.6.2019 12:59

Kuten usein sanotaan, ei rakkauden tarvitse katsoa ikää. Myös itseään vanhemmasta tai nuoremmasta ihmisestä voi saada täydellisen ja sopivan kumppanin.

Ilta-Sanomat kertoo nyt, miten miestään vanhemmat naiset ovat kokeneet parisuhteen. Miten ikäero näkyy arjessa – vai näkyykö se?

Pysähtyminen ei kiinnosta

Titta Kärki on 31-vuotias ja seurustelee 22-vuotiaan miehen kanssa. Myös aiemmin hänellä on ollut nuorempia miehiä, mutta nykyisen kanssa on suurin ikäero.

– Mies painoi sydämen Tinderissä ja minä takaisin, Titta kiteyttää, kun häneltä kysyy pariskunnan tutustumisesta.

Heidän arjessaan ikäero ei näy juuri millään lailla. He asuvat omissa kodeissaan ja näkevät kuusi kertaa viikossa.

– Toiveissa ei ole lapsia, ja saamme parhaat palat elämästä irti muun muassa matkustelemalla yhdessä. Vapaa-ajanviettotavat menevät hyvin yksiin, nainen pohdiskelee.

Ennen kuin suhde syveni, mies tosin ajatteli, että kaikki Titan ikäiset naiset haluaisivat perustaa jo perhettä ja asettua aloilleen. Mies ei ollut aiemmin deittaillut vanhempia naisia.

– Sellainen pysähtyminen ei kuitenkaan kiinnosta minua – olen uranainen, Kärki toteaa.

Titta näkee suhteen nuoremman miehen kanssa itselleen sopivana.

Titta tapasi miehensä Tinderissä.

”Mikään pappa ei vauhdissani pysyisi!”

Kun tieto suhteesta kantautui ympärillä olevien ihmisten korviin, soraääniä ei juuri kuulunut.

– Tosin osa ystävistäni, jotka elävät jo tasaista perhearkea ja menevät tahoillaan naimisiin, heitteli kommentteja siihen suuntaan, että eikö sinunkin jo pitäisi ottaa rinnalle miehen ikäinen mies eikä poikaa, Titta muistelee.

Naista eivät kuitenkaan muiden mielipiteet juuri hetkauta. Hän kertoo kilpailevansa edelleen mallina ja viettävänsä mielenkiintoista elämää oman yrityksen sekä ravihevosten kilpailuttamisen merkeissä.

– Mikään pappa ei vauhdissani pysyisikään!

Nuorempi mies myös miellyttää Titan silmää visuaalisesti, ja hän saa samalla omanhenkistä seuraa.

– Omanikäiset tai vanhemmat miehet eivät kiinnosta, koska he ovat usein jo sohvaan lösähtäneen oloisia setämiehiä.

– En ole myöskään valmis olemaan pullantuoksuinen perheenäiti, vaan haluan nauttia elämästä täysillä. Monet ikäiseni elävät silmissäni varsin tylsää arkea, johon ehtii sitten viisikymppisenä. Elämä on vain kerran, Titta sanoo.

Pari tapasi syksyllä, ja kuva on otettu sitä seuraavana syksynä.

Iällä on väliä

Jennillä ja hänen miehellään on vastaavasti 14 vuotta ikäeroa. Jenni täyttää pian 35, ja mies on 21-vuotias. Pariskunta tapasi aikanaan baarissa yhteisten kavereiden kautta.

– Alkuun kyllä mietin, mitähän tästä oikein tulee, ikäeroa on kuitenkin sen verran paljon. Ajatus kuitenkin unohtui melko nopeasti, nainen kertoo.

Eri-ikäisyys näkyy Jennin mukaan oikeastaan vain yhdessä asiassa: viikonloppumenoissa. Kun mies haluaa mennä kavereiden kanssa baariin, jää Jenni useimmiten kotiin.

– Minulla on kohta kuusivuotias muksu ja vuorotyöt, joten vaikka itsekin joskus tahtoisin mukaan, ei onnistu.

Hän kertoo, että läheiset ovat suhtautuneet varsin hyvin. Toki joku on kommentoinut miehen nuorta ikää, mutta siihen se on jäänyt.

– Miehen vanhemmat tapasin hyvin nopeasti suhteen alettua, ja he ovat ottaneet sekä minut että lapseni vastaan hyvin.

Onko iällä sitten mitään merkitystä? Jennin mukaan on.

– Itse halusin nuoremman miehen, mies taas vanhemman naisen. En sitten tiedä, onko siitä mitään varsinaista etua. Hän on joka tapauksessa huomioon ottavin mies, joka minulla on koskaan ollut!

Ei arvostelua

Myös Leenalla on vuosien varrella ollut paljon nuorempia kumppaneita. Vanhemmat miehet eivät ole koskaan kiinnostaneet, ja omanikäinenkin on siinä ja siinä.

– Pisin suhde oli sellainen, että olin 48-vuotias ja mies 27-vuotias. Seurustelimme kuusi vuotta, Leena kertaa.

He tapasivat naisen mukaan täysin sattumalta.

– Oltiin samassa paikassa ja kiinnitettiin huomio toisiimme. Kuullessani miehen iän hätkähdin, mutta hyvin pian huomasin, ettei sillä ollut merkitystä.

Mitään arvostelua he eivät vuosien varrella kohdanneet, tai ainakaan kukaan ei sanonut kritiikkiään ääneen.

Ikäero tuli esille vasta siinä vaiheessa, kun mies halusi perustaa perheen ja saada lapsia. Tilanne johti lopulta eroon.

”Koin olevani joku viisas oraakkeli”

Teijalla on takanaan kaksi puolen vuoden suhdetta itseään nuorempien, latinotaustaisten miesten kanssa. Ensimmäisessä suhteessa hän oli 39 ja mies 29, toisella kertaa hän taasen seurusteli 40-vuotiaana 27-vuotiaan kanssa.

– Tutustuttiin työpaikalla ja netin deittisovelluksessa, Teija mainitsee.

Työpaikkaromanssi alkoi niin, ettei mies edes tajunnut ikäeroa, koska Teija näyttää ikäistään nuoremmalta. Mies olikin aluksi vähän järkyttynyt. Teija kertoo, että työpaikalla romanssihuhut lähtivät nopeasti liikkeelle, ja nainen saikin kuulla naljailua kollegoiltaan.

– Pidin pokan, enkä myöntänyt mitään. Suhde oli siis työpaikalla tiedossa, mutta tavallaan kuitenkin salassa.

Netissä tavattu mies taas valehteli oman ikänsä, koska jallitti selvästi vanhempaa naista. Miehen oikea ikä paljastui vahingossa ajokortista.

Ikäero näkyi kuitenkin eniten lähinnä siinä, miten miehet Teijaan suhtautuivat. Elämänkokemusta ja ymmärrystä eri asioista kunnioitettiin ihan toisella tapaa kuin omanikäisten kanssa.

– Koin olevani joku viisas oraakkeli, Teija sanailee.

– Kummallakin paljastui lopulta olevan enemmän tai vähemmän ongelmallinen äitisuhde, mikä saattoi vaikuttaa siihen, että vanhempi nainen kiinnosti. Itseä tuo piirre alkoi haitata ja hieman inhottaa.

Lapset epäileväisimpiä

Suhteisiin suhtauduttiin ehkä hieman huvittuneesti: tietynlaisena keski-iän kriisinä ja hupsutuksena.

– Jotain sellaista siinä saattoi ollakin. Omat lapset olivat epäileväisimpiä, varsinkin nuorimmainen oli kriittinen, eikä pitänyt tilanteesta.

Teija sanoo, että voisi edelleen olla nuoremman, mutta myös vanhemman kanssa. Karisma ja persoona kiinnostavat, eikä ikä itsessään.

– Nuoremmassa kumppanissa on fyysisten etujen lisäksi ajatuksen notkeus ja avoimuus. Mielipiteet eivät ole vielä jumiutuneet: elämä, ilmiöt ja ihmiset kiinnostavat, ja siitä saa itselle myös intoa ja iloa, hän sanailee.

Leenan ja Teijan nimet muutettu.

Onko sinulla kokemusta isosta ikäerossa parisuhteessa? Lähetä tarinasi osoitteeseen oona.laine@iltasanomat.fi!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?