Mies väitti lähtevänsä joka aamu töihin – koko karu totuus selvisi Kaisalle yhdellä puhelinsoitolla: ”Pommi putosi syliini”

Julkaistu:

Suhteet
Rakastumisen huumassa harva osaa kiinnittää manipulointiin huomiota, koska haluaa säilyttää illuusion täydellisestä rakkaudesta.
Koko totuus selvisi pikkuhiljaa, kuin palapeliä kootessa: kumppani oli salannut Kaisalta puolet elämästään. Totuuden työelämästä ja raha-asioista.

Alkuhuumassa Kaisa painoi erikoisilta vaikuttavat asiat villaisella.

– Ihastuin hyvin pukeutuneeseen, omalla autolla liikkuvaan hyväkäytöksiseen mieheen. Pidin huonona merkkinä, että hän halusi nopeasti kihloihin, mutta hän osasi puhua minut ympäri, että elämää ei enää ole niin paljon, että kannattaisi aikailla, Kaisa kertoo.

Kaisaa ihmetytti sekin, että mies ei esitellyt häntä koskaan perheelleen.

– Ajattelin, että minussa oli jotain hävettävää.

Kaisalla oli takanaan yksi fyysiseen väkivaltaan päättynyt pitkä liitto yrittäjämiehen kanssa. Kaisa teki miehelle töitä, mutta ei saanut siitä palkkaa. Hänellä ei ollut edes omaa pankkitiliä.

Vuosien varrella karttunut omaisuus muovautui miehen yksityisomaisuudeksi, sen sijaan lainat Kaisa allekirjoitti yhdessä miehen kanssa.

– Siitä viisastuneena päätin, että omillani elelen enkä tee minkäänlaisia soppareita kenenkään miehen kanssa. Lasten kasvettua ajattelin, että oikea rakkaus voisi saada mahdollisuuden.

Sohvalta tuli tiukka ei

Uusi ihastus lähti joka aamu töihin, mutta puhui harvoin työnsä sisällöstä.

– Kerran löysin lattialle pudonneen ulosottotoimiston käyntikortin ja kysyin, oliko hänellä siellä jotain pystyssä. Ei ollut, mutta joku kaveri oli hänelle velkaa, Kaisa kertoo miehen sanoneen.

Miehellä piti myös olla asunto toisessa kaupungissa, mutta Kaisaa ei koskaan kutsuttu sinne.

– En myöskään koskaan tavannut hänen kavereitaan. Hän ei pitänyt siitä, että kutsun vieraita tai että esittelen hänet ystävilleni. Sukulaisilleni hän ei halunnut jutella.

Muitakin outoja juttuja sattui, mutta Kaisalla oli omat kiireensä eikä hän jäänyt miehen puheita sen enempää miettimään. Kunnes koitti päivä, jolloin Kaisan taloudellinen tilanne muuttui eikä hän enää pystynyt maksamaan ison kodin kaikkia kuluja. Hän ehdotti, että mies osallistuisi niihin.

– Sohvalta tuli vastaukseksi tiukka ei. Asia jäi kalvamaan minua. Laskeskelin mielessäni, että pienestäkin palkasta pitäisi tuolla elintasolla jäädä käteen, koska arkemme menoihinkaan hän ei juuri osallistunut.

 

”Huokaisin helpotuksesta, ettei mies koskaan muuttanut luokseni”, Kaisa sanoo.

Kun pommi putosi

Kaisa päätti soittaa verottajalle. Selvisi, että miehen vuositulot olivat nipin napin pienimpien sosiaalietuuksien suuruisia. Ei joka vuosi niitäkään.

– Pommi putosi syliini! Missä mies luuhasi kaiket päivät, koska ilmeisesti ei ole missään töissä?

Alkoi syvempi selvittely. Kaisa soitti työpaikkaan, jossa hän luuli miehen olevan. Miestä ei oltu nähty siellä seitsemään vuoteen.

– Päätin kääntää loputkin kortit. Hankin ulosottotiedot. Eteen pamahti kaksi sivua perittäviä. Asunto oli mennyt alta vuosia sitten.

Tuomioitakin mies oli saanut – sakoista ehdottamaan asti. Kaisa tajusi tulleensa taitavasti huijatuksi.

– Huokaisin helpotuksesta, ettei mies koskaan muuttanut luokseni, emme menneet naimisiin eikä hän sentään koskaan pyytänyt minulta lainaksi rahaa. Kunhan vain eleli siivellä. Se siitäkin rakkaudesta.


Henkistä ja taloudellista väkivaltaa

Manipulointi on yksi vallankäytön muoto, samoin se, jos puoliso ei kerro totuutta tuloistaan tai hyväksikäyttää kumppaninsa taloudellista tilannetta.

Rakastumisen huumassa harva kuitenkaan osaa kiinnittää manipulointiin huomiota, koska haluaa säilyttää illuusion täydellisestä rakkauden kohteesta.

Etenkin narsismin kaltaisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivät osaavat salata taitavasti todellisen luonteensa. Hurmata ja olla vakuuttavia.
Manipulointi ja kumppanin kontrollointi ei kuulu terveeseen suhteeseen. Hyvä suhde perustuu aina luottamukseen, molemminpuolisen arvostuksen ja kunnioituksen varaan, jotka tuodaan esille teoin ja sanoin.

Haastateltavan nimi on muutettu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt