Kun Sanna ymmärsi pitävänsä naisista, taakka putosi harteilta: ”Maailma aukeni”

Uutuuskirja kertoo, miltä tuntuu, kun seksuaali-identiteettiin havahtuu yllättäen aikuisena.

Ilmapiiri on aiempaa myönteisempi samaa sukupuolta olevien suhteille, mutta heteronormatiivisuus istuu silti tiukassa.

20.5.2019 19:00

– Kun ymmärsin todella pitäväni naisista ja myönsin itselleni, että en ole hetero, maailma aukeni, taakka putosi hartioilta ja tähdet syttyivät taivaalle.

Näin kuvailee 35-vuotias Sanna tunteitaan sillä hetkellä, kun hän havahtui. Siihen, että hän ei ollutkaan hetero vaan tajusi pitävänsä naisista.

– Löysin oman identiteettini. Tunsin todellakin heränneeni, hän sanoo uudessa kirjassa Entiset heterot – Kuinka löysin itseni sateenkaaren alta (Atena).

Teos kertoo suomalaisista, jotka ovat heterosuhteissa elettyään havainneet olevansa jotain muuta kuin olettivat. Kirjan tekijät Rose-Marie Peake ja Outi Santavuori kutsuvat heitä lempeästi myöhäisheränneiksi.

Mullistus

Tarinansa kirjassa kertovia ihmisiä yhdistää se, että havahtuminen toisenlaiseen identiteettiin on ollut mullistava kokemus. Sen jälkeen elämä on kuin alkanut uudestaan.

– Suurin osa tosin kertoo, että näin jälkeenpäin tarkasteltuna ei-heteroudesta löytyy kyllä vihjeitä elämän varrelta, mutta niitä ei ole ymmärretty tai ne on torjuttu. Kaikki ovat kipuilleet pitkään ja kokeneet kriisin, mutta selvinneet niistä läpi, sanoo erityistason seksuaaliterapeuttina työskentelevä Outi Santavuori.

Oman identiteetin löytämisen myötä elämä on rikkaampaa ja tuntuu oikeammalta. Sen on kokenut Santavuori itsekin. Hän tiesi jo teini-iässä olevansa biseksuaali, mutta ei kertonut siitä juuri kenellekään.

– Etsin itselleni ensimmäisen tyttöystäväni jälkeen vain mieskumppania, koska se tuntui varmaankin helpommalta ja turvallisemmalta. Avioeron jälkeen totesin kuitenkin, että olen kiinnostunut pääsääntöisesti naisista ja määrittelen itseni nyt lesboksi. Sittemmin koin kaapista tulemisen ja sateenkaariyhteisön löytämisen niin voimakkaan vapauttavana, että koen vasta nyt eläväni itseni näköistä elämää.

 Samansukupuolinen seksi on tietyssä mielessä vapaampaa rooleista ja odotuksista. – erityistason seksuaaliterapeutti Outi Santavuori

Oletuksia ja asenteita

Moni myöhäisherännyt päätyy suhteisiin eri sukupuolta olevan kanssa ainakin osin siksi, että heteroidentiteettiin kannustavat rakenteet ja asenteet istuvat niin tiukassa.

– Opiskeluaikanani yritin vimmatusti etsiä itselleni poikaystävää, koska halusin olla niin kuin muutkin. Halusin noudattaa koodia, mahtua normiin. Lyhytaikaiset miessuhteeni olivat katastrofaalisia ja miehet toinen toistaan säälittävämpiä, mutta tunsin jokaisesta voitonriemua, koska sain siten todistettua itselleni ja muille, että olin aivan normaali nuori nainen, kertoo 44-vuotias Pihla.

Hääpäivänä Pihla suorastaan riemuitsi. Hän saattoi vihdoin todistaa sukulaisilleen olevansa ”ihan normaali”.

Kaikenlainen sateenkaarevuus on nykyään hyväksytympää ja aiempaa näkyvämpää. Silti vallalla tuntuu Santavuoren mukaan olevan ”heteroseksuaalisen käsikirjoituksen noudattaminen”.

Moni ikään kuin ajautuu heterosuhteisiin ja sen mukanaan tuomaan elämäntyyliin häineen, lapsineen ja omakotitaloineen.

– Vaikka mediassa näkyy jo sateenkaari-ihmisiä muutenkin kuin naurun, säälin tai paheksunnan kohteena, niin kovin monipuolisia kuvia ja roolimalleja ei vieläkään ole tarjolla. Olemme yhteiskunnassa edelleen pitkälti näkymättömiä. Kaikki oletetaan cissukupuolisiksi heteroiksi, ellei henkilö itse erikseen toisin ilmoita eli tule kaapista, Santavuori sanoo.

Cissukupuolinen tarkoittaa sitä, että henkilön sukupuoli-identiteetti on hänelle syntymässä määritellyn sukupuolen mukainen.

”Jossakin torin laidalla katua ylittää mies. Kaunis mies. Olen, taivaassa, nauran helpotuksesta, ja samalla mieleni valtaa kauhu.” - 49-vuotias mies kirjassa Entiset heterot.

Samansukupuolinen seksi monipuolisempaa

Heteronormatiivisen kulttuurin taakka voi näkyä seksissäkin. Samansukupuolinen seksi näyttäisi olevan monipuolisempaa, koska sitä ei kuormita malli siitä, millaista onnistuneen seksin pitäisi olla

– Tutkimusten mukaan heteroseksikulttuuri on edelleen hyvin yhdyntäkeskeinen ja painottuu paljon miehen suoriutumiseen ja nautintoon, jotka ehkä jollain lailla nähdään mieheyden mittarina. Nainen nähdään halujen ja toiminnan kohteena, ei niinkään itse haluavana ja aktiivisena toimijana.

Samansukupuolisessa seksissä yhdyntää suuremman roolin saavat ns. esileikki ja muut tavat tuottaa kumppanille nautintoa, kuten käsi- ja suuseksi.

– Voi olla, että oleminen marginaalissa yhden asian, siis seksuaalisen suuntautumisen, suhteen saa rohkeammin muutenkin ajattelemaan totutusta poikkeavia vaihtoehtoja. Samansukupuolinen seksi on tietyssä mielessä vapaampaa rooleista ja odotuksista.

Jatkuvaa ulostuloa

Omasta identiteettimuutoksesta kertominen on ollut monelle helpottavaa. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen.

– Kaapista ulos tuleminen ei ole kertaluontoinen tapahtuma, vaan seksuaalivähemmistöön kuuluva ihminen joutuu jatkuvasti tilanteisiin, jossa heteronormista poikkeamisesta on joko tietoisesti kerrottava tai jätettävä kertomatta, sanoo kolmekymppinen nainen.

Hän on ratkaissut tilanteen niin, että hän ilmaisee suuntautumisensa kohtaamalleen uudelle ihmiselle kautta rantain jossain sivulauseessa. Vaikka kehumalla kohtaamansa ihmisen paitaa ja kertomalla, että hänen tyttöystävällään on samanlainen.

Jokainen saa päättää

Seksuaalisuus on joustavaa ja muuttuvaa. Seksuaali-identiteettikin voi muuttua ja muokkautua elämän aikana.

– Identiteetin muuttaminen ei kuitenkaan ole mahdollista tietoisesti manipuloimalla, kuten ns. eheytyshoidossa yritetään tehdä.

Oikeastaan seksuaali-identiteetti on liian kapea sana. Kyse on sosiaalisesta, emotionaalisesta ja romanttisesta identiteetistä.

– Kenen kanssa haluaa viettää aikaansa, kenen kanssa haluaa jakaa elämänsä, kenen vieressä haluaa nukkua, ketkä jakavat samanlaisen kokemuksen näkymättömyydestä ja ulkopuolisuudesta.

Jokaisella ihmiselle on oikeus omaan kaappistrategiaansa.

– Jokainen saa päättää milloin, miten ja kenelle haluaa tulla kaapista. Kaapissakin voi olla hyvä ja turvallinen olla, vaikka yleensä kokonaisena näkyviin tuleminen lisää hyvinvointia.

4 neuvoa oman identiteetin pohdintaan

  1. Älä pelästy uusista ajatuksista. Ihmisen seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti ovat joustavia.

  2. Mieti asiaa rauhassa, mihinkään ei ole kiire. Vaikka olet ajatellut itsestäsi aiemmin jotain ja elänyt sen mukaisesti, identiteetti ja olosuhteet voivat muuttua. Se ei tarkoita, että aiemmat ratkaisut olisivat huonoja tai väärin.

  3. Puhu luotetuille ystäville ja etsi tarvittaessa ammattiapua seksuaaliterapiasta. Etsi myös vertaisia, jotka pohtivat samanlaisia asioita tai kokevat samalla tavalla.

  4. Älä anna normien ohjata vaan pysähdy aidosti pohtimaan, mikä olisi juuri sinulle paras ratkaisu.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?