Miksi naisen halut väljähtyvät? 3 tapaa vaikuttaa asiaan

Julkaistu:

Haluttomuus
Pitkässä parisuhteessa olevien halut näyttävät väljähtyvän herkemmin kuin muilla.
Arki painaa päälle eikä taaskaan oikein haluttaisi. Et ole ainoa – seksihalut vaihtelevat elämänkaaren aikana, mikä on täysin luonnollista. Haluttomuus on yksi tyypillisimmistä seksiin liittyvistä pulmista.

Haluttomuuden tarkat syyt ovat kuitenkin vielä osin tuntemattomat. Uuden tutkimuksen mukaan pitkässä parisuhteessa olevien halut väljähtyivät herkemmin kuin niillä, jotka eivät olleet tutkimuksen aikana pitkässä parisuhteessa.

”Parisuhteeseen liittyviä tekijöitä pitäisi korostaa”

Annika Gunst tutki väitöstutkimuksessaan sekä naisten seksuaalista halua että haluttomuuden psykologisia hoitomenetelmiä. Tulosten mukaan naisten seksuaalinen halu vaihteli merkittävästi, ja parisuhteella oli siinä iso rooli.

– Naiset, jotka olivat samassa parisuhteessa tutkimuksen aikana, kokivat suuremman laskun seksuaalisessa halussa kuin naiset, jotka olivat tutkimuksen loppuessa parisuhteessa uuden kumppanin kanssa tai sinkkuja. Tulokset viittaavat siihen, että parisuhteeseen liittyviä tekijöitä pitäisi korostaa enemmän keskusteluissa naisten seksuaalisesta halusta, Gunst sanoo.

Tulokset pohjautuvat kyselytutkimukseen, johon osallistui 2 173 aikuista naista vuosina 2006 ja 2013.

Omien ajatusten haastamista

Naisilta kysyttiin muun muassa sitä, millaista heidän halunsa on.

– On mahdollista, että sinkut tulkitsevat seksuaalista halua mielenkiintona seksiin yleisesti, kun taas naiset jotka ovat parisuhteessa, tulkitsevat sitä mielenkiintona seksiin oman kumppanin kanssa, Gunst sanoo.

Tutkimuksessa pyrittiin myös vaikuttamaan naisten haluttomuuteen. Yhteensä 70 naista sai muun muassa mindfulness-harjoituksia sekä tehtäviä, joissa heitä rohkaistiin haastamaan omia ajatuksiaan seksistä ja seksuaalisuudesta.

– Osallistujien halu nousi ja naiset kokivat myös vähemmän ahdistusta seksuaalisuuteen liittyen, Gunst kertoo.

Alentuneen halun voi saada takaisin

Annika Gunstilla on lohdullinen viesti:

– Seksuaalisen halun tason vaihtelu ajan myötä on varsin yleistä, varsinkin pitkissä parisuhteissa, mutta alentuneen halun voi hyvin saada takaisin.

– Jo se, että tiedostaa oman haluttomuutensa, voi helpottaa oloa.

Kolme neuvoa haluttomuuteen

  1. Jos koet, että haluttomuus liittyy suhteeseesi, pohdi, mikä ei toimi suhteessasi.
  2. Keskustele avoimesti asiasta kumppanisi kanssa.
  3. Hyväksy asia. On aivan luonnollista, että aina ei haluta. Siitä ei kannata stressata liikaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt