”Miesystäväni on patologinen valehtelija” – 5 merkkiä siitä, että kumppanisi ei ehkä kerro koko totuutta

Julkaistu:

Suhteet
Mistä voin tunnistaa, että joku valehtelee?
– Epäilen, että miesystäväni on jonkin sortin patologinen valehtelija. Olemme eläneet yhdessä reilun vuoden, ja vasta ihan hiljattain olen alkanut kiinnittää enemmän huomiota jatkuviin ”valkoisiin valheisiin”, joita pompsahtaa milloin minnekin, milloin mistäkin asiasta, kirjoittaa eräs nainen Vauva.fi:ssä.

Naisen mukaan mies on ”tarinankertojatyyppiä”, mutta valehtelu ei ole niin ilmeistä.

– Kun tapasimme silloin vain reilu vuosi sitten, oli valehtelu räikeämpää, ja nekin valheet osaan vasta nyt hahmottaa täydeksi huijaukseksi. Mies esimerkiksi kertoi tuolloin soittavansa pianoa erinomaisesti, mutta joka kerta tuttaviemme luona, missä on piano, mies kieltäytyy soittamasta milloin milläkin verukkeella, kuten yllättävä kiire kotiin.

Valheet ovat pieniä, mutta ne ovat silti alkaneet vaivata. Asiaa ei myöskään ole ihan helppo ottaa puheeksi sen pelossa, että toinen voi suuttua.

Itselle läheisen ihmisen valehtelu voi kirpaista pahemman kerran. Palturin puhuminen on tullut vastaan muillekin.

”Suuttui kiinni jäädessään”

– Mies valehteli aivan kummista asioista, kuten asuneensa Espanjassa. Lisäksi valehteli vaihtaneensa työpaikkaa, asunnostaan, omistavansa veneen, auton yms. Vanhempiensa asunnosta ja mitä vielä. Ja aina yritti välttää paljastumasta ja suuttui jäädessään kiinni. Mutta aina jatkoi valehtelua. Selvää oli, että suhde päättyi. Ikinä en ymmärtänyt, miksi teki mitä teki, kertoo yksi keskustelija.

”Kuulostaa niin tutuilta nämä tarinat!” toteaa puolestaan nainen, joka kertoo eksänsä valehdelleen jatkuvasti pienistäkin asioista.

– Valehteli koko ajan ja ihan harmittomista ja turhistakin asioista. Kertoi aina todella lennokkaita tarinoita itsestään ja ystävistään ja kertoessaan tarinan joskus myöhemmin uudestaan henkilöt olivat vaihtuneet, kun ei enää itsekään pysynyt valheissaan perässä.

Mies valehteli myös opiskeluistaan ja töistään.

– Erohan siinä tuli, kun valheiden verkko kunnolla paljastui. Oli pettämistä eri henkilöllisyyksillä ja mies oli muun muassa jättänyt kertomatta saaneensa potkut työpaikastaan ja myyneensä autonsa ja ihan käsittämättömiä juttuja. Onneksi pääsin eroon tyypistä. Niiden pienten harmittomien valheiden takana voi olla todella isoja valheita.

5 mahdollista merkkiä valehtelijasta

1. Hän ei pysty todistamaan sanomisiaan

On kyse sitten valokuvasta – tai vaikka väitetyistä pianonsoittotaidoista kuten alun esimerkissä – väitteille ei ilmaannu missään kohtaan todisteita. Tämä tulee esiin esimerkiksi Vauva.fi:n tarinoissa.

– Lievempi esimerkki. Tuolloin pian tavattuamme hän kertoi lempielokuvansa olevan Unelmien sielunmessu, mutta myöhemmin hän valheensa unohtaneena paljasti, ettei ole koskaan nähnyt koko elokuvaa.

2. Kehon kieli voi paljastaa

Jotkut ovat arvelleet, että valehtelu voi näkyä esimerkiksi kehonkielestä. Kun ihminen puhuu tai edes aikoo puhua ajatustensa vastaisesti, hänen hermostonsa aktivoituu. Se voi näkyä.

– Syke ja verenkierto lisääntyvät. Hengitys muuttuu, lihakset jännittyvät, olkapäät nousevat. Mieli ja keho yrittävät soutaa eri suuntaan huonolla menestyksellä, sanoi mentaalivalmentaja Johanna Konttila tässä jutussa.
3. Viehätysvoimaa riittää silti

Taitavat valehtelijat voivat olla hyvin viehätysvoimaisia ja uskottavia puheissaan. Esimerkiksi narsistit ovat monesti etenkin suhteen alussa varsin hurmaavia. Heidän ikävät puolensa kuten valehtelu ja manipulointi tulevat esiin myöhemmin.
4. ”Sikäli mikäli muistan oikein...”

Vastaus, joka kiertelee ja kaartelee, voi kertoa valheesta. Kiertelyn avulla valehtelija voi yrittää kiemurrella irti tilanteesta ja kiusallisesta kysymyksestä.

5. Tarinankerronta on taitavaa

Popsugar kertoo tutkimuksesta, jossa ihmisiä pyydettiin kirjoittamaan tietystä hotellista arvosteluja. Osa arvostelijoista oli käynyt hotellissa, osa ei.

Paikkaansa pitämättömät arviot keskittyivät vahvasti narratiiviin, tarinaan, jossa he olivat monesti itse osallisina. Ne, jotka olivat olleet hotellissa, keskittyivät enemmänkin kuvailemaan esimerkiksi huonetiloja.

Tutkimuksen yksi johtopäätös oli se, että valheen kertominen vaikuttaa myös itse kertomisen tapaan. Esimerkiksi minä-persoonapronominin käyttö valheellisessa hotelliarviossa voi kertoa siitä, että valehtelija yrittää tehdä sen avulla palturinsa uskottavammaksi.

Onko sinun kumppanisi jäänyt kiinni valheesta – isommasta tai pienemmästä? Mitä tapahtui? Kerro alla kommenttikentässä!

Ota kantaa

Oletko valehdellut kumppanillesi jostakin?

Kyllä 66% Ei 34%
Ääniä yhteensä 7727

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt