Tiina sai sukupuolitautitesteistä kahdet eri tulokset – lääkäri: Testit ovat luotettavia, mutta muutama asia pitää huomioida - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Tiina sai sukupuolitautitesteistä kahdet eri tulokset – lääkäri: Testit ovat luotettavia, mutta muutama asia pitää huomioida

Suojaamattoman seksin jälkeen on aina syytä mennä testeihin. Sukupuolitaudit eivät välttämättä oireile selkeästi.

Kondomi on ainoa tapa suojautua seksitaudeilta.­

14.4.2019 10:14

Miten tämä voi olla mahdollista, miten minulla voi olla sukupuolitauti?

Tiinan olo oli likainen ja hämmentynyt. Negatiivisen sukupuolitautitestin jälkeen toisessa paikassa tehty testi olikin positiivinen. Sen mukaan Tiina oli saanut klamydiatartunnan.

Molemmissa testeissä otettiin verikokeella HIV ja kuppa. Toisessa testissä tippuri ja klamydia testattiin virtsakokeena, toisessa vanutikkunäytteenä emättimestä, nielusta ja peräaukosta. Viimeinen oli positiivinen.

– En tiedä oliko minulla tartunta vai ei. Söin lääkkeet ja ilmoitin mahdollisille tartunnalle altistuneille, Tiina kertoo.

Tiina elää avoimessa suhteessa. Vakiokumppanin näytteet olivat kaikki negatiivisia.

– Tulokset herättivät häpeää ja oli noloa ilmoittaa mahdollisille tartunnan saaneille. Mutta koin sen kuitenkin velvollisuutena ja itsestäänselvyytenä.

Oppimiskokemus

Ristiriitaiset tulokset ihmetyttivät Tiinaa ja olo oli pettynytkin. Keneltä hän oli taudin saanut?

– Tulokset laittoivat myös miettimään, että olenko ottanut turhia riskejä tartunnan saamiseksi. En mielestäni. Kondomin käyttö on ehdotonta, paitsi vakikumppanin kanssa. Anaaliseksiä en ole harrastanut edes kondomin kanssa, mutta minua on kyllä sieltä nuoltu ja myös sormet ovat olleet pepussani.

Tiina on ottanut tapahtuneen oppimiskokemuksena. Seksissä on suojautumisesta huolimatta aina riskinsä, ja taudit voivat tarttua muutenkin kuin yhdynnässä.

– Jos harrastaa muidenkin kuin vakikumppaninsa kanssa seksiä, on hyvä käydä säännöllisesti testeissä, vaikkei oireita olisikaan ja kondomia olisi käytetty. Opin myös sen, ettei pelkkä virtsanäyte riitä. Mietin, miksi testit eivät voisi olla vakiot joka paikassa.

Luottamus koetuksella

Tiinan kokemukset herättävät kysymyksen siitä, kuinka vankasti sukupuolitautitesteihin voi luottaa.

– Kyllä ne ovat luotettavia, sanoo ihotautilääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta.

Myös Ihosairaalassa tehdään sukupuolitautitestejä.

Esimerkiksi klamydia ja tippuri näkyvät testeissä äärimmäisen herkästi. HIV-testit taas ajetaan useaan otteeseen ennen kuin tuloksista kerrotaan testatulle.

Muutama asia pitää kuitenkin huomioida:

  • Testit pitää ottaa oikeasta paikasta. Esimerkiksi: jos olet harrastanut suuseksiä, klamydiatesti pitää ottaa nielusta. Anaaliseksin jälkeen näyte kannattaa ottaa anaalista.

  • Klamydia- ja tippuritestit ovat luotettava vasta kun tartunnan saamisesta on kulunut 5–7 vuorokautta. HIV-, kuppa- ja hepatiittitartunta varmistuvat muutaman kuukauden kuluttua suojaamattomasta seksistä.

  • Jotkin lääkeaineet, kuten antibiootit, voivat vaikuttaa tuloksiin. Tippuri, kuppa ja klamydia hoidetaan antibiooteilla.

– Siinä, että labra tekee jotain väärin, on hyvin pieni mahdollisuus, Kyrklund vakuuttaa.

Pyydä rohkeasti testausta

Suomessa saatu seksitautitartunta on useimmiten klamydia, kondylooma tai sukuelinherpes. Tartuntaa ei voi itse päätellä oireista, vaan diagnoosi perustuu aina laboratoriotutkimuksiin.

”Kaikki taudit” -nimistä testiä ei ole olemassa. Sukupuolitautien poliklinikoilla tai ihotautilääkärien vastaanotolla tehtävässä perustestissä ovat mukana klamydia, tippuri, kuppa ja HIV. Tartunta selvitetään sekä verikokeella että virtsasta.

Klamydia, tippuri ja herpes voidaan tutkia myös tartuntakohdasta, vaikka silmistä.

– Herpes todetaan yleensä oireisessa vaiheessa joko toteamalla tyypillinen taudinkuva tai epävarmoissa tapauksissa ottamalla rakkulaeritteestä virusnäyte. Kondylooma niin ikään todetaan yleensä tyypillisistä kondyloomamuutoksista.

Kivuliaat rakkulat ovat yksi herpeksen oire. Kondylooma puolestaan tekee alapäähän erityyppisiä syyliä.

Kannattaa reippaasti pyytää laajempaa testausta, mikäli se tuntuu tarpeelliselta. Henkilökunta voi olla häveliäs kyselemään, mistä kaikkialta näyte olisi syytä ottaa.

– Ihotautilääkärit muotoilevat monesti kysymyksen niin, että otetaanhan näytteet myös nielusta ja pepusta.

Esimerkiksi miesten tippuri- ja kuppatartunnoista merkittävä osa on saatu miesten välisessä seksissä.­

Oireita ei välttämättä ole

Sukupuolitaudit eivät välttämättä oireile kovin selkeästi. Siksi oireiden puuttuminen ei takaa sitä, ettei olisi saanut tartuntaa suojaamattomassa seksissä.

Esimerkiksi klamydia voi lymyillä kehossa vuosia. Naisilla tippuri voi aiheuttaa ainoastaan vähäistä alavatsakipua, epämääräistä valkovuotoa ja kirvelyä virtsatessa. Yksi selvä hälytysmerkki kuitenkin on.

– Mikäli virtsan mukana tulee märkäistä eritettä, se voi olla merkki klamydiasta tai tippurista. Silloin suosittelen testiä.

Tutkimuksissa kiinnitetään huomiota myös sukuelinten iho- ja limakalvomuutoksiin, infektioon viittaavaan eritteeseen sekä sukuelinten ulkopuolisiin oireisiin esimerkiksi iholla ja peräaukon ympärillä.

HIV ja kuppa saattavat samoin olla pitkään oireettomia. HIV:n ensioireita voivat olla muun muassa imusolmukkeiden turpoaminen, ihonmyötäinen ja kirjava, nopeasti ilmaantuva ihottuma ja lämmönnousu.

Testissä kannattaa siis aina käydä suojaamattoman seksin jälkeen, vaikka oireita ei olisikaan.

”Huolimattomuutta ilmassa”

Sukupuolitaudit ovat lisääntyneet, tippuri ja kuppakin. Klamydiaa esiintyy nuorilla aikuisilla jo melko paljon. Läheskään kaikki tartunnan saaneet eivät hakeudu tutkimuksiin, joten todellista seksitautien määrää ei tiedetä.

Samaan aikaan HIV:in hoidot ovat ottaneet melkoisia harppauksia.

– Se on saattanut johtaa pieneen huolimattomuuteen, jota on ilmassa, Kyrklund sanoo.

Jos seksiä harrastaa humalassa, valppaus on monesti entistä vähäisempää.

Hoitojen kehitysaskeliin ei kannata tuudittautua. Esimerkiksi tippurikannat ovat vuosien saatossa menettäneet herkkyyden useille antibiooteille. Kondomi on ainoa keino seksitaudin ehkäisyyn.

– Toivon, että kaikki suojautuisivat. Tärkeää on pitää kondomeja saatavilla myös ulkomailla matkaillessa.

Tartuntoja kulkeutuu Suomeen usein matkatuliaisina. Testaaminenkaan ei ole Euroopan ulkopuolella yhtä luotettavaa.

– Olisin varovainen, jos joku ulkomailla asuva sanoo, että oma testi oli negatiivinen.

Matalalla kynnyksellä testeihin

Ihosairaalan vilkkaimmat testiajat ovat lomakaudet. Testejä tehdään kuukaudessa noin sata. Määrä on aika lailla vakiintunut.

Markkinoille on hiljattain ilmaantunut myös kotitestejä. Kaikkia ei ole validoitu.

– Niissä turvallisinta on suosia kotimaista vaihtoehtoa, jotta välttyy laatuongelmilta. Kotitesteissäkin on paras testata kaikki taudit, eikä vain tyytyä klamydian ja tippurin testaamiseen, vaikka ne ovatkin yleisimmin tarjolla. Jos et ole varma, mistä kohtaa tai mitä kannattaa testata, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, Kyrklund sanoo.

Tutkimuksiin voi hakeutua niin terveyskeskukseen, sukupuolitautien poliklinikalle kuin opiskelijaterveydenhuoltoon. Myös yksityiset iho- ja sukupuolitautilääkärit sekä urologian ja naistentautien erikoislääkärit testaavat ja hoitavat seksitauteja.

Kerro aina tartunnasta kumppaneillesi

Tiina ei edelleenkään tiedä, keneltä hän on seksitautitartunnan saanut.

– Olisin erittäin tyytyväinen, jos olisin saanut joltain ilmoituksen mahdollisesta tartunnasta. Eihän se mukavaa ole tuollaista ilmoittaa, mutta saisi mahdolliset lisätartunnat heti estettyä.

Mikäli saat testeistä positiivisen tuloksen, kerro siitä heti niille, joiden kanssa olet harrastanut seksiä. Jos kertominen tuntuu vaikealta, testaaja voi auttaa.

– Olen jopa soittanut potilaani ex-kumppanille. Testipaikkaa voi aina pyytää ilmoittamaan asiasta. Emme sano, kuka testissä on ollut, vaan kerromme vain, että saamamme tiedon mukaan henkilö on voinut altistua tautitartunnalle, Carl Kyrklund sanoo.

Tartunnasta on syytä ilmoittaa myös Tartuntatautikeskukseen.

Muista käydä jälkitarkastuksessakin. Siinä varmistetaan, että seksitauti on varmasti saatu hoidettua.

Testaa seksitaudit!

  • Jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä tai kondomi on mennyt rikki.

  • Mikäli sinulla on seksitaudin oireita. Muista kuitenkin, että seksitaudit ovat usein oireettomia – testaaminen on tarpeen aina suojaamattoman seksin jälkeen.

  • Varmista, mitkä taudit sinulta testataan ja millaiset ovat tulokset.

Lähteitä: THL, Terveyskirjasto, Käypä hoito -suositukset

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?