Leidi Kujanpää ilmoitti miehelleen, ettei pysty enää yksiavioiseen suhteeseen – nykyään hänellä on neljä poikaystävää ja kaksi tyttöystävää - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Leidi Kujanpää ilmoitti miehelleen, ettei pysty enää yksiavioiseen suhteeseen – nykyään hänellä on neljä poikaystävää ja kaksi tyttöystävää

Leidi Kujanpään polyamorinen suhdekuvio kuulostaa ensialkuun monimutkaiselta. Osapuolten mukaan kuvio toimii kuitenkin mainiosti.

Leidi Kujanpää koki aluksi itsensä epäonnistuneeksi. –Olen kuitenkin ymmärtänyt, ettei ole väärin elää itsensä näköistä elämää.­

1.3.2019 17:03

– Istuin alas aviomieheni eteen ja sanoin, että nyt meidän täytyy keskustella, Leidi Kujanpää, 26, muistelee viimevuotisia tapahtumia.

Pari oli pitänyt yhtä 11 vuoden ajan, joten ajatus kaapista ulos tulemisesta pelotti Kujanpäätä suunnattomasti.

Päätös oli kuitenkin kerrottava. Kujanpää ei enää pystynyt yksiavioiseen suhteeseen – hän oli ymmärtänyt olevansa polyamorinen.

Polyamoria on yksi monisuhteisuuteen kuuluva ihmissuhdemuoto ja elämäntapa. Polyamoriassa henkilöllä voi olla yhtäaikaisesti useampia seksuaalisia ja romanttisia ihmissuhteita.

– Aloin huomaamaan tuntemuksia noin viisi vuotta sitten. Ajattelin, että olenko vain jotenkin huono ja vastuuntunnoton ihminen, kun minulla on tunteita useampaa ihmistä kohtaan. Sitten kuulin termistä polyamoria. Tajusin, että tämähän on juuri se, mitä haluan ja tarvitsen elämältä, Kujanpää sanoo.

Kujanpää kertoo, että hänen entinen aviomiehensä reagoi uutiseen lopulta hyvin. Mies lupautui Kujanpään mukaan polyamoria-leirille, jossa suhdemuotoon tutustuttiin, mutta mies ei kuitenkaan ollut kiinnostunut monisuhteisuudesta.

– Hän ymmärsi leirillä, että tämä ei ole minun syyni. Tämä on vain minun tapani olla. Pystyimme eroamaan kivuttomasti hyvinä ystävinä.

 Polypallossa oleminen tuntuu kuin olisi isossa perheessä. Olen kokenut ehkä pientä mustasukkaisuutta tilanteissa, joissa en ole päässyt mukaan joihinkin rientoihin, mutta ne olot ovat menneet pian ohi, kun tajuan etten menetä Leidiä. Uskon että muutaman vuoden päästä pallomme voi olla vielä isompi.–Leidin primääri-kumppani Mikko

Neljä poikaystävää ja kaksi tyttöystävää

Eron jälkeen Kujanpää pääsi kokemaan elämän sillä tavalla kuin hän halusi.

Tällä hetkellä Kujanpäällä on yhteensä neljä poikaystävää ja kaksi tyttöystävää. Yksi heistä on primääri-kumppani Mikko. Primääri-kumppani tarkoittaa henkilöä, jonka kanssa vietetään eniten aikaa.

Mikko oli Kujanpäälle jo entuudestaan tuttu vuosien ajalta, sillä on hän oli pistänyt miehen kiinnostavuuden merkille peli-illoissa. Viime kesän aikana suhde mieheen syveni yhteisen kaveriporukan viettäessä yhdessä aikaa puistoissa.

– Tutustuin paremmin häneen ja myös muutamaan muuhun henkilöön. Tajusimme, että olemme yhdessä aika hyvä kombo.

Osa kumppaneista löytyi polyamoria-leireiltä, yksi taas Saksasta internetin kautta.

 Suku ei ole ottanut asiaa kovin hyvin vastaan. Oikeastaan kukaan ei usko, että mä olen polyamorinen. Keskimäärin kuulen suvusta sitä, että polyamoria on "kaikkimullehetinyt"-ajattelua ja itsekästä toimintaa. Mutta tämähän ei pidä paikkaansa. Me ollaan iso perhe, jossa jaetaan kaikki, tunteista tavaroihin. –Petra, yksi Leidi Kujanpään kumppaneista (nimi muutettu)

Kujanpää myöntää, että kuvio voi kuulostaa ensikuulemalla monimutkaiselta. Vaikeasti hahmotettavan siitä tekee myös se, että osa Kujanpään kumppaneista seurustelee keskenään.

Esimerkiksi saksalaismies seurustelee nykyään myös Kujanpään primääri-kumppanin eli Mikon kanssa ja pari vieraili juuri miehen luona Saksassa.

– Meitä on seitsemän ihmisen ”polypallo”. Ottaen huomioon ”metamurut” eli henkilöt, joiden kanssa kumppanini seurustelevat, puhutaan ehkä kahdeksasta tai yhdeksästä henkilöstä.

–Ajankäytössä varmaan meillä kaikilla on parannettavaa, mutta muuten mielestäni asiat toimivat hyvin. Yhteisöllisyys ja turvallisuus ovat parasta. Toivottavasti muutaman vuoden päästä on tiiviimpi pallo kasassa, Kujanpään kumppani Hanne pohtii.­

Yhteisiä ”halibileitä”

Kiireisellä ihmisellä saattaa välillä olla vaikeuksia löytää tarpeeksi aikaa edes yhdelle kumppanille. Miten sitten kun kumppaneita on useampia?

Kujanpää myöntää, että ajankäyttö on suurin ongelma polyamorisia suhteita muodostaessa.

– Tärkeintä on suunnitella ja tehdä yhteisiä kalentereita. Siihen se oikeastaan perustuu.

Kujanpään ”polypallossa” homma toimii siten, että kaikki osapuolet viettävät paljon aikaa yhdessä esimerkiksi kokaten ja leffoja katsellen.

– Pidämme myös ”halibileitä”, joissa makaamme yhdessä lattialla tyynyjen päällä. Se on mukavaa ajanviettoa ja jokainen pystyy kertomaan oman päivänsä kulun.

Aikatauluttamisesta huolimatta voi olla, että osa kumppaneista saa välillä osakseen muita vähemmän huomiota. Kujanpään mukaan mustasukkaisuus kuuluu myös polyamorian suhteisiin.

– Minulla itselläni on aikanaan ollut kohtuullisen huono itsetunto. Kun näen, että ihminen on minua radikaalisti kauniimpi, totta kai pelkään, että hänestä tulee ulkonäön takia minua tärkeämpi jollekin. Näistä pelkotiloista pitää puhua. Polyamorian parhaita puolia on se, että lähtökohtaisesti kaikista asioista keskustellaan avoimesti.

Leidin ja Mikon yhteinen poikaystävä Jonah (vas.) on vieraillut myös Suomessa. –Teen parhaani, että näen Leidiä ja Mikkoa niin usein kuin voin. Rakastan heitä molempia syvästi. Heidän näkemisensä on aina odottamisen arvoista, hän kertoo Ilta-Sanomille.­

”Sen jälkeen fyysiset rajat tulevat jo vastaan”

Kujanpää on huomannut ihmisillä olevan tietynlaisia kuvitelmia polyamorisia suhteita kohtaan.

– He ovat ajatelleet, että polyamoria on vain seksiä varten.

Kuinka fyysinen puoli sitten toimii?

– Kaikkien kanssa on toki kahdenkeskinen seksisuhde, mutta meillä on todella monia komboja, jotka toimivat useamman ihmisen kesken. Isoin kombo on tällä hetkellä viiden ihmisen välinen. Sen jälkeen fyysiset rajat tulevat jo vastaan.

 Polyamoria isossa polypallossa ei tunnu sen erityisemmältä kuin muutkaan suhteet. En ole huomannut suhteessa mustasukkaisuuksia. Isompia ongelmia ei ole vielä tullut vastaan ja kommunikaatio toimii.–Juha, yksi Leidi Kujanpään kumppaneista (nimi muutettu)

Kujanpää haluaa kuitenkin todeta, että vaikka seksihurjastelu liitetään usein polyamoriaan, petipuuhat eivät ole heidän ”polypallossaan” tärkein asia.

– Ottaen huomion ihmisten määrän, seksi on kohtuullisen pienessä roolissa. Kaikista ihaninta on jakaa arjen askareet monen ihmisen kanssa. Minulla on paljon ihmisiä tukiverkostona.

Vaikka Riihimäellä asuva Kujanpää on kirjattu virallisesti yksin asuvaksi, siltä se ei tunnu.

– Käytännössä en ole yhtenäkään iltana yksin kotona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?