Katariina, 29, uupui töissä ja samalla elämästä katosi seksi – tämä tuttu kuvio työpäivän jälkeen voi olla vaaran merkki

Mieli on matala, riidat pelottavat eivätkä seksihalut herää millään. Se voi kertoa uupumuksesta.

Uupunut haluaa usein vain vetäytyä, nukkua ja olla rauhassa.

16.5.2019 19:00

Uupumus hiipi pikkuhiljaa, siitä tuli normaalia olotila, eikä 29-vuotias Katariina enää tiennyt paremmasta.

– Menin töihin, pääsin töistä, söin, katsoin hetken televisiota, menin nukkumaan. Sama toistui päivästä toiseen. Kun aloin töissä itkemään takahuoneessa, mietin, että nyt kaikki ei ole ok.

Katariina eli suorittaen, täydellisyyttä tavoitellen ja muiden odotusten mukaan. Se johti jatkuvaan sairasteluun.

– Olin lyhyitä pätkiä jatkuvasti poissa töistä. Oli tulehduksia iholla, niska-hartia-alueella ja poskionteloissa. Lopulta olin menossa hakemaan sairaslomaa lääkäriltä, mutta lääkärissä purskahdin itkun ja sain kaksi viikkoa sairaslomaa. Siitä lähti sairaslomaketju.

Välillä Katariina kokeili töitä. Lopulta hänellä diagnosoitiin keskivaikea masennus.

Seksi telakalle

Uupumus näkyi myös seksissä. Halut katosivat.

– Yksinkertaisesti seksiä ei juuri ollut. Lähekkäin nukuttiin ja hellyyttä oli, mutta seksi oli vähissä.

Seksielämän hiljenemiseen vaikuttivat myös Katariinan syömät lääkkeet sekä se, että hänen miehensäkin oli lähellä uupumusta.

– Hän teki paljon töitä ja oli aivan loppu työpäivän päätteeksi. Tämä ei ainakaan tukenut minun toipumistani, mutta sain olla niin sanotusti rauhassa. Jos oikein muistan, kun olin toipumassa sairaslomalla, taidettiin jotain seksileluja ostaa. Hetken ne viihdyttivät ja innostivat, mutta sitten unohtuivat.

Päivät kuluivat sumussa. Katariina ei juurikaan puhunut uupumuksesta kumppaninsa kanssa.

– Hänen oli vaikea samaistua ja ymmärtää mikä minulla oli.

 Stressitila viestittää keholle, että tässä kohtaa ei ole nyt tärkeää huolehtia suvun jatkamisesta. – seksuaalineuvoja Liina Sievers

Kumppanille vaikeaa

Oma paikka uupuneen kumppanin rinnalla ei ole helppo. Miksi lähellä viihtynyt, keskusteleva ja seksistä innostunut kumppani alkaakin vetäytyä, väsyä ja muuttuu haluttomaksi?

– Uupunut taas voi alkaa ajatella, että seksistä tulee ”pakko” ja ”suorite”, jotta kumppani pysyy tyytyväisenä edes silloin tällöin. Mitä pidempään tällainen jatkuu, sitä kauemmas puolisot erkaantuvat toisistaan ja seksihaluttomuuden aiheuttaja eli uupumus voi jäädä syrjään, sanoo terapeutti, seksuaalineuvoja Liina Sievers.

Pahimpina päivinä uupunut voi joutua liki pakottamaan itsensä arkisiinkin asioihin.

– Silloin kaikki kysymykset, odotukset ja astianpesukoneen täytöt tuntuvat ylitsepääsemättömiltä vuorilta, jotka vaan jotenkin pitäisi ylittää.

Uupunut haluaa usein vain vetäytyä, nukkua ja olla rauhassa.

– Seksuaaliset halut ovat silloin viimeisenä mielessä. Kumppanille näin ei ole tapahtunut, ja hänen voi olla vaikea asettua toisen asemaan. Tilanne aiheuttaa helposti turhautumisen tunteita, jotka sitten helposti purkautuvat ilkeinä sanoina, vähättelynä tai riitoina liittyen johonkin muuhun asiaan.

 Ystävät ihmettelivät, miksi viisikymppinen iso ja vahva mies voi joutua masennuslomalle. - Antti, 54

Kun Antin seksuaalisuus katosi

Antinkin, 54, elämään uupumus tuli hiipien, ja siksi sitä oli vaikea kohdata. Ensi kerran Antti havahtui pohtimaan omaa jaksamistaan kymmenen vuotta sitten, kun hän joutui olemaan poissa töistä useita viikkoja tapaturman vuoksi.

– Ensimmäiset kaksi kolme viikkoa nukuin päivittäin 14–16 tuntia, Antti kertoo.

Työkuorma oli ollut kova.

Myöhemmin Antti haki toisiin tehtäviin suojellakseen itseään mahdolliselta loppuunpalamiselta. Työpaikalla tapahtuneet muutokset ja työmäärän kasvaminen saivat hänetkin kuitenkin uupumaan. Edessä oli sairausloma.

– Ystävät ihmettelivät, miksi viisikymppinen iso ja vahva mies voi joutua masennuslomalle.

Ajan saatossa Antti huomasi uupumuksen vaikuttavan myös hänen parisuhteeseensa.

– Seksuaalisuuteni oli kadonnut pitkällä aikavälillä kokonaan, kiinnostuksenikin oli hiipunut. Ihmettelin, miksi minulla ei enää ole mitään kiinnostusta läheisyyteen ja tunnelatautuneisiin herkkiin hetkiin.

Antti keskusteli puolisonsa kanssa useita kertoja kokemastaan stressistä ja siitä, miksi makuuhuoneessa oli viilennyt.

– Onneksi aina riidan jälkeen päädyimme ymmärrykseen ja pitkään halaukseen, jolla sinetöitiin riidan tältä osin olevan ohi. Mietimme, mitä voisimme tehdä yhdessä, jotta pääsisimme yli vaikeasta tilanteesta.

Uupuneelle on tärkeä antaa tilaa ja rauhaa levätä.

Stressaantuneen kehon viesti: nyt ei ole seksin aika

Uupumus ei välttämättä johdu vain työelämästä. Esimerkiksi läheisen kuolema tai eroprosessi voivat alkaa pikkuhiljaa nakertaa ihmisen henkisiä voimia.

– Liitettynä kuormittavaan työhön seinä tulee vastaan jossain vaiheessa, Liina Sievers sanoo.

Ihmisen ollessa pahasti ylikuormittunut, elimistö vähentää kasvuhormonin ja sukupuolihormonien tuotantoa.

– Stressitila ikään kuin viestittää keholle, että tässä kohtaa ei ole nyt tärkeää huolehtia suvun jatkamisesta, vaan ihan ensisijaisesti on pysyttävä hengissä.

Tunneaivot – joissa sijaitsevat muun muassa hippokampus ja mantelitumake – voivat herkistyä niin, että stressireaktio laukeaa vähäisimmästäkin ärsykkeestä. Vaikka voimakkaista äänistä.

– Uupumus rapauttaa turvallisuuden tunnetta. Rohkeuden sekä luovuuden tunteet ja muistitoiminnot alkavat heiketä. Pahimmillaan ollaan tilanteessa, jossa toistuvasti unohdetaan, että edes olisi ollut jotain muistettavaa. Nämä kaikki huomioiden lieneekö ihme, että seksuaalisuus ja ihmissuhteet ovat yleensä ensimmäinen sijaiskärsijä uupumuksen edessä. Mieli on matala, riidat pelottavat eivätkä seksihalut herää millään.

Keho pyrkii turvaamaan omaa levonsaantiaan ja minimoimaan kaiken, mikä kuluttaa sen näkövinkkelistä turhaa energiaa.

Erektio-ongelmia ja pakkopullaa

Uupumus voi näkyä seksielämässä muun muassa näin:

  • Miehellä on erektio-ongelmia

  • Naisen on vaikea kostua

  • Kosketuksen sietokyky muuttuu

  • Läheisyys on vaikeaa

  • Seksistä tulee pakkopullaa

  • Seksi loppuu kokonaan

  • Suhteessa on yhä enemmän riitoja

  • Inho ja häpeä omaa kehoa kohtaan voi esimerkiksi painonnoususta johtuen olla suorastaan kestämätön. Paino saattaa nousta mielialalääkkeiden sivuvaikutuksena.

– Seksuaalinen kanssakäyminen ei välttämättä ole dramaattisesti vähentynyt, mikäli halukkaampi osapuoli kokee miellyttävänä osana toisen tyydyttämisen ja mielihyvän tuottamisen. Seksi on läheisyyttä, ja uupunut nauttii siitä usein samalla tavoin kuin aiemminkin, Liina Sievers sanoo.

Kumppanin tärkein tehtävä on yrittää jaksaa pitää yllä läheisyyttä eikä lannistua, mikäli toinen ei jaksa lähteä vierailulle, kauppaan tai edes saunaan.

– Leffoja voi katsoa ja sohvalla kölliä sylitysten ja ihan vaan silitellä ja pitää hyvänä. Jos läheisyys ei toimi, tiettyjen yhteisten rutiinien ja edes jonkinasteisen yhteisen ajan viettäminen on kullanarvoista.

Rajoja ja rakkautta

Kumppaninkin voimat voivat huveta toista tukiessa. Alusta saakka olisikin hyvä pitää kiinni omista harrastuksista ja hyvinvoinnista, jotta ei itsekin sairastuisi.

– Molempien on hyvä miettiä omia rajoja. Kuinka paljon oma hyvinvointi on omalla vastuulla ja kannatteleeko toista liikaa, Sievers sanoo.

Kaikenlainen vihamielinen puhe ja syytökset raivosta puhumattakaan voivat saada uupuneen vain vetäytymään entistä kauemmas. Joskus myös ratkaisuyritykset saattavat saada hänet entistä uupuneemmaksi.

– Tärkeintä on antaa tilaa ja rauha vetäytyä sekä levätä. Mikäli parisuhde on vankalla pohjalla, selviytymismahdollisuudet ovat hyvät.

Jos vuorovaikutus on alkanut takkuilla, ulkopuolinen apu on hyvä ajatus.

– Joskus läheiselle, toiselle perheenjäsenelle tai ystävälle voi alkuun olla helpompi jutella ja sekin on ihan ok. Ajatusten jäsentyessä kumppanillekin voi olla helpompi kertoa omista ajatuksista ja toiveista.

Jos uupumuksen taustalla häämöttää huono parisuhde, voi olla parasta pistää suhde katkolle.

Valoisammat ajat

Laadukas ruokavalio ja liikunta ovat auttaneet Katariinaa toipumaan. Merkittävin apu on silti ollut itsetuntemuksen kehittämisessä ja omien tunteiden hyväksymisessä.

– Riittävä on nykyisin ok ja kaikessa ei tarvitse olla täydellinen.

Anttikin voi paremmin. Siitä kuuluvat kiitokset niin ystäville kuin henkilökohtaiselle valmentajalle, joka opiskelee myös seksologiaa.

– Ammattitaitoisella avulla ja tuella sain asioihin etäisyyttä ja löysin itsestäni vahvuuksia, joista minulla ei ennen ollut suurtakaan käsitystä. Keskityin vihdoinkin itseeni ja sain uskoa tulevaisuuteni.

Haastateltavien nimet on muutettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?