Sami, 26, suree yhä kolmen vuoden takaista eroa – näin raastavasta erotuskasta voi selvitä

Julkaistu:

Ero
Erosta toipuminen saattaa ottaa muutamankin vuoden, sanoo Väestöliiton johtava asiantuntija Heli Vaaranen.
Kipu, joka sisältää monia vivahteita ja sivupolkuja. Tällaiseksi 26-vuotias Sami luonnehtii tuntemuksiaan eron jälkeen.

Kolmisen vuotta kestäneen suhteen päättymiseen liittyvät ajatukset ja tunteet saavat mielen käymään loputonta vuoristorataa.

– Suru pyyhkii ylitse aallon lailla, joskus voimakkaammin, joskus kevyemmin. Jo pelkästään tämä jatkuva yllä leijuva suru on todella tuskallista, Sami kuvailee.

Se, mitä oli ennen, ei ole enää. Se sattuu.

– Tuntuu kuin kaikki onni, jota joskus on kohdannut on tunne, mitä tuskin koskaan enää kokee. Ajatus siitä, ettei yhteistä tulevaisuutta, jota yhdessä rakensimme, enää tule koskaan olemaan. Se jos mikä raastaa, ja syvältä.

Ero on iso muutos

Väestöliiton johtavan asiantuntijan Heli Vaarasen mukaan erosuru voi olla valtaisan suuri. Toipuminen saattaa ottaa muutamankin vuoden. Joissain tapauksissa suru ei laimene koskaan.

– Kyse on suuresta muutoksesta elämässä. Irtautuminen voi viedä aikaa ja joskus aikaa menee myös sen käsittämiseen, että se, jota halusin ei halunnutkaan minua, Vaaranen sanoo.

Monet miehet kärsivät tutkimusten mukaan erosta naisia syvemmin ja pidempään.

– Ero voi vaikuttaa miesten elämänlaatuun ja fyysiseen terveyteen dramaattisellakin tavalla. Perheyhteys ja parisuhde on miehen statukselle keskeinen asia, on liitto sitten ollut onnellinen tai ei. Liitosta luopuminen voi musertaa itsetunnon.


Ylä- ja alamäkiä

Sami erosi ennen vuodenvaihdetta, mutta antoi vielä sen jälkeen liitolleen yhden uuden tilaisuuden. Se ei onnistunut.

– Jaksoimme yrittää hetken, kävimme terapiassa, mutta sitten kuin varkain annoimme kaiken vain kuihtua hiljaa pois, kuin mitään ei olisi ollutkaan.

Liitto oli alusta saakka riitaisa.

– Kaksi temperamenttista henkilöä, todella suuret erot perhekulttuureissa, todella erilaiset eletyt elämät, Sami kuvailee.

Kolmeen vuoteen mahtui monta ylä- ja alamäkeä. Sami teki päivätyötä ja puoliso vuorotyötä. Samista tuntui siltä, että he eivät koskaan olleet yhdessä kun jotain merkittävää tapahtui.

Kaikesta huolimatta Sami on erosta helpottunut.

– Enää ei tarvitse riidellä. Enää ei tarvitse viettää tuntikausia yömyöhään pohtien, kuinka voisimme jatkaa tästä. Toistemme sanat eivät enää riivi sielua palasiksi.

Toisaalta helpottunut olo tuottaa syyllisyyden tunteita. Eikö millään ollutkaan mitään merkitystä?

Jokainen toipuu tavallaan

Erosta selviytymisessä mitataan henkilökohtaisia vahvuuksia mennä eteenpäin.

– Siihen vaikuttaa se, millaiset ovat ihmisen turvaverkot, onko hänellä läheisiä ihmisiä, joille puhua ja onko hänellä voimia ja taloudellisia resursseja hakea apua, Heli Vaaranen sanoo.

Sami on jutellut erosta läheisimmille ystävilleen.

– Osa suhtautuu jollain tavalla tsemppaavasti, mutta selkään taputtelu ei paljon ahdistusta poista. Tuntuu ettei kukaan pysty ymmärtämään kokemaani tuskaa.

Tuntuu siltä, että kaiken saa käsitellä ja kantaa yksin. Samia hämmästyttää ja suututtaa myös se, että moni ulkopuolinen on suhtautunut hänen liittonsa purkautumiseen ”arvasin”-asenteella.

Ystävät ja läheiset voivat parhaiten tukea eroprosessia läpikäyvää kuuntelemalla.

– Muka tsemppaaminen ei auta, mutta voi vaikka sanoa, että olen tukena, jos haluat jutella, Heli Vaaranen sanoo.

 

”Terapiassa käynti on vasta edessä, mutta uskon sen auttavan toden teolla”, Sami sanoo.

Surutyön työkalut

Työ on auttanut Samia pitämään ajatukset päivisin muissa asioissa. Myös säännöllinen liikunta on selvittänyt ajatuksia.

– Podcastit. Äänikirjat. Selfhelp. Musiikki. Näillä neljällä ja niiden päivittäisellä suurkulutuksella on helppoa jäsennellä ajatuksiaan ja saada ainakin osittain kaipaamiaan vastauksia ja selvennystä tähän kaikkeen mitä kokee, kun sitä ei omin voiminkaan saa. Terapiassa käynti on vasta edessä, mutta uskon sen auttavan toden teolla.

Väestöliiton Vaaranen on tästä hyvillään.

– Kaveri tekee surutyötä ja hoitaa itseään sekä etsii hoitoa ja tukea. Asiat ovat hyvällä mallilla, hän sanoo.

Erossa oma hyvinvointi voi helposti unohtua. Kaikki eivät myöskään jaksa hakea apua tai siihen ei ole taloudellisia mahdollisuuksia.

Jokainen toipuu tavallaan. Joku alkaa seurustella uuden kumppanin kanssa vain viikkoja eron jälkeen. Se ei ole välttämättä hyvä ajatus.

– Tuskin on käsitelty mitä on tapahtunut ja tuskin on opittu. Kipua ja tragedioita on elämässä kestettävä, Vaaranen sanoo.


”Hyväksy elämän traagisuus”

Norjassa asuva Sanna Sarromaa kertoi hiljattain Ilta-Sanomille, kuinka kiihkeitä vihan ja surun tunteita hän eronsa jälkeen tunsi. Ne ajoivat hänet muun muassa kirjoittamaan ex-miehensä uuden kumppanin autoon huulipunalla sanan ”huora”.
Mitä, jos tunne-elämää ei erokriisissä tahdo enää hallita? Esimerkiksi silloin, kun tulee yllättäen jätetyksi? Vaarasella on tähän ajatus.

– Jokainen meistä tulee joskus jätetyksi ja jokaisella on oikeus jättää joskus joku ihminen. Täytyy yrittää hyväksyä elämän traagisuus. En kannusta riehumiseen tai uhkailuun, ne eivät auta.

Ihmissuhteissa pysyminen ja niistä lähteminen on vapaaehtoista.

Puhuminen kannattaa

Sami kannustaa kaikkia puhumaan avoimesti tunteistaan jo parisuhteen aikana.

– Puhukaa. Niitä näitä, huolia, murheita. Ja siihen perään kuunnelkaa. Toista ja itseänne. Sillä jos heti alkuun alkaa vaikuttaa että ei, tämä ei tunnu oikealta, ei se tunnu siltä vuosienkaan päästä. Olemalla itselle ja toiselle rehellinen heti alusta asti säästää omaa ja toisen sydäntä turhalta tuskalta.

Sopivaa aikarajaa ei ole sille, milloin on eron jälkeen valmis uuteen suhteeseen. Kiiruhtaa ei kannata.

– Oma sydän kertoo kun on valmis, Vaaranen sanoo.

4 neuvoa erosta toipumiseen

  1. Etsi apua joko maksuttomista palveluista tai terapeutilta. Ammattilaisen apu on aina puolueetonta.
  2. Pidä huolta omasta hyvinvoinnista. Liiku, lepää ja syö terveellisesti.
  3. Säilytä arvokkuutesi. Ihmisarvosi ei ole mennyt eron myötä. Kata vaikka itsellesi kauniisti pöytä tai kutsu ystäviä kylään.
  4. Luota siihen, että elämä kantaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt