”En enää lähde yhteisiin tapaamisiin” – kun kaveri vaihtaa nuorempaan, ystäväpiirillä on sopeutumista - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

”En enää lähde yhteisiin tapaamisiin” – kun kaveri vaihtaa nuorempaan, ystäväpiirillä on sopeutumista

Jos suhde on epätavallinen, vierestä voidaan alkaa helposti huudella, että mistä oikein on kyse.

Jos suhde on epätavallinen, vierestä voidaan alkaa helposti huudella, että mistä oikein on kyse.

Julkaistu: 2.3.2019 19:20

Ikä ei ennusta liiton pysyvyyttä suuntaan tai toiseen.

Parisuhteen osapuolten suurta ikäeroa pidetään usein kohahduttavana. Suuri ikäero ei psykoterapeutin mukaan kuitenkaan ole sinänsä ongelma parisuhteessa, jos pari ei itse koe niin ja suhteen molemmat osapuolet ovat täysi-ikäisiä.

Ideaalia ikäeroa ei ole olemassa eikä tietyllä luvulla tai muilla ulkoisilla seikoilla voi ennustaa parisuhteen pysyvyyttä. Ikää tärkeämpää on hyvä parisuhde. Se lähtee parin keskinäisestä sitoutuneisuudesta ja uskalluksesta olla toisen kanssa aito oma itsensä huonoine ja hyvine puolineen.

Ikäeroasiat saattavat kuitenkin aiheuttaa suhteisiin omat haasteensa ja lietsoa monenlaisia tunteita. Vauva.fi-sivustolla on keskusteltu aktiivisesti esimerkiksi siitä, miltä tuntuu, kun oman puolison ystävä löytää selvästi nuoremman kumppanin ja puoliso tuntuu innostuvan asiasta.

”Hienotunteisuutta”

Onhan se jännittävää ja herättää uteliaisuutta kun tuttavapiiriin ilmestyy uusi nätti ja ehkä vielä nuori nainen. Kyllä minäkin naisena reagoisin jos vastaavanlainen tapahtuisi, sillä erolla että kyseessä olisi mies. Sehän on luonnollista eikä todellakaan kenenkään silmiä sitoa voi.

Sen verran älyä ja hienotunteisuutta pitää olla että ei ala asiaa hehkuttaa. Katsominen ei ole kumppanilta pois. Typerä mustasukkaisuus ei ainakaan suhdetta vahvista, päinvastoin.

”Miehen ikääntyminen on haaste”

Kaikki tuttavani, jotka menivät yhteen vanhemman miehen kanssa, ovat eronneet siinä vaiheessa, kun alkoivat kokea, että miehen ukkoontuminen alkoi rajoittaa heidän elämää. Eivät kai halunneet omaishoitajiksi. Kuten yksi sanoi ihan suoraan, että alkoi ärsyttää, kun mies halusi vain jököttää kotona, kun hän olisi halunnut tanssimaan ja matkoille, kun lapset oli vähän kasvaneet isoiksi. Toki on varmaan pariskuntia, joissa vaimo on 50-vuotias ja mies 70-vuotias ja hyvin menee. Mutta itse en tunne yhtään.

Kuvituskuva

”Hämmentäviä tilanteita”

Itse olen kokenut vähän hämmentäviä tilanteita miehen parhaan kaverin uuden tyttöystävän kanssa. Olemme jo niin eri ikäluokkaa, että on vienyt aika lailla energiaa seurustelu hänen kanssaan. En enää lähdekään yhteisiin tapaamisiin, koska olen jotenkin uupunut niiden jälkeen. En voi mitään, mutta suren sitä, että enää ei voi viettää niitä kivoja yhteisiä mökkiviikonloppuja ja tehdä reissuja, mitä tehtiin entisen vaimon aikaan, jonka kanssa tulimme hyvin toimeen.

”Iso ero vuosien välillä”

Olen itse 61 vuotta ja kyllä ero siihen, kun olin 40-vuotias on iso. Olen kylläkin nainen. Mutta silti. Nyt on tullut kaikenlaisia kipuja ja kulumia, vaikka olen ikäisekseni hyvässä kunnossa. Olen eronnut ja elän yksin. Itse en jaksaisi nelikymppisen miehen kanssa elää niin hektistä elämää, kuin itse elin silloin. Toisaalta, en kaipaa tässä vaiheessa asuinkumppania.

Minulla on vakituinen kaveri, joka on ikäiseni, mutta asuu omassa asunnossaan, emmekä tule ikinä muuttamaan yhteen. Nautin omasta tilastani, kuten hänkin. Jos kaipaa nuorempaa, kun on omassa kodissaan, niin ihan vapaasti. Emme ole luvanneet toisillemme loppuelämän uskollisuutta.

”Vaikea kuvitella”

Mun on vähän vaikea kuvitella miehen innostuvan kaveriporukan särkymisestä. Kavereiden vaimot kuuluu porukkaan. Luulen että jos siitä joku yhtäkkiä vaihtuisi niin jonkun aikaa saisi totutella tilanteeseen ja todennäköisesti se tapahtuisi aika innottomasti.

”Seksi eittämättä mielessä”

Mitä tarkoitat innostuksella? Varmaan miehen kanssa spekuloitaisiin tilannetta ja ihmeteltäisiin – enemmän varmaan huonoja puolia. Epäilemättä hän miettisi, miltä seksi paljon nuoremman kanssa tuntuisi; niin minäkin, jos tilanne olisi toiste päin (eikä sekään ihmettely pidä sisällään pelkkää innostusta). Onhan näitä tuttavapiirissä nähty ja keskusteluja käyty. Ei ota itsetunnon päälle.

Kuvituskuva

”Sen kun ihailee”

Totta kai on paljon tutuissa tapauksia, missä mies on vaihtanut nuorempaan. Liekö mieheni valehtelee minulle, kun aina suree näitä tapauksia ja sanoo, että on lapsille kurjaa, kun vanhemmat eroaa ja sekoittaa uudet ja vanhat ja välit on riitaisat. Ei ole koskaan ihaillut tuttaviensa nuoria naisia minun kuulteni. Pikemminkin sanoo aina, että miten ihmeessä ihmiset saa sössittyä asiansa noin.

Mutta jos alkaisi ihailla tuttavansa eroa ja hänen uutta nuorta naistaan, niin miten suhtautuisin. No en mitenkään. Ei kai miehen ihailut tuttaviensa elämää kohtaan minulle kuulu. Minulla on oma elämä silti, vaikka yhdessä asumme. Jos haluaa ihailla tuttavansa tyttökaveria, niin sen kun ihailee.

”Ei mitään tunteita”

Minun kanssani eletään täysin vapaaehtoisesti, joten jos mies katsoo, ettei homma pelitä, niin menkööt. Uusi suhde voi olla aluksi kiva, mutta sekin muuttuu muutamassa vuodessa arkiseksi ja saa omia rasitteitaan.

Lähipiirissä kävi noin, että 55-vuotias mies otti melkein 20 vuotta nuoremman naisen. Kauppaan kuuluivat naisen pikkulapset. Meni vuosi ja kas kummaa kun oltiin norkoilemassa takaisin vanhan akan luo. Vanha akka oli sillä välin saanut oman elämänsä kumminkin mieluisaan järjestykseen, löytänyt uuden miesystävänkin. Ei ottanut enää eksää, jonka moraalin taso oli osoittautunut löysäksi.

Että enpä tiedä, olisiko se avioero niin kauheaa. Tuskin. Joten en aio tärvätä energiaa sen murehtimiseen, innostuisiko mies nuoremmasta. Elämässä on tässä iässä paljon mielenkiintoisempiakin mietinnän aiheita.

”Vanhuusaikaa ei käy kateeksi”

Tuttu pari on 60- ja 80-vuotiaita. Nainen nuorempi. Olleet yhdessä siitä asti, kun nainen on ollut parikymppinen. Varmasti on aitoa rakkautta, mutta ei kyllä tuo vanhuusaika käy kateeksi. Mies erakoitunut kotiin, todella vanhus sanan varsinaisessa merkityksessä. Pää sentään pelaa vielä, mutta liikkuminen vaikeaa. Nainen vielä työelämässä, pian eläkkeellä. Aktiivinen ja nuorekas ihminen jumissa vanhusmiehen kanssa parhaat vuotensa, kun lapset ovat lähteneet kotoa, pääsee eläkkeelle ja olisi viimein aikaa toteuttaa itseään.

Ilta-Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Elätkö liitossa, jossa ikäero on suuri? Miten ikä vaikuttaa suhteeseesi? Kerro ajatuksistasi kommenttikentässä tai lähetä kertomuksesi osoitteeseen noora.valkonen@iltasanomat.fi.

Tuoreimmat osastosta