Onko tässä kaikkien aikojen paras keino lopettaa riita? Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu psykologi esittelee tehokkaan menetelmän - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Onko tässä kaikkien aikojen paras keino lopettaa riita? Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu psykologi esittelee tehokkaan menetelmän

Tunneraportointi on varsin tehokas keino päättää riita, sanoo psykologi Tony Dunderfelt.

25.4.2019 19:00

Kuvittele arkinen, mutta raivostuttava tilanne: tulet illalla rättiväsyneenä kotiin, keittiö on kuin pommin jäljiltä ja rakas puolisosi pötköttelee tyytyväisenä sohvalla. Sovitte jo aiemmin, että hän hoitaa keittiön siivoamisen, mutta tyyppi ei ole liikuttanut raajaakaan homman eteen.

Väsymys ja turhautuneisuus saa monissa meistä aikaan akuutin tarpeen purkaa tunteita suuttumalla. Minä en kestä enää! Olen saanut tarpeekseni!

Psykologi ja tv:stä tuttu rakkausvalmentaja Tony Dunderfelt kertoo uudessa Miksi mies ei puhu tunteistaan -teoksessa (Docendo) parisuhteen yleisistä ongelmista ja niiden ratkaisuista.

Eräs kirjassa mainittu menetelmä, tunneraportointi, on Dunderfeltin mukaan tehokas tapa saada riita loppumaan, ennen kuin suurempaa vahinkoa pääsee syntymään.

Tunneraportoinnin idea on kiteytettynä seuraava: Toinen vastaanottaa toisen tunteita kuvailevan puheen ainakin 30 sekunnin ajan ja on kiinnostunut siitä, mitä toinen on kokenut. Tämän kaiken hän tekee ilman kommentteja, puolustautumista tai tarvetta yrittää ratkaista tilanne.

”Tämä ei kuule puhumalla parane. Nyt on vain niin, että olen saanut tarpeekseni siitä, että sinä aina jätät minulle kaikki siivoustyöt ja itse vetäydyt vastuusta.”

– Jos kuuntelijalla herää omia tunnereaktioita tai ärsyyntyvä tarve sanoa oma mielipiteensä, näiden reaktioiden kanssa on vain osattava elää. Siinäkin tapauksessa, jos keittiön epäsiisteys tuntuu turhalta aiheelta riidellä, Dunderfelt kertoo kirjassaan.

Molemmat vuorollaan

Tekniikassa oleellista on, että toista ei saa keskeyttää – ihmisillä on tapana keskeyttää toisen puhe 15 sekunnin jälkeen. Ensimmäisen puhujan purkautumisen jälkeen toinen saa sanoa, miten hän näkee tilanteen. Molemmat puhuvat ja kuuntelevat vuorollaan ainakin 30 sekuntia.

Sotkuisesta keittiöstä johtuva riitatilanne johtaa siis parhaimmassa tapauksessa siihen, että syytettynä oleva kumppani antaa toisen puhua ja pyytää häntä maltillisesti kertomaan lisää.

”Myönnän, että keittiö jäi siivoamatta. Sinä olet siis tosi raivostunut.”

Vaikka tekisi mieli lisätä ”olisin kyllä siivonnut” tai ”ei tämä nyt niin paha juttu ole”, muista että kyse ei ole oman asemansa puolustamisesta tai toisen rauhoittamisesta, vaan käsillä olevan tunteen vastaanottamisesta.

”Loppuilta meneekin yhteisen rakastelun parissa”

Dunderfelt perustaa tekniikan toimivuuden siihen, että arkikokemusten raportointiin kuluu harvoin yli minuutti aikaa, jos niihin ei sekoiteta arvostelua, voivottelua ja vähättelyä. Riidat valitettavan usein kärjistyvät siten, että niihin sekoitetaan vanhoja sotkuja.

– Tarvittaessa voidaan vielä soveltaa lausetta ”kulta, kerro enemmän”, jos koetaan, että toisella olisi vielä raportoitavaa.

Pahimmillaan kerro lisää -pyyntö voi kuulostaa naljailulta. Siksi molempien puolisoiden on hyvä olla tietoisia tunneraportointimenetelmästä. Toki myös elekielellä, äänensävyllä ja sanavalinnoilla on paljon merkitystä riidan etenemiseen. Tiedostava pariskunta ymmärtää, että molemmilla on tarpeet tuoda tunteet esiin.

Tämän jälkeen voidaan yhdessä miettiä, mitä käytännön johtopäätöksiä voidaan vetää riitatilanteesta – tarvitaanko esimerkiksi uusi sopimus siivoukseen liittyen. Keskustelun päätteeksi pari voi siivota yhdessä keittiön.

– Ja loppuilta meneekin yhteisen rakastelun parissa.

Jutun lähteenä on käytetty Tony Dunderfeltin Miksi mies ei puhu tunteistaan – 21 yleisintä parisuhteen ongelmaa ja niiden ratkaisut -uutuuskirjaa.

Miten riita taltutetaan parhaiten? Kerro kokemuksistasi ja vastaa Me Naisten alkuperäisessä artikkelissa olevaan kyselyyn.

Lue myös:

Anneli, 42, hinkkasi kylppäriä ja raivasi kotia tekemättä siitä numeroa – kertoo nyt, mitä tapahtui parisuhteelle, kun lopetti salasiivoamisen

Ei enää siivouspäiviä! 9 tapaa pitää koti aina järjestyksessä

Yksi kuva kiteyttää, millainen kotityöharha suomalaiskodeissa vallitsee – miehet arvioivat panoksensa todellista suuremmaksi

”Sovintolemmiskely toimii aina” – 10 vinkkiä, miten tyhmästä riidasta selviää

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?