”Jos haluat pitää puolisosta kiinni: siivoa!” sanoo parisuhdeasiantuntija – siivouskiistat voivat äityä eroon saakka, näin siltä voi välttyä - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

”Jos haluat pitää puolisosta kiinni: siivoa!” sanoo parisuhdeasiantuntija – siivouskiistat voivat äityä eroon saakka, näin siltä voi välttyä

Ihannetilanteessa kodin puhtaanapito sujuu saumattomasti. Se siivoaa kuka innostuu, ja seuraavalla kerralla toinen jatkaa.

Kotitöiden jako aiheuttaa kitkaa monessa perheessä.­

4.5.2019 15:12

Kerroimme jokin aikaa sitten helsinkiläisestä Annelista, 42, joka arvioi, että hän on viime vuosina riidellyt puolisonsa kanssa keskimäärin kerran kahdessa viikossa aiheesta nimeltä siivous.

Anneli muotoili olevansa ”kulttuurisen mallin uhri”. Sen mukaan normaali ja kunnollinen lapsiperheen koti on siisti, ja siisteyden vastuuhenkilö on perinteisesti nainen.

Aihe herätti verkossa runsaasti keskustelua. Monen mielestä todellista tasa-arvoa kotitöissä on harvoin olemassa.

– Naiset osaavat uhriutua siivouksen suhteen, omakotitalossa ei heidän mukaan muuta kotityötä ole kuin siivous. Näissä asioissa mies joutuu hoitamaan vähintään puolet, mutta muut kotityöt jäävät miehen vastuulle. Nurmikon leikkuu taikka lumityöt eivät ole kotitöitä, saati auton korjaaminen. Ennen vanhaan naiset ymmärsi miesten panostuksen kotitöissä ja tulon hankkimisessa, kirjoittaa nimimerkki Tottavaa.

Nimimerkki Niinpä puolestaan kertoo olleensa pitkän työpäivän päätteeksi molempien aviomiestensä siivooja ja taloudenhoitaja.

– Vein autonkin huoltoon ja pesuun, tein kotona myös pintaremonttia, parvekkeella ei ollut pihatöitä. Mies ei kerta kaikkiaan tehnyt yhtään mitään. Kumpikaan. Asuivat kuin täyden palvelun hotellissa. Mies saattoi jopa valittaa siitä, että olin kauppareissulla ostanut meille vääränlaisen suihkugeelin. Protestin aloitin sillä, että pesin vain omat vaatteeni, miehen pyykkivuori sai puolestani kasvaa. Nyt nautin aivan valtavasti siitä, että saan asua yksin. Siivoan nyt myös ihan mielelläni, koska se lisää viihtyisyyttä.

Arvostuksen tarve

Kommentit saavat pohtimaan, ”uhriutuuko” nainen sekä duunariksi että projektipäälliköksi miehiä herkemmin.

– Naisella on rutiini ja tuhatvuotiset taidot kotipesän puhtaanapitoon. Hän voi kokea suurempaa tarvetta puhtaaseen kotiin. Nainen saattaa uhriutua tai ryhtyä siivouksen projektipäälliköksi siksi, että hän ei kestä epätietoisuutta siitä, milloin mies aikoo siivota, sanoo johtava asiantuntija Heli Vaaranen Väestöliitosta.

Naiset saattavat myös kuluttaa kaloreita ja poistaa stressiä siivoamalla.

– Siivoaminen palkitsee, puhdas koti tuntuu mukavalta. Joku voi hakea korostetusti mielihyvää siivouksesta, kun mielihyvä muilla elämänalueilla, vaikkapa työssä tai parisuhteessa, on vähissä.

Moni nainen myös tarvitsee kipeästi tunnetta siitä, että mies arvostaa puolisoa, kotia ja perhettä.

– Osallistuva mies osoittaa teoilla: arvostan!

Pelisäännöt jo seurustellessa

Tasapuolista jakoa kohti on monen mielestä silti mentävä.

– Kyllä kotityöt pitää tehdä yhdessä. Ei aikuinen ikinä saa olettaa, että joku siivoaisi hänen jälkiään kuin palvelija. Se on todella röyhkeää, rikkoo parisuhteen yhteenkuuluvaisuuden tunteen ja se on sitten se lopun alku, kirjoittaa nimimerkki Ison perheen äiti.

Hänen mukaansa työt pitää jakaa tasapuolisesti niihin menevän ajan mukaan.

– Jos toinen osaa paremmin esimerkiksi keittää, toinen voi sen ajan käyttää siivoamiseen. Jos toinen osaa korjata autoa, toinen voi vaikka käyttää lapsia leikkipuistossa. Kannattaa antaa toisen tehdä hänelle mieluisampaa hommaa, jos itsellä ei ole asiaan kantaa. Ruoka- ja siivousasioissa pitää yhteiselon alussa yhdessä sopia molempia tyydyttävä taso. Tällainen toimii oikeasti hyvin eikä tarvitse yhtään riidellä.

Siivoamisesta ja muista kodinhoitohommista on fiksua sopi heti suhteen alussa.­

Rajat kannattaa Vaarasenkin mukaan asettaa jo suhteen alussa, seurusteluvaiheessa.

– Usein seurusteluaikana siistimpi osapuoli passaa ja palvelee toista rakastumisen huumassa. Mutta tilanteen epäoikeudenmukaisuus paljastuu, kun vakiinnutaan ja siivoilu jää aina vain toisen harteille. Jo seurusteluaikana, suuresta ihastuksesta huolimatta, on syytä asettaa rajat ja vaatimukset yhteisestä siivoamisesta, tai muuten ei asuta yhdessä.

Tilanne voi kärjistyä kun kaksi vanhempaa käy töissä, mutta perheeseen tulee myös lapsia.

– Silloin kotityön ja siivoamisen määrä räjähtää käsiin.

Lapsuuden mallit vaikuttavat

Kotityöhön tarttuminen tulee usein lapsuuden malleista; onko lapsena ollut osallistuja vai nettosaaja kodin puhtauden suhteen.

– Näen usein pariterapiassa sitä, että puolisolta vaaditaan siivoamista, mutta omia lapsia ikään kuin ”suojellaan” siivoamiselta. Lapset ovat tulevia perheenäitejä ja perheenisiä. Heidän tulee osata pitää koti ja vaatteet puhtaina, tai parisuhdevaikeuksia on tiedossa aikuisena, Vaaranen sanoo.

Nimimerkki Tiukkapipo on ottanut linjaksi osallistaa koko perheen kodinhoitoon.

– Jo lapsille opetetaan, että jarrujälkiä ei pyttyyn jätetä vaan ne suihkutetaan saman tien pois.

Nimerkillä Jurpo on tämä sanoma naisille:

– Älkää naiset alistuko kodinhoitajiksi perinteisten sukupuoliroolien pakottamana. Omat tyttäreni pyrin kasvattamaan perinteisestä mallista pois. Miehet osasivat rakentaa aikoinaan ydinpommin, siispä me osaamme kyllä laittaa kalsarit pyykkikoriin kun vähän harjoitellaan.

Pidä kiinni puolisosta

Minkä neuvon Vaaranen antaisi koteihin, joissa siivous on kiistelyn aihe?

– Jos toinen puolisoista ei halua/jaksa siivota, hän voinee tilata siivouksen ja maksaa siitä. Ihannetilanteessa kodin puhtaanapito sujuu saumattomasti, se siivoaa kuka innostuu, ja seuraavalla kerralla toinen jatkaa.

On myös perheitä joissa siivousasiat sovitaan kalenterin kanssa.

– Kukin tavallaan. Siivoamiskiistat voivat äityä eroon asti. Jos haluat pitää puolisosta kiinni: siivoa!

Miten teillä jaetaan kotityöt? Jakaantuvatko ne tasaisesti? Tuleeko teillä riitaa siivouksesta? Jatka keskustelua alla kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?