Kolme miestä avautuu seksistä, naisista ja tunteista: ”Ei riitä, että nainen ilmestyy paikalle ja odottaa, että taikoja tapahtuu” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Kolme miestä avautuu seksistä, naisista ja tunteista: ”Ei riitä, että nainen ilmestyy paikalle ja odottaa, että taikoja tapahtuu”

Kysyimme kolmelta suomalaismieheltä heidän ajatuksiaan parisuhteesta, seksistä ja deittailusta.

Miehelläkin on suoritus- ja ulkonäköpaineita.

15.3.2019 19:00

– Ei se riitä, että nainen ilmestyy paikalle ja odottaa, että taikoja tapahtuu. Sitten kun ei tapahdu, mennään naamakirjaan ja Vauva-lehteen avautumaan miten paskoja ne miehet on.

Näin täräyttää nelikymppinen Miika. Hän puhuu hyvästä seksistä. Se toimii hänen mielestään silloin, jos molemmat haluavat, yhtä paljon ja samoja asioita.

– Jollekin se kerta kuukaudessa pimeässä lanaaminen on ihan fine. Jos se on molemmille sitä mitä halutaan, niin kukas sitä on arvostelemaan, Miika sanoo.

Seksuaalineuvoja, valmentaja ja terapeutti Liina Sievers on samaa mieltä. Jokainen pariskunta saa määrittää ja ilmentää seksiä ja seksuaalisuutta omalla tavallaan.

– Pimeässä ”lanaaminen” voi kuitenkin pidemmän päälle tylsistyttää molempia osapuolia. Uudenlaisia kokemuksia voi hakea vaikka seksivälineistä, liukuvoiteista, pornon katselemisesta ja eri asennoista tai paikoista. Eri sukupuolet lämpeävät eri tahtiin seksin aikana, sekin on hyvä muistaa, Sievers sanoo.

Paineiden purkua puheella

Seksi voi aiheuttaa monelle miehelle turhan suuria paineita.

– Jokaisen pitäisi olla suuri rakastaja ja taitava ja osata lukea, mitä nainen haluaa. Monet miehet ovat kertoneet pelkäävänsä erektion keston riittämättömyyttä, etteivät laukeakaan ja mitä nainen siitä ajattelee, Sievers sanoo.

Mies reagoi stressiin ja paineisiin samalla tavalla kuin nainenkin. Se voi näkyä haluttomuutena ja seksissä erektiovaikeuksina, kuten siinä, että erektio lopahtaa kesken touhun.

Puhuminen lienee parasta lääkettä pulmatilanteisiin.

– Olkaa avoimia ja rohkeita! Pyytäkää myös niitä juttuja mitä itse haluatte. Samoin kysykää partnerilta, mitä hän haluaa, sanoo viisikymppinen Pete.

Mieskin osaa puhua tunteistaan

Omien tunteiden näyttäminen ja sanoittaminen voi olla varsinainen taitolaji – sukupuolen katsomatta. Tapana on ollut sanoa, että tunnepuhe on vaikeaa etenkin miehille.

– Jotenkin miehisyyteen kuuluu se, että ei voi näyttää kaikkia tunteitaan. Tuntuu, että tunteiden liiallinen näyttäminen saa itsen näyttämään ”neitimäiseltä” naisen silmissä. Olen kyllä iän myötä huomannut, että osaan ja haluan näyttää tunteita, sanoo nelikymppinen Jani.

Miikan mielestä tunteiden ilmaisussa pitää olla pelisilmää.

– Milloin puhuu ja milloin on hiljaa. Huomioida toinen ja katsoa, onko siellä vastaanotto päällä, ja onko siinä hetkessä kykyä ottaa vastaan. Jos mies pääsee, uskaltaa ja haluaa puhua syvällisiä, niin silloin menee syvälle. Aitoa ja pervorehellistä.

Haavoittuvaksi toisen edessä asettuminen vaatii uskallusta.

– Minun vastaanotollani käyvät miehet ovat kaikki olleet taitavia sanoittamaan vaikeitakin tunteita kukin omalla tavallaan. Välillä valuvat kyyneleet pitkin poskia kun päästään lähelle omia kipupisteitä, Sievers sanoo.

Miesten mielestä tunteista puhuminen on helpompaa naiselle kuin muille miehille.

– Keski-ikäisillä miehillä on edelleen melko vaikea puhua tunteistaan toisilleen. Nuorille asia on uskoakseni helpompaa, Pete arvelee.

”Rakkaus ei riitä”

Pitkään yhdessä pysyneet pariskunnat nimeävät usein yhdessä pitäviksi voimiksi yhteiset harrastukset ja samansuuntaisen arvomaailman.

– Rakkaus ei riitä. Se on se purukumi, joka pitää ja venyy. Antaa myöden ja pitää yhdessä, vaikka välimatkaa onkin. Jos visiot, tavoitteet, ambitiot ja elämänpolut eivät kohtaa, niin ei siitä mitään tule. Tiimityöskentelyä sen pitää olla, sanoo Miika.

Peten mielestä hyvän parisuhteen tärkein asia on luottamus.

– Pitää oppia tuntemaan toinen hyvin ja kunnioittaa myös niitä ”huonoja” puolia ja erilaisuutta, hän sanoo.

Toisen kunnioittava kohtelu on kaiken a ja o. Silloinkin kun suhteessa on erimielisyyksiä tai se kriisiytyy.

Peten yksi vaikeimpia paikkoja on ollut vaimon sairaus, jonka takia seksi ei ole sujunut normaalisti.

– Viisi vuotta olin selibaatissa ja sitten lyhyessä seksisuhteessa. Kiinnostus loppui melko äkkiä molemmin puolin, koska seksin lisäksi muuta yhteistä ei ollutkaan tai edes etsitty, hän sanoo.

Kriisitilanteissa, kuten toisen sairastuessa vakavasti, joutuu aina pohtimaan suhdetta puolisoon ja itseensä.

– Avoimuus tässäkin toimii varmasti parhaiten. Joskus avioliiton ulkopuolinen seksi on molemmille ok vaihtoehto, jos nähdään, että elämää halutaan kaikesta huolimatta jatkaa yhdessä. Mikä toteutustapa siinä tapauksessa on, se on yhdessä päätettävä, Sievers sanoo.

Voihan Tinder

Deittailukulttuuriin on tullut uudenlaista vauhtia nettisovellusten kautta. Myös Pete, Miika ja Jani on kokeilleet esimerkiksi Tinderiä.

Kokemukset ovat olleet Miikan mukaan ”huvittavia ja opettavaisia”.

– Olen tavannut kymmeniä ihmisiä lähinnä Tinderin kautta. Ihmiset valehtelevat. Paljon. Ja sitten selitellään kun jäädään kiinni. Ollaan systerin kuvilla liikkeillä, kuvat on 5 vuotta ja 50 kiloa sitten. Sinne profiilin taakse on helppo piiloutua ja luoda se ihanneminä. Poikkeuksiakin on. Aina. Ja onhan niitä parisuhteita sieltä syntynyt, Miika sanoo.

Vastaavia tuntemuksia on muillakin. Tinder ei kerro ihmisestä koko totuutta. Se voi myös vahvistaa stereotypioita.

– Kävin treffeillä kävin erään naisen kanssa, ihan perusjutustelua ja hengailua. Treffien päätteeksi nainen totesi, että kyllä sä puhut ihan viisaita ja vaikutat normaalilta. Ulkonäkö antoi ilmeisesti hieman väärän kuvan hänelle. Olen mielestäni melko hyvänäköinen ja omaan lihaksikkaan vartalon, Jani pohdiskelee.

Yksinäisyys ei ole kadonnut

Nettideittailua on luonnehdittu aikuisen karkkikaupaksi.

– Aina voi tulla joku mielenkiintoisempi vastaan seuraavan pyyhkäisyn päässä. On helpompi vaihtaa uuteen, kun päästää toinen aidosti lähelle. Kestää myös niitä vaikeita tunteita ja päiviä. Ihmiset kokevat yksinäisyyttä ihan samalla tavalla kuin ennen sovellusten markkinoille tuloa. Yksinäisyys on vain muuttanut muotoaan. Yksinäinen voi olla myös ihmisten keskellä, jos elämä tapahtuu sovelluksissa, Sievers sanoo.

Monella on tunne, ettei kelpaa. Netissä on houkuttelevaa luoda itsestään sellaista ihannekuvaa, millainen haluaisi olla.

– Virtuaalitodellisuudessa kaikki näyttää kivemmalta, arki ei sitä aina todellakaan ole. Vaatii uskallusta olla oma itsensä. Torjutuksi tuleminen sattuu silloin kaikista eniten. Jokaisella on perustarve tulla rakastetuksi ja hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on.

Itsetuntemusta

Seksi- ja suhderintamalla taitaa sujua parhaiten silloin, kun tuntee itsensä ja tietää, millaista elämää haluaa elää. Miikan mielestä turhan moni odottaa toisen ihmisen tuovan elämään onnen.

– Eivät ihmiset juurikaan mieti, mitkä asiat heidän elämässään ovat niitä, jotka lisäävät rakkauden ja ilon määrää. Mitä asioita pitää tapahtua, jotta kokee olevansa rakastettu? Mitä he itse tekevät sen eteen, että he elävät rakkaustankki täynnä? Miika pohtii.

Kun tuntee itsensä, rakkautta osaa myös jakaa. Itseensä tutustumiseen kannattaa siis käyttää aikaa.

– Yksin ei kuitenkaan kannata tarkoituksella jäädä liian pitkäksi aikaa. Eristäytymällä muista oma olo todennäköisesti menee huonompaan suuntaan. Kun ottaa vastuun itsestään ja omista tunteistaan ja opettelee olemaan paljaana toisen edessä, voi siitä syntyä jotain upeaa. Sellaista, mitä ei osannut edes ajatella. Itseään oppii tuntemaan myös turvallisten ihmissuhteiden kautta. Niille pitää vain uskaltaa antaa mahdollisuus. Puhukaa toisillenne, Sievers kannustaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?