Pettäjät voidaan jakaa 6 kategoriaan – yksi tyyppi on uskoton kuin varmuuden vuoksi - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Pettäjät voidaan jakaa 6 kategoriaan – yksi tyyppi on uskoton kuin varmuuden vuoksi

Pettäjät voidaan tyypitellä uskottomuuteen johtaneiden syiden perusteella.

Uskottomuuteen on monia syitä, ja pettäjät voidaan jakaa eri tyyppeihin.­

9.3.2019 14:36

Pettäminen on kriisin paikka parisuhteessa.

Uskottomuuteen on monia syitä, ja pettäjät voidaan jakaa eri tyyppeihin. Sama ihminen saattaa toteuttaa useampaa eri pettäjätyyppiä eri elämänvaiheissa, jopa yhtä aikaakin.

Pariterapeutti Annikki Kaikkosen kirjassa Uskottomuus – syyt ja seuraukset pureudutaan pettämisen anatomiaan. Poimimme Kaikkosen teoksesta kuusi erilaista pettäjätyyppiä.

1. Krooninen pettäjä

Krooninen pettäjä pettää toistuvasti. Hän hakee toiminnallaan vaihtelua, uusia kokemuksia ja jännitystä elämään. Krooniset pettäjät pitävät syrjähypyt yleensä visusti erillään kodin piiristä, esimerkiksi työmatkoilla.

2. Vapauspettäjä

Kroonisen pettäjän alalaji. Ei sinällään näe parisuhteessaan vikaa, mutta kokee tasaisen hyvän elämän tasapaksuna ja käyttää tunteettomia syrjähyppyjä sen vastapainona tai täydennyksenä. Joskus kokee seksuaalisen ilottelun vailla syyllisyyttä henkilökohtaiseksi oikeudekseen.

3. Varman päälle -pettäjä

On jo päättänyt erota, mutta ei uskalla toteuttaa aikeitaan ennen kuin on löytänyt uuden. Etsii siis pettämisen kautta uutta onnea, koska ei osaa tai halua olla yksin.

25-vuotias nainen kertoi Me Naisille liittyneensä Tinderiin, koska hänen silloinen parisuhteensa ei enää toiminut.

– Elin etäsuhteessa, jossa alkoi mennä koko ajan huonommin asiat. Olin ahdistunut ja turhautunut tilanteesta, mutta en osannut sanoa haluavani erota silloin harvoin, kun näimme. Tinderissä sain jännitystä elämääni ja unohdin hetkeksi kaiken muun. – – Lopulta löysin sieltä kiinnostavan miehen, tapasimme ja rakastuin totaalisesti.

4. Päällekkäispettäjä

Ei kykene heittäytymään aidosti läheiseen suhteeseen kenenkään kanssa, koska pelkää suhteen epäonnistuvan tai muutoin aiheuttavan tuskaa. Pitää sitoutumiskammonsa vuoksi yllä useita sivusuhteita yhtä aikaa.

5. Traumapettäjä

Toistaa pettämiskäyttäytymisellään kokemaansa traumaa, kuten hyväksikäyttöä lapsuudessa. Hyväksikäytetty saattaa joko tietoisesti tai tiedostamattaan vaihtaa rooliaan hyväksikäyttäjäksi selviytyäkseen traumaattisesta kokemuksestaan tai kokeakseen hallitsevansa omaa elämäänsä.

Vuosikausia vaimoaan pettänyt Simo kertoi Me Naisille, että hänen käytökseensä vaikuttivat myös lapsuuden kokemukset.

– Kotona en ole osannut sanoa ääneen, että nyt on paha olo, tulehan paijaamaan. Lapsenakin piti mennä nurkan taakse piiloon itkemään, koska miehen pitää olla kova, Simo kertoi.

Lue tämän linkin kautta Simon tarina kokonaisuudessaan.

6. Kostopettäjä

Pettää kostaakseen kumppanilleen. Vaikka kostaa yleensä salaa, saa mielihyvää teostaan.

Kostopettäjä on usein tullut ensin petetyksi ja eronnut pettäjästä. Jos entinen kumppani muodostaa suhteen pettämisen toisen osapuolen kanssa, kostaa tälle harrastamalla seksiä exänsä kanssa. Kostopettäminen voi liittyä myös muihin asioihin, joita ei hyväksy oman kumppanin toiminnassa, kuten uravalintoihin tai alistavaan käytökseen.

Juttu on julkaistu alun perin tässä osoitteessa.

Lue myös:

Salla petti aviomiestään – samalla hän tajusi, että ihan kuka tahansa voi olla uskoton

Oletko ”mikropettänyt” kumppaniasi? Seksologin mukaan se voi tehdä suhteelle jopa hyvää

Susanna, 33, lähti vieraisiin aina, kun miehen kanssa tuli riitaa: ”Palasin joka kerta reissuiltani kotiin häpeissäni”

Suomalaiset naiset kertovat, miksi päätyivät pettämään – 5 syytä ylitse muiden

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?