5 tärkeää asiaa, joista kipu kertoo sinulle – näissä tapauksissa on syytä hakeutua hoitoon - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

5 tärkeää asiaa, joista kipu kertoo sinulle – näissä tapauksissa on syytä hakeutua hoitoon

Polvikivut eivät ole harvinaisia – eikä ihme: polvi kuormittuu aina, kun ihminen pistää painoa sen päälle.

Polvikivut eivät ole harvinaisia – eikä ihme: polvi kuormittuu aina, kun ihminen pistää painoa sen päälle.

Julkaistu: 17.5. 11:36

Kipu on tunne, jonka tarkoitus on saada meidät pysähtymään.

Jomottaa, kolottaa, raastaa. Polttaa, vihloo! Sellaista ihmistä ei taida ollakaan, joka ei ole tuntenut elämässään jonkinlaista kipua.

Kivun kokemus on aina yksilöllistä. Joskus kipu kroonistuu, jolloin siitä tulee yhdenlainen elämänkumppani.

Kroonisella eli pitkäaikaisella kivulla tarkoitetaan Terveyskirjaston mukaan kipua, joka on kestänyt yli kuusi kuukautta tai sitä, että kipua tuottava sairaus jatkuu. Esimerkiksi fibromyalgiassa kipu voi olla lähes jatkuvaa.

Akuutilla kivulla puolestaan tarkoitetaan lyhytaikaista kipua, joka voi johtua esimerkiksi tulehduksesta tai leikkauksesta.

Kivun arvellaan riivaavan jopa miljoonaa suomalaista. Sillä on mittavia seurauksia.

– Monikaan ei tule ajatelleeksi, että kipu voi johtaa masennukseen, ahdistukseen, univajeeseen, liikuntavaikeuksiin, työkyvyttömyyteen sekä yksin jäämiseen. Ne taas voivat lisätä kipua, mutta altistaa myös muille terveysongelmille kuten diabetekselle tai ylipainolle, sanoi kiropraktikko Kristian Ekström jutussamme.

Mitä kipu oikeastaan on ja mitä se haluaa kertoa?

1. Kivulla on viesti: pysähdy

Kipu on tunne, jonka tarkoitus on saada meidät pysähtymään tai muuttamaan käyttäytymistämme niin, että suojelemme itseämme.

Oletko kova treenaamaan ja yrität sinnitellä kivuliaiden kremppojen kanssa? Kipu viestii, että kehosi haluaa lepoa ja aikaa toipua.

2. Ajattele, mistä kaikesta kehosi voi kertoa

Kivun tunne ei aina kumpua jonkinlaisesta loukkaantumisesta, kudosvauriosta tai sairaudesta, vaan siihen voi vaikuttaa koko ihmisen elämäntilanne.

Kivun taustalla voi olla todella isoja elämänmuutoksia tai ratkaisemattomia asioita. Esimerkiksi ongelmat työpaikalla tai kotona voivat johtaa nukkumisvaikeuksiin, ahdistukseen, masennukseen tai loppuunpalamiseen. Ne taas voivat johtaa fyysisiin oireisiin, kuten kipuun.

3. Kipu ei ole suora mittari

Kipu on elimistön reaktio ihmisen kokemaan vaaraan, uhkaan tai häiriöön kehon tasapainotilassa.

Aivot huomioivat kaikki aistimukset kehosta ja sen ulkopuolelta, aikaisemmat kokemukset sekä sen hetkisen tiedon. Näiden tietojen pohjalta aivot arvioivat kipukokemuksen tarvetta. Kipu on Ekströmin sanoin ”hermoston mielipide”, ei suora mittari vauriosta.

Keho on monimutkainen kokonaisuus. Esimerkiksi niskakivun varsinainen aiheuttaja saattaa olla aivan jossain muualla kuin niskassa.

4. Nukutko tarpeeksi?

Unella on merkitystä kivun säätelyssä. Univaje voi muuttaa kehon kivunsäätelyjärjestelmän toimintaa ja aiheuttaa pahimmillaan jopa spontaaneja kipukohtauksia. Kivunsäätelyjärjestelmä toimii kuitenkin aina yksilöllisesti, ja toiset kestävät univajetta paremmin kuin toiset.

Jos tuntuu siltä, että jalka on kuin tulessa ja turvonnut, kyse voi olla vaarallisesta veritulpasta.

Jos tuntuu siltä, että jalka on kuin tulessa ja turvonnut, kyse voi olla vaarallisesta veritulpasta.

5. Hakeudu tarvittaessa hoitoon

Esimerkiksi perusterveiden ihmisten vastakivut ovat harvoin hälyttäviä. Joskus kipu kuitenkin haluaa, että hakeudut hoitoon, nopeastikin.

Mistä tietää, että kipu on vakavaa? Yksi suuntaviitta on kivun luonne:

  • Kipu alkaa yhtäkkiä

  • Kipu on uusi

  • Kipu ei hellitä, vaan saattaa vaan voimistua

  • Akuuttiin kipuun liittyy muitakin oireita, kuten oksentamista, kuumetta, kovaa turvotusta, muita kipuja tai tajunnan menetys.

Moni suomalainen kärsii tuki- ja liikuntaelimistöön liittyvistä kivuista. Ortopedi Tapio Kallion ohjeiden mukaan esimerkiksi polvikipuisen kannattaa mennä lääkäriin, mikäli:

  • Polven päälle ei pysty varaamaan tapaturman jälkeen painoa, siinä on selvä virheasento tai se lukkiutuu.

  • Mikäli kipu on kehittynyt vähitellen, mutta ei asetu levolla ja tulehduskipulääkkeillä.

  • Polvi on turvonnut tai kuumottava.