Seksi & Parisuhde

30 vuotta naimisissa olleet Päivi ja Pekka matkustivat maailman ympäri asuntoautossa –näin 2 vuoden reissu vaikutti suhteeseen

Julkaistu:

Me Naiset
Kuopiolaiset Päivi ja Pekka Heiskanen matkustivat maailman ympäri 1,2 neliömetrin asuntoautossa. ”Tien päällä oli aikaa jutella suhteestamme”, Päivi kertoo.
– Lapset olivat muuttaneet omilleen. Ajattelimme, ettei meidän ole mitään järkeä etsiä toisiamme suuressa talossa. Muutimme pieneen kerrostalohuoneistoon ja päätimme ostaa kunnon asuntoauton, Päivi Heiskanen kertoo muutaman vuoden takaisesta ajasta.

Unelma maailmanympärimatkasta oli muhinut pitkään, aina siitä asti, kun Päivi ja hänen miehensä Pekka Heiskanen olivat karavaanarireissullaan tutustuneet tanskalaisperheeseen, joka oli ollut lopettelemassa omaansa. Tuosta kohtaamisesta oman auton starttaamiseen kesti yhteensä kahdeksan vuotta.

– Haaveilu on helppoa, mutta vaikeinta oli tehdä päätös lähtöpäivästä. Kun se kirjattiin ylös, suunnitelmasta ei ollut perääntymistä. Sillä hetkellä unelmasta tuli selkeä tavoite, päämäärä, ja sen eteen alettiin tehdä lisää töitä, Päivi sanoo.

Reittisuunnitelmia laatimaan

Päivi alkoi neuvotella virkavapaasta erityisopettajan työssään, ja Pekka ryhtyi valmentamaan seuraajaa toimitusjohtajatehtäväänsä osaksi omistamassaan kuljetusalan koulutusfirmassa. Kerrostalokodille löydettiin vuokralaiset. Lähellä asuva tytär suostui toimimaan postiapuna laskujen kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pekka teki erilaisia reittisuunnitelmia ja laati uusia, kun Päivi ampui osan alas.

– En halunnut Afganistaniin, Pakistaniin enkä Tsetseniaan. Jossain vaiheessa meitä varoiteltiin menemästä Koillis-Intiaan, koska joutuisimme todennäköisesti kidnapatuiksi. Reittisuunnitelmat muuttuivat milloin maailman poliittisten tilanteiden, milloin luonnonmullistusten vuoksi.

Tehtävät ja vastuualueet jaettiin eroavaisten piirteiden ja vahvuuksien mukaan. Pekka vastaisi autosta ja ajamisesta, Päivi hoitaisi viranomaiskuviot, varaukset ja setvisi sääntökirjoa, johon pari törmäisi eri maiden rajoilla ja liikenteessä.

– Pekka on järjestelmällisempi, minä en. Työnjako oli helppoa, koska tunsimme toisemme jo niin hyvin. Olimme ennenkin olleet parhaimmillamme yhteisissä projekteissa: taloa rakentaessa tai kehitysyhteistyössä. Kaksi vahvaa, itsenäistä yhdessä ei ole aina optimitilanne, mutta haastavissa tilanteissa voi ainakin luottaa, ettei kumpikaan heitä hanskoja naulaan.

Kunnon sänky autokotiin

Siitäkin sovittiin ajoissa, mihin autokodissa satsattaisiin.

– Hyvä sänky oli tärkeimpien mukavuuksien joukossa. Jos reissussa ei saisi levättyä kunnolla, matkanteosta ei tulisi mitään. Pekka on 192-senttinen, joten tarvittiin täysimittainen peti.

Sopiva auto löytyi Saksasta ja se nimettiin Epeliksi. Se selviäisi maastossa kuin maastossa ja sillä pystyi ajamaan vaikkapa metrin syvyiseen veteen. Autossa oli aurinkopaneelit, lisäpolttoainetankit ja kaksivesijärjestelmä niin että juomavesi pysyisi puhtaana kaikissa olosuhteissa.

Ennen matkaa Päivillä oli vielä yksi ehto Pekalle.

– Ymmärsin, että tällaiseen reissuun voi lähteä vain hyvässä kunnossa. Sanoin Pekalle, että lähtisin vain, jos hän juoksisi kanssani puolimaratonin ennen matkaa. Ja niin hän juoksi!


Rakkautta 1,2 neliömetrissä

Teknisiä juttuja, reittejä ja varusteita oli helppo suunnitella ja varmistella etukäteen. Entä parisuhdepuoli: miten selvitä parina kahden vuoden reissusta 1,2-neliöisessä autokodissa? Sitä Päivikin mietti etukäteen.

– Olimme olleet yhdessä niin pitkään, että tunsimme toisemme jo hyvin. Toisaalta, vaikka liittomme oli pitkä, se ei ollut perinteisellä tavalla tiivis. Pekan työ oli vienyt älyttömästi aikaa yhteisestä tekemisestä, ja olimme tottuneet toimimaan itsenäisesti. Yhteiset harrastukset olivat aika tavalla jääneet muiden kiireiden alle. Matkalla olisimme ensi kertaa niin tiiviisti yhdessä. Kyllä minä pohdin, miten meidän kävisi, Päivi sanoo.

Kun Heiskaset pääsivät matkaan, he olivat vain viikon myöhässä alkuperäisestä tavoitepäivästään. Lähtö osui 30. hääpäivälle.

– Matka oli lopulta ihana tapa tutustua toisiimme uudelleen ja nähdä taas selkeämmin ne piirteet, joihin olimme aikoinaan toisissamme ihastuneet.

– Tien päällä oli aikaa jutella myös suhteestamme. Tai no, minä olisin tietenkin vatvonut parisuhdekiemuroita loputtomiin. Joskus heitin ilmoille jonkin syvällisen kysymyksen ja jäin odottelemaan vastausta. Kun kysyin Pekalta, mitä mietit, hän vastasi että vastaantulevan auton etuakselia, Päivi nauraa.

Maailmaa kiertäessä oli aikaa elvyttää entisiä yhteisiä harrastuksia ja aloittaa uusia.

– Kun oli aikaa, aloimme katsoa yhdessä Netflix-sarjoja. Se tapa on jäänyt arkeemme nyt matkan jälkeenkin. Samoin se, että Pekka osallistuu taas kotitöihin, Päivi kehaisee.

– Ja se juoksuharrastuskin palasi jäädäkseen! Kaiken kaikkiaan matka muutti parisuhdettamme paljon: yhtä lailla arjen tekemisten tasolla kuin tunnesidettä vahvistavasti.

Juttu on julkaistu ensin Me Naisissa. Lue alkuperäisen jutun lopusta Päivin tärkeimmät neuvot vastaavasta reissusta haaveileville ja katso lisää kuvia matkalta.

Lue lisää:

Härkösten perheen vuoden maailmanympärimatka maksoi 53 181 €: ”Kuka tahansa pystyy samaan, kun vain priorisoi”

Juulia, 22, ja Samuli, 26, rakensivat unelmiensa miniasunnon autoon – nyt se on palanut poroksi

50 000 €:n maailmanympärimatkan tehnyt Anna-Katri: Nämä ovat 6 maailman parasta paikkaa

Emilia, 28, reissaa Euroopassa pakullaan, joka on hänen ”ensimmäinen kotinsa” – päiväbudjetti 25 euroa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt