Kommentti: Tinderistä tuli surullinen paikka, jossa monet ovat yksinäisiä ja vihaisia – tässä syy

Tinderin piti olla parasta, mutta se onkin lannistavinta, mitä suomalaiselle deittikulttuurille on koskaan tapahtunut, kirjoittaa Me Naisten toimittaja Alina Koskela.

29.4.2019 20:00

Sata matchia on jo aika hyvä portfolio. Harmi vain, että kukaan ei aloita keskustelua eikä yksikään jutuntynkä jatku muutaman viestin vaihdon jälkeen. Tunne on tuttu aika monelle tinderöivälle sinkkuihmiselle.

Monet sinkkuystäväni ovat jo poistaneet deittisovelluksen, koska sieltä ei löydä enää mitään. Silti voi ihmetellä, että miten niin ei löydä mitään, kun Tinderissähän on lähes jokainen suomalaissinkku?

Deittailukulttuuri on kuitenkin muuttunut, ja Tinder on iso osa muutosta.

The New York Timesin mukaan naisten ja miesten potentiaalisille deittikumppaneille antamien tykkäysten määrässä on valtava ero: miehet antavat sydämen 46 prosentille naisista, kun taas naiset kelpuuttavat parikseen vain 14 prosenttia miehistä.

Suuri ero johtaa kinkkiseen tilanteeseen, jossa kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Kaupungeissa vallitsee naisten markkinat, joissa naisilla on valtaa napsia parhaat päältä. Mutta sen jälkeen naiset mittelöivät keskenään niistä muutamista unelmapoikamiehistä, joille Tinder on loputon karkkikauppa.

Koska valinnanvaraa on yltäkylläisyyksiin asti, Tinderistä on tullut kehno ajanviete ilman ainuttakaan aikomusta sitoutua. Siitä seuraa, että moni nainen päätyy häilyviin suhteisiin, joista Helsingin Sanomat kertoi maaliskuussa.

Sellaisessa suhteessa kaksi ihmistä toimii yhdessä kuin pari, mutta ei sitoudu. Moni kumppania etsivä nainen kokee, että tarjolla on enää häilyviä hommia – oikeita ihmissuhteita riittää vain harvoille onnekkaille.

Miesten osalta tilanne on vielä karumpi: sinkkumiehet saavat sovelluksessa huomattavasti vähemmän osumia kuin naiset, pahimmassa tapauksessa eivät ainuttakaan. Iso osa miehistä jää täysin ilman huomiota, mikä nakertaa tutkitusti monen itsetuntoa. Kokemukseni mukaan se aiheuttaa katkeroitumista ja jopa naisvihaa.

Tinderin perimmäinen ajatus matalan kynnyksen deittailusta on hyvä, mutta todellisuus on muokannut suomalaista deittikulttuuria merkittävästi synkeämpään suuntaan.

Aitojen kohtaamisten sijaan ihmisiä swaippaillaan huvin vuoksi. Kynnys aloittaa keskustelua on valtava, sillä nykyään saa enää harvoin vastausta takaisin. On sosiaalisesti hyväksyttävää jättää vastaamatta tai joutua ghostatuksi. Parhaassa tapauksessa katoamistemppu tapahtuu juuri ennen sovittuja treffejä, viimeistään ensitreffien jälkeen.

Tinderistä on siis tullut katkera deittailualusta, jossa deittailu on täysin selkärangatonta ja tuhannet sinkut ovat yksinäisiä. Todisteeksi riittää kurkkaus keskustelusovellus Jodelin Tinder-kanavalle, jossa vallitsee varsin lannistunut elon ilmapiiri.

Ei kuulosta kivalta. Ei siis ihmekään, ettei kukaan jaksa enää vaivautua. Kun sinkut ovat ikäviä toisilleen Tinderissä, moni turhautuu ja vammautuu emotionaalisesti. Tyytyväisiä ovat vain ne, jotka etsivät puhtaasti seksiä.

Hyvä kysymys on, miten suomalaisia deittimarkkinoita voisi elävöittää – swaippailusta nimittäin on romantiikka kaukana. Tinder on päättymätön lotto, jossa kukaan ei lopulta voita.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Me Naisissa. Voit lukea sen täältä.

Lue myös:

Nelikymppinen Anna kävi vuoden ajan Tinder-treffeillä – paljastaa karmeat kokemuksensa

Onko puolisosi salaa Tinderissä? Näin selvität sen

”Kimppaseksin harrastajat on unohdettu, vaikka heitä on koko ajan enemmän” – Anu, 40, lataa suorat sanat Tinderistä

Tinderissä on 2 älyttömän koukuttavaa ominaisuutta, joiden vuoksi ihan tavallinenkin ihminen voi tulla siitä riippuvaiseksi

Avoimessa liitossa elävä Kirsi Hytönen, 61, hakee seksiseuraa nuorista miehistä – paljastaa nyt, miten parhaat rakastajat löytyvät

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?