Ensin teininä meni näkö, sitten tulivat kivut – kuultuaan aivokasvaimestaan sokea koomikko Tommi Vänni, 30, päätti vihdoin alkaa elää - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Ensin teininä meni näkö, sitten tulivat kivut – kuultuaan aivokasvaimestaan sokea koomikko Tommi Vänni, 30, päätti vihdoin alkaa elää

Stand up on avannut Tommi Vännille aivan uuden elämän. Maaliskuussa miehen suuri haave toteutuu, kun hän avaa Sokko irti -klubin Tampereelle.

Tommi Vänni muistuttaa, ettei sokeus tarkoita sitä, että olisi vain musta säkki päässä ja valkoinen keppi kädessä.

9.2.2019 14:00

Koomikko Tommi Vänni, 30, menetti näkönsä tuntemattomasta syystä 10–15-vuoden iässä. Se ei ollut niin iso juttu kuin olisi voinut kuvitella.

Vänni muistaa ajatelleensa, että kunpa näkisi edes varjohahmoja, jotta pystyisi pelaamaan fantasiafiguureillaan.

– Kun lapselle tapahtuu jotakin tuollaista, siinä ei romahda elämä alta. Ei lapsi tai nuori osaa ajatella sillä tavalla tulevaisuutta. Jos aikuinen vammautuu, häneltä menee usein työ ja kaikki, minkä eteen on rakentanut, hän sanoo.

Tampereella asuva Vänni kiittää kaveriporukkaansa, joka ei ikinä kyseenalaistanut sitä, etteikö hän olisi sama ihminen sokeudestaan huolimatta.

Tietokonepelien pelaamisesta piti luopua, mutta Vänni päätti fokusoida ener­giansa eri asioihin. 10-vuotiaasta pelattuun Magic: The Gathering -keräilykorttipeliin tuli vuoden tauko ennen kuin hän keksi, että voi merkitä kortit pistekirjoituksella.

– Kun kokee äkillisen menetyksen, elämän rajat piirtyvät uusiksi, hän selittää.

Vänni ei näe silmillään mitään, koska hänen silmähermonsa ovat surkastuneet. Hän saattaa kuitenkin vaikuttaa siltä, että näkisi. Vänni sokeutui sen verran myöhään, että hänelle on ehtinyt kehittyä näkevien elkeet. Hän esimerkiksi katsoo silmiin puhuessaan.

– Mitään viestiä ei mene silmistä näkökeskukseen, mutta aivoni eivät missään vaiheessa tajunneet yhteyksien katkenneen. Näen muun muassa unissani, ja ihan valveillakin jos ihminen puhuu mulle, näen hänen ilmeensä ja suunliikkeensä. Se on synestesiaa, eli aivoni kääntävät kuulo- ja tuntoaistimukseni myös näkemiseksi.

Tommi Vänni osaa nauraa myös itselleen. Omassa stand upissaan Vänni haluaa murtaa stereotypisen kuvan vammaisista, jotta yleisö näkisi ihmisen vamman takana.

Sokeus ei ole Vännin mukaan lainkaan sellaista, että olisi pelkkä musta säkki päässä.

– Aistimaailmani ei ole kuin ympyrä, josta on lohkaistu pala pois. Aukko on korvautunut kaikella muulla, ja ympyrä on täysi. Kun ihmiset miettivät, että millaista on olla sokea ja laittavat silmät kiinni ja ottavat käteensä valkoisen kepin, se on vähän sama kuin jos lähtisi konttailemaan joka paikkaan ja kuvittelisi tietävänsä, millaista on koiran elämä, hän heittää.

Diagnoosia yllättävälle sokeutumiselle ei saatu selville. Myöhemmin tulivat selkä- ja rintarankakivut, jotka liittyvät todennäköisesti samaan sairauteen.

– Kun oli kaikki testit tehty eikä tule mitään tulosta, kyllä se vähän katkeroitti lääkärien suuntaan, mutta tätä nykyä en syytä heitä. He vain tekevät työtään omasta näkökulmastaan. Valitettavaa on, että monesti lääkkeitä määrätään ilman pitkän tähtäimen suunnitelmaa.

Parikymppisenä Vännille määrättiin kolmiolääkkeitä selkäkipuun, ja hän jäi niihin pahasti koukkuun. Viiden vuoden kuluttua hän tajusi, että jos jatkaa samaa tahtia, on kolmekymppisenä haudassa. Mies päätti lopettaa kaiken, mikä aiheuttaa riippuvuutta – ja onnistui siinä.

”Kun elämä menee tarpeeksi pitkälle negatiiviseen suuntaan...”

Tuolloin Vännin suurin haave oli tulla sekä kirjailijaksi että muusikoksi. Lukion jälkeen hän kävi Oriveden opiston kirjoittajalinjan ja alkoi työstää romaania. Taidot kehittyivät lupaavasti ja keikkojakin oli tarjolla, kunnes kaksi vuotta sitten tuli äkillinen pysähdys.

Käsien toiminta heikentyi, mikä oli murskaavaa ihmiselle, joka rakastaa kirjoittamista ja koskettimien soittamista.

Mies makasi sängyn kädet rinnan päällä ja suri, ettei hänestä tulekaan yhtään mitään. Vänni kuvailee, että kun elämä menee tarpeeksi pitkälle negatiiviseen suuntaan, se joko kiskoo alas mutaan tai sitten antaa herättävän sähkösokin.

Hän tajusi siinä hetkessä, ettei kaikki ole mennyttä.

– Tajusin, että pystyn edelleen rakastamaan – ja kai sitä voisi tehdä vaikka stand upia. Oli tosi vapauttava hetki, kun sai sanottua kavereille, ettei musta tarvi tulla kirjailijaa tai muusikkoa. Jotenkin stand up on rennompi tapa kanavoida omaa luovuuttani. Stand upissa pystyn yhdistämään muusikon lavakokemuksen kirjoittajapuoleeni, hän selittää.

”Sokeuteni nojalla pystyn vähän tölvimään”

Omassa stand upissaan Vänni haluaa murtaa stereotyyppisen kuvan vammaisista, jotta yleisö näkisi ihmisen vamman takana.

– Mun lavapersoonaan kuuluu se, että sokeuteni nojalla pystyn vähän tölvimään näkevää yleisöä.

”Tossa kesähelteiden aikana huomasin miten rankkaa tää sokean elämä voi olla. Niinku bussit, tiiätte kun niistä voi tulla sellasia tosi hikisiä ja pahanhajusia ja melusia persereikiä. Joo, sit samaan aikaan mä istun siinä ilmastoidussa taksissa”, kuuluu yksi Vännin lavajutuista.

Alla oleva video ei ole Tommi Vännin stand up -keikalta, vaan tamperelaispubista, jossa hän kertoi elämästään:

Kun elämä on potkaissut monta kertaa tosi isosti, se on opettanut myös selviämään jaloilleen. Stand up avasi uusia polkuja. Ennen stand upia Vänni oli ollut 11 vuotta sinkkuna. Elämän haasteet olivat tehneet hänet kykenemättömäksi solmimaan pysyviä suhteita.

– Stand upin myötä löysin parisuhteen, Vänni iloitsee.

Stand up -komiikka on tuonut Tommi Vännin elämään myös parisuhteen.

Vuosi sitten Vänni sai kokea taas uuden järkytyksen, kun lääkäri soitti aivojen magneettikuvista. Käsien oireet selittyivät aivokasvaimella. Onneksi kuitenkin hyvälaatuisella ja mahdollisesti lääkkein hallittavalla.

– Kun lääkärit soittivat aivokasvaimestani, Tiina oli silloin luonani. Hän lupasi olevansa kanssani, tapahtui mitä tahansa.

Pari kihlautui kuukausi sitten.

– Kun ei jää peloissaan nurkkaan kyyhöttämään, maailma rupeaa sivelemään, Vänni iloitsee.

Yhtäkkiä hänen suuri haaveensa on toteutumassa. Mies on perustamassa stand up -klubia vanhaan elokuvateatteriin Tampereen Hervannassa. Hän itse toimii iltojen isäntänä, ja klubin nimi on nasevasti Sokko irti. Stand up -harrastuksensa ansiosta hän on ehtinyt luoda suhteita alalla ja on hankkinut kovia kotimaisia nimiä esiintymään klubilleen. Ensimmäinen ilta järjestetään maaliskuussa.

Vaikka elämä on kiskaissut monesti turpiin, Vänni ei ole katkeroitunut.

– Vaikeudet kasvattivat ihmisenä. En kadu mitään, koska en koe, että mulla olisi ollut mahdollisuutta valita. Hassua kyllä, mutta koen heränneeni vasta vuosi sitten. Siitä lähtien olen elänyt täysillä, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?