”Tiedän, että sulhanen pettää morsianta” – miten toisen suhteeseen voi puuttua?

Julkaistu:

Suhteet
Ihmiset ajattelevat eri tavoin esimerkiksi suhteisiin liittyvistä sopimuksista, muistuttaa seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen.
– Minut on kutsuttu miehen tuttavan häihin. Tiedän, että sulhanen pettää morsianta. Tuntuu pahalta.

Näin otsikoi eräs nainen keskustelunaloitteensa Vauva.fi-sivustolla. Hän pohtii, pitäisikö morsiamelle kertoa asiasta. Naisen kumppani on yrittänyt puhua sulhaselle, mutta ilmeisesti laihoin tuloksin.

– Itse olen vahvasti tunteellinen ja todella paljon rehellisyyttä arvostava ihminen, ja rakastan häitä. Jos menen noihin häihin, en tiedä miten pystyn olemaan siellä normaalisti. Minusta tulee tuntumaan musertavan pahalta nähdä sulhanen vetämässä teatteria ja morsian onnesta soikeana siinä vierellä. Jos tulee tilanne, että jään morsiamen kanssa kahdestaan, tiedän että minulla olisi suuri kiusaus kertoa hänelle totuus silläkin uhalla että kaikki vihaavat minua sen jälkeen.

Nainen kertoo harkitsevansa häistä pois jäämistä.

Voiko toisten ihmisten suhteisiin puuttua? Kysyimme erityistason seksuaaliterapeutin Elina Tanskasen näkemystä.

Tarkkaa ohjetta ei ole

– Ajattelen, että jos ylipäätään puuttuu toisten tekemisiin, pitää olla todella hyvin perustellut syyt. Esimerkiksi se, että joku on vahingoittamassa toista. Sen arvioimiseksi taas pitäisi käyttää vahvaa eettistä harkintaa. Minulla ei siis ole antaa mitään mustavalkoista ohjenuoraa, jonka mukaan toimia, Tanskanen sanoo.

Kultainen sääntökään – ”tee toiselle niin kuin haluaisit itsellesi tehtävän” – ei auta kovin pitkälle. Ihmiset ajattelevat eri tavoin esimerkiksi suhteisiin liittyvistä sopimuksista. Kuten siitä, mikä on pettämistä ja mitä se merkitsee suhteelle.

– Voi helposti ajatella, että muutkin ajattelevat samoin kuin itse tai että heidän pitäisi ajatella niin kuin itse ajattelee. Niinpä voi olla yllätys, että toisen arvot ja ajatukset siitä, mikä on oikein ja väärin, ovat erilaisia kuin itsellä.

Mieti omia motiivejasi

Mikäli on huolissaan esimerkiksi ystävästään, yksi vaihtoehto on kysyä, mitä hänelle kuuluu. Aina voi viestiä, että on valmis kuuntelemaan toista.

Omia motiivejakin kannattaa miettiä.

– Mistä tilanteesta nousevat voimakkaat tunteet kumpuavat, onko esimerkiksi itsellä tai lähipiirissä traumaattisia petetyksi tulemisen kokemuksia, jotka vaikuttavat omaan ajatteluun tai pelkääkö itse kovasti petetyksi tulemista, Tanskanen sanoo.


”Älä sotkeennu”

Vauva.fi:ssä keskustelijoiden mielipiteet jakaantuvat. Osa jättäisi puuttumatta asiaan, toiset ottaisivat pettämisen esille. Jotkut pohtivat, voiko pettämisestä olla edes varma.

– Lähetä sille Facebook-viesti ennen häitä. Tai katso miehen puhelimesta puhelinnumero. Lähetä se vaikka heti huomenna ja kerro totuus. Mieti jos roolinne olisivat toisinpäin, jos olisit menossa naimisiin ja kukaan ei kertoisi petturimiehestä.

– Älä sotkeennu toisten ihmisten parisuhteisiin! Pysy kotona, jos et voi pitää suutasi kiinni.

– No nyt sitten se tärkein kysymys: mistä sinä tiedät tästä pettämisestä? Todisteet? Miehesi kertoma on siis ainoa mitä tiedät koko jutusta ja näitä ihmisiäkään et edes tunne? Ja silti olet valmis julistamaan häissä morsiamelle että sulhanen pettää? Vähän nyt valoja päälle, jooko?

– Mitä hyvää sinä tekisit morsiamelle, joka on täysin viaton koko pettämiseen? Kävele sen pettäjän luokse ja kerro se sama, mitä tänne kirjoitit. Aloita siitä päästä, missä ongelman ydin on.

Ilta-Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Oletko katsonut vierestä ystäväsi huonoa suhdetta? Oletko tiennyt, että häntä on petetty? Oletko kertonut? Kerro kokemuksistasi ja keskustele kommenttikentässä!

Ota kantaa

Kertoisitko sinä tässä tapauksessa morsiamelle pettämisestä?

Kyllä 47% Ei 53%
Ääniä yhteensä 6158

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt