7 naista kertoo, millä hetkellä se iski tajuntaan: Tämä suhde päättyy tähän - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

7 naista kertoo, millä hetkellä se iski tajuntaan: Tämä suhde päättyy tähän

Julkaistu: 17.1.2019 19:00

Suhde voi päättyä ovet paukkuen tai sitten hiljaa tunteeseen, että kaikki on ohi. Näin seitsemän naista kertoo hetkistä, joiden he tajusivat johtavan eroon.

Tammikuuta voi pitää suomalaisten virallisena erokuukautena, sillä 20 vuoden tilaston perusteella silloin pistetään eroja vireille lähes 40 prosenttia enemmän kuin joulukuussa.

Eropäätös voi syntyä nopeasti tai hitaasti, ja eroon ei aina tarvita riitaa. Se kävi ilmi, kun Me Naisten lukijoita pyydettiin kertomaan, millainen riita johti eroon tai jäi viimeiseksi ennen eroamista.

Mikäli suhde ei pääty ääritilanteeseen, kuten pettämiseen tai henkiseen tai fyysiseen väkivaltaan, äänekkäimmät riidat on usein riidelty jo kauan ennen kuin tiet eroavat. Lopulta jäljellä saattaa olla vain tunne, että tämä oli tässä.

Alla seitsemän naista kertoo kokemuksensa hetkistä, jotka johtivat eroon.

1. Ei halua enää edes yrittää

”Suhteemme loppuvaiheessa riitelimme kerta toisensa jälkeen pettämisestä. Asia tuli esille jokaisen riidan aikana. Riitelimme raivoten ja ovet paukkuen. Lopulta toinen osapuoli yleensä poistui paikalta rauhoittumaan. Se kesti useita päiviä.

Viimeinen riitamme oli erilainen. Kumpikaan ei välittänyt eikä jaksanut. Siitä tiesin, että se on ohi.”

Singleagain

2. Yhteys katkesi jääkauteen

”Avioliittomme viimeisinä viitenä vuotena yhteistä aikaa ei töiden takia ollut paljoa. Keskustelut ja myös arkiset riidat vähenivät. Näin jälkeenpäin ajatellen se oli kuin jonkinlainen pieni jääkausi. Kunnes yhteys katkesi lähes kokonaan. Mitään suurta riitaa ei ollut, oli vain ahdistus.

Mies oli tahollaan tehnyt päätöksen ja ilmoitti, että nyt hän lähtee. En sanonut siihen yhtään mitään; en osannut huutaa, itkeä tai vaatia selitystä. Seuranneiden parin kuukauden aikana puhuimme puhelimessa liki päivittäin ja selvitimme toisillemme, mitä mielessä liikkui ja oli liikkunut kuukausia ennen.

Mies moitti minua siitä, että annoin liian helposti periksi enkä vaatinut häntä jäämään. Minä taas olen aina ollut sitä mieltä, että ihmistä ei saa pakottaa vaan hänen täytyy antaa saada tehdä omien valintojensa mukaan.”

Mirjam

3. Rahasotkut uuvuttivat

”Riitelimme noin seitsemän vuotta kestäneen avioliitomme aikana usein raha-asioista. Viimeinen riita oli niin paha, että päätin hakea avioeroa.

Kävi nimittäin ilmi, että ex-mieheni oli valehdellut minulle ja salannut paljon raha-asioita. Hän oli menettänyt työpaikkansa rahasotkuissa eikä ollut kertonut minulle asiasta mitään. Kun laskut alkoivat jäädä maksamatta ja karhukirjeitä alkoi tulla, aina oli jokin selitys valmiina.

Lopulta en vain jaksanut enää. Stressaannuin ja menetin yöunet. Eropäätöksen jälkeen elämäni tasaantui nopeasti, koska vastasin itse taloudestani. En ole koskaan katunut päätöstäni.”

Onnellinen nyt

4. Miehestä huokui välinpitämättömyys

”Puolisoni oli lähdössä taas kerran jonnekin, ja sitä varten hän oli vain tullut hakemaan jotain tavaraa kotoa. Sitten hän jälleen häipyi.

Istuin lapsi sylissäni järkyttyneenä, kun tajusin, ettei puolisoni välitä yhtään. Ei nyt, ei tulevaisuudessa eikä ennenkään. Riita ei kestänyt kauan, koska mies pyörähti ovesta ulos ja vuorosanamme olivat jo tuttuja kummallekin. Pariterapiaakin oli takana.”

La

5. Näky, joka sai tajuamaan

”Tajusin, etten enää rakasta miestäni, kun hän lähestyi minua liian pienissä uimahousuissa, maha röllöttäen, punakkana ja seksin toivossa ääliömäinen virne kasvoillaan. Olin oksentaa jo ajatuksesta fyysisestä kanssakäymisestä. Miehen hoitamaton ulkomuoto ja olemattomat keskustelu- ja ajattelutaidot olivat syöneet kaiken kiinnostuksen häntä kohtaan.”

Milla

6. Riita, jonka jälkeen ei ollut paluuta

”Tulin pyhäpäivänä töistä kotiin, ja puoliso odotti siellä humalassa. Hän ei nähnyt siinä mitään väärää, vaikka oli lasten kanssa. Häpeäkseni suutuin asiasta niin paljon, että löin puolisoani avokämmenellä poskelle, minkä jälkeen hän tönäisi minut lattialle ja iskin pään lattiaan. Se oli viimeinen riita. Siinä menimme liian pitkälle, eikä parisuhteeseen ollut enää paluuta.”

Mekkohukassa

7. Pettäjä

”Avoliittoni päättyi aikoinaan siihen, kun mies jäi pettämisestä kiinni. Kävin suht rauhallisen keskustelun hänen kanssaan ja kysyin suoraan, oliko tämä tässä. Hän sanoi, että se on minusta kiinni.

Totesin, että kiitti mulle riitti. Kokemuksesta tiesin, että mies, joka pettää kerran, pettää aina. Ja olin oikeassa. Hän petti uutta tyttöystäväänsä minun kanssani useamman kerran. Sitten kun hän vaihtoi taas lennosta naista, en enää suostunut suhteeseen. En halunnut satuttaa naista, joka ei ollut tehnyt minulle mitään.

Tästä on toki aikaa, ja olimme kovin nuoria silloin. Mutta avoliitto on avoliitto, lupaus sitoutumisesta. Onneksi löysin myöhemmin puolison, joka on luotettava. Se oikea.”

MR

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun kokonaisuudessaan täältä. Lukijoiden kertomuksia on muokattu niiden selkeyttämiseksi ja lyhentämiseksi.

Lue myös:

Ullan, 33, parisuhde oli jatkuvaa riitelyä rahasta: ”Nyt eron jälkeen rahat riittävät, eikä tarvitsee odottaa palkkapäivää”

8 arkipäiväistä merkkiä paljastaa, että on aika erota

Jenni, 36, päätyi kulissiliittoon: ”Elämä on mennyt niin, että mies sanelee, mitä tehdään ja mistä ostetaan talo”

Eronneet kertovat, mikä avioerossa yllätti eniten: ”Ihmettelen, miten itsekäs ja kylmä olin ex-puolisoani kohtaan”

Milloin sinä tiesit, että suhde päättyy eroon? Mitä tapahtui? Kerro kokemuksistasi alla kommenteissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?