Puoliso hankki rakkaalleen lahjan, mutta peri siitä laskun – Yle: Taloudellinen väkivalta on yksi henkisen väkivallan muoto - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Puoliso hankki rakkaalleen lahjan, mutta peri siitä laskun – Yle: Taloudellinen väkivalta on yksi henkisen väkivallan muoto

Julkaistu: 8.2.2019 20:00

Oletko kärsinyt taloudellisesta väkivallasta suhteessasi?

Väkivalta voi suhteessa olla muutakin kuin fyysistä. Yle nosti esiin artikkelissaan taloudellisen väkivallan. Ylen artikkelissa kerrotaan, että taloudellinen väkivalta on yksi henkisen väkivallan muoto.

– Se kohdistuu uhrin rahankäyttöön ja tämän omaisuuteen. Käytännössä taloudellinen väkivalta on monenlaista: käytetään toisen rahoja ilman lupaa, tuhotaan tämän omaisuutta, tehdään toiseen vaikuttavia isoja taloudellisia päätöksiä kysymättä toiselta tai pakotetaan tämä tekemään itselle epäedullisia sopimuksia tai taloudellisia tekoja, Ylen jutussa kuvailtiin.

Taloudellinen väkivalta nousi puheenaiheeksi myös Vauva.fi-palstalla, jossa monella on kokemusta puolison ikävistä keplotteluista raha-asioissa.

Ex-miehen konnankoukut eivät olleetkaan hänen omiaan

– Ex-mieheni halusi minun ottavan autolainan – hänellä kun ei ole luottotietoja – ja aikoi maksaa jokaisen erän. Pitkän suostuttelun jälkeen otin neljän tonnin lainan, ja mies sai auton, eräs kertoo palstalla.

Ensimmäisen erän ilmestyttyä mies ei kuitenkaan suostunut maksamaan.

– Riitelimme paljon tästä lainasta ja hukuin epätoivoon. Olin näet työtön ja sain kuukaudessa vain 700 euroa Kelalta, koska miehen suuret tulot vaikuttivat minunkin saamiin rahoihin.

Lopputulema oli, että hän oli tulla hulluksi yrittäessään työllistyä. Välillä oli pätkätöitä, välillä ei.

– Joka kuukausi, kun sain rahat käteen, menivät ne heti laskuihin. Kun lopulta työllistyin kokoaikatyöhön ja näin taas valoa tunnelin päässä, mies muutti salaa pois vieden kaiken, kommentoija tilittää.

– Nyt onneksi olen selvinnyt kaikesta tuosta ja jopa saanut pidettyä omat luottotiedot.

Varjostamassa hyvää suhdetta

Toinen kertoo Vauva.fi:ssä kaikkien suhteidensa perustuneen taloudelliseen väkivaltaan.

– Olen nyt ollut viimeisimmässä suhteessani vuoden verran ja olen taas korviani myöten pulassa tämän kanssa. Emme asu yhdessä, mutta mies haluaisi muuttaa yhteen. En tiedä, miten tästä tilanteessa voisimme edetä, hän kertoo.

– Muuten suhde on todella hyvä ja parasta, mitä minulle on tapahtunut, mutta miehellä on peliongelma. Hän on täysin sokea sille, että heittää minun rahaani koko ajan taivaan tuuliin ja laittaa omat tarpeensa etusijalle – ikään kuin minä en tarvitsisi rahaa ollenkaan.

Taloudellista väkivaltaa voi olla esimerkiksi se, että suhteen toinen osapuoli törsää yhteiset säästöt eikä välitä tippaakaan siitä, mitä toiselle jää.

”Rahaa se vain on”

– Kun tapasin entiseni, oli hän juuri keskeyttänyt opiskelunsa. Yhteen muuttaessa ei saanut aikaan hakea mitään tukia, joten maksoin itse kaiken pienestä palkasta. Kun viimein haki työttömyystukea, joka oli todella pieni, tuhlasi sen sitten kokonaan itseensä, eikä osallistunut esimerkiksi yhteisiin asumismenoihin, muistellaan palstalla.

Samaisella exällä oli kommentoijan mukaan pieniä työkeikkoja välillä. Tällöin kumppani halusi käyttää palkkansa matkusteluun tai muuten itseensä.

– Kun sanoin, ettei ole varaa lähteä matkalle, saattoi hän luvata, että maksaa meidät matkalle nyt, kun rahaa on. Hän kehui saavansa palkkaa niin paljon, ettei ongelmia laskujen maksamisen ja muun suhteen tule.

– Kun matkat oltiin varattu, ex alkoikin perimään itseltäni matkan hintoja takaisin. Jäin yksin matkan jälkeen myös selviytymään vuokrista ja muusta, kun ei sitä rahaa sitten ollutkaan. Exää ei paljoa stressannut, hoki vaan, että ”rahaa se vain on” ja käski olemaan olematta aina niin negatiivinen.

”Muutto oli helppo, kun ei ollut enää tavaroita”

Kommentoija ei kuitenkaan lähtenyt suhteesta, vaikka tilanne olikin melko kestämätön.

– Silloin olin niin typerä, että ajattelin, että exäni tekisi saman minulle, auttaisi vaikeassa tilanteessa...

Vaan eihän niin toki tapahtunut.

– Pääsin lopulta opiskelemaan, ja exällä oli paremmat tulot. Kun opintoraha tuli, ex suunnisti kauppaan ja lappasi liukuhihnalle sadoilla euroilla kaikkea sellaista mitä en itse käytä. Siihen se opintoraha upposi lähes kokonaisuudessaan. Kun exän tuet tulivat pari päivää omiani myöhemmin ja oli hänen vuoronsa maksaa, ei se toiminutkaan samalla tavalla. Lopulta kommentoija kertoi väsyneensä lopullisesti ja menettäneensä opintotuen. Hän alkoi saada väliaikaisesti työttömyystukea.

Raha on katala keino käyttää valtaa parisuhteessa.

Lahjat laskutettiin tylysti

– Hän teki esimerkiksi sellaisia temppuja, että saattoi ehdottaa, että ostaisi minulle jotain tai vain hankki minulle kallista tavaraa kysymättä. Sitten myöhemmin esitti ostoksensa kuitin ja edellytti minun maksavan sen takaisin, eräs kertoo entisen kumppaninsa toimista.

Mutta oli muutakin. Kerran samainen kumppani osti kommentoijalle television, jonka hinnan halusi sitten tämän itse maksavan, Vauva.fi:ssä kerrotaan.

Onko sinulla kokemusta taloudellisesta väkivallasta? Kerro tarinasi alla olevassa kommenttikentässä!

Ilta-Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?